Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016

Η Κίνηση Ματ της Ρωσίας και του Ιράν Εναντίον της Τουρκίας

Έλεγα τις προάλλες για τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από την Ρωσία Κούρδων της Τουρκίας (PKK) εναντίον των αγωγών που μεταφέρουν πετρέλαιο των Κούρδων του Ιράκ (KRG) στο λιμάνι Ceyhan της Τουρκίας. Βλέπε κόκκινη γραμμή στον χάρτη.

Χάρτης 1 ΚουρδιστάνΈλεγα επίσης ότι το Ιράν προσεγγίζει τους Κούρδους του Ιράκ (KRG), και τους προτείνει να φτιάξουν έναν αγωγό που θα τους επιτρέψει να εξάγουν το πετρέλαιο τους μέσω του Ιράν. Βλέπε πράσινη γραμμή στον χάρτη.

 Επομένως από την μία οι Κούρδοι της Τουρκίας (PKK), με την υποστήριξη της Ρωσίας, χτυπάνε τα δίκτυα που μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία, και από εκεί και στο λιμάνι Ceyhan για εξαγωγή, και από την άλλη το Ιράν προτείνει στους Κούρδους του Ιράκ μία εναλλακτική για το πετρέλαιο τους.

Βλέπετε πόσο συντονισμένα δρουν στο θέμα αυτό οι Ρώσοι και οι Ιρανοί. Οι Ρώσοι διακόπτουν την ροή του πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν προς την Τουρκία, και οι Ιρανοί προτείνουν μία εναλλακτική έξοδο για αυτό το πετρέλαιο, μέσω του Ιράν αντί μέσω της Τουρκίας. Οι Κούρδοι του Ιράκ είναι εξαρτημένοι οικονομικά από τις εξαγωγές του πετρελαίου τους προς την Τουρκία, και ελπίζουν και στις μελλοντικές εξαγωγές του αερίου τους προς την Τουρκία. Αν λοιπόν τους χτυπάς τα δίκτυα τους προς την Τουρκία τους προκαλείς οικονομική ασφυξία.

Οι Κούρδοι του Ιράκ είναι οι μόνοι Κούρδοι που έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, επειδή την χρειάζονται για να εξάγουν το πετρέλαιο τους σήμερα, και για να εξάγουν το αέριο τους στο μέλλον, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας και της Τουρκίας δεν έχουν πετρέλαιο και αέριο και συνεργάζονται με την Ρωσία.

Κόβοντας την ροή του πετρελαίου προς την Τουρκία, οι Ρώσοι και οι Ιρανοί σκάνε και τους Τούρκους και τους Κούρδους του Ιράκ, και ταυτόχρονα προτείνουν μία εναλλακτική λύση στους Κούρδους του Ιράκ, ώστε να τους εντάξουν στον άξονα των Κούρδων της Συρίας και των Κούρδων της Τουρκίας εναντίον της Τουρκίας. Είδατε ότι η Τουρκία “μάσησε”, και μετά από δύο χρόνια ο Νταβούτογλου επισκέφτηκε το Ιράν, και δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ιράν θα πρέπει να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους στην Συρία. Βλέπε Al Monitor “Davutoglu attempts to get back to zero problems with Iran”, Μάρτιος 2016

Τους Ρώσους και τους Ιρανούς δεν τους ενδιαφέρει πρωτίστως το αν θα λειτουργεί ή δεν θα λειτουργεί ο αγωγός πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία.  Αυτός ο αγωγός λειτουργεί χρόνια και τον έχουν πλέον αποδεχθεί. Αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι το τι θα γίνει στην Συρία, και το αν θα κατασκευαστούν Αραβο-Τουρκικά δίκτυα μέσω Συρίας, και φυσικά και ο αγωγός αερίου που προωθούν οι Τούρκοι και οι Κούρδοι του Ιράκ, και τον οποίο σκοπεύουν να έχουν έτοιμο το 2019.

Θέλω να πω ότι πολλές από τις κινήσεις είναι διπλωματικές κινήσεις. Είναι κινήσεις πάνω στην σκακιέρα. Όταν οι Ιρανοί προτείνουν στους Κούρδους του Ιράκ να φτιάξουν έναν αγωγό πετρελαίου, που αντί να στέλνει το πετρέλαιο τους στην Τουρκία θα το εξάγει μέσω Ιράν, δεν είναι ο αγωγός που πρωτίστως τους ενδιαφέρει. Το Ιράν είναι πάρα πολύ πλούσιο σε πετρέλαιο, και αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τους Ιρανούς είναι να κουνήσουν το δάχτυλο στην Τουρκία, και να της δείξουν ότι το Ιράν μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία αν το θελήσει. Σε συνεργασία πάντα με το PKK και την Ρωσία, οι οποίοι φροντίζουν να μπλοκάρουν το πετρέλαιο των Κούρδων του Ιράκ προς την Τουρκία.

Γιατί για τους Κούρδους του Ιράκ η ιδανική λύση είναι η  Τουρκία, που είναι χώρα φτωχή σε πετρέλαιο και αέριο, και όχι το Ιράν, που είναι μία χώρα πολύ πλούσια και στα δύο. Αλλά από την άλλη αν το PKK μπλόκαρε το πετρέλαιο τους προς την Τουρκία, οι Κούρδοι του Ιράκ ενδεχομένως να αναγκάζονταν να συζητήσουν με το Ιράν, γιατί απλά δεν θα είχαν άλλη επιλογή. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση οι Τούρκοι θα ξεσήκωναν τους Κούρδους του Ιράν. Αλλά όπως είπα πολλές κινήσεις είναι περισσότερο ένας διπλωματικός πόλεμος, και λιγότερο κινήσεις ουσίας, με την έννοια ότι ο βασικός στόχος τους δεν είναι η υλοποίηση τους, αλλά η άσκηση πίεσης στον αντίπαλο.

Αλλά για να μπορεί να θεωρηθεί μία διπλωματική κίνηση ως διπλωματικός πόλεμος, θα πρέπει να έχει έστω και μία μικρή πιθανότητα να εφαρμοστεί και στην πράξη. Και ένας αγωγός από το Ιρακινό Κουρδιστάν προς το Ιράν έχει όντως μία μικρή πιθανότητα πραγματοποίησης, γιατί μπορεί να μην είναι μία καλή λύση για τους Κούρδους του Ιράκ και τους Ιρανούς, αλλά οι Κούρδοι του Ιράκ μπορεί να την δεχτούν αν το PKK τους μποκάρει τον δρόμο προς την Τουρκία, και το Ιράν μπορεί να την δεχτεί για να χτυπήσει την Τουρκία.

Τώρα, ποιος έχει δίκιο σε αυτή την ιστορία? Το ποιος έχει δίκιο είναι σχετικό. Αν ρωτήσεις για παράδειγμα τα τουρκάκια της αριστεράς, που τα παίρνουν κυρίως από τους Άραβες, θα σου πούνε ότι έχει δίκιο η Τουρκία. Ενδεχομένως να μην το πούνε στα ίσια, γιατί στην Ελλάδα αυτό δεν πουλάει, αλλά αυτό πιστεύουν. Με την Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το ποιος έχει δίκιο είναι σχετικό. Για παράδειγμα η Τουρκία και οι Άραβες μπορεί να πούνε ότι είναι δίκαιο να χρησιμοποιήσουνε το Σουνιτκό τμήμα της Συρίας για να κατασκευάσουν Αραβο-Τουρκικά δίκτυα. Η Ρωσία θα σου πει ότι η Συρία είναι μία ενιαία χώρα, που παραδοσιακά ήταν σύμμαχος της Ρωσίας, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους και τους Άραβες για να θιγούν τα ζωτικότερα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας. Και η οπτική των Τούρκων και των Αράβων, αλλά και η οπτική των Ρώσων, είναι σωστές οπτικές. Εξαρτάται από το πως θες να το δεις.

Χάρτης 2
Σουνιτικά-Σιιτικά-Αλαουτικά και Κουρδικά Τμήματα της Συρίας και του ΙράκΘα σου πει ένας Τούρκος ή ένας Άραβας ότι το καθεστώς του Άσαντ στην Συρία είναι μειοψηφικό και δικτατορικό, και οι Ρώσοι θα σου πούνε ότι αν περάσουν Αραβο- Τουρκικά δίκτυα μέσω της Συρίας θα γονατίσει η Ρωσία οικονομικά. Υπάρχουν δικαστήρια που να λύνουν τις διαφορές μίας επιχείρησης με μία άλλη επιχείρηση, αλλά δεν υπάρχουν δικαστήρια που να μπορούν να λύσουν τις διαφορές Ρωσίας-Τουρκίας. Δεν υπάρχουν δικαστήρια που να μπορούν να αποφασίσουν το που θα εξάγει η Ρωσία αέριο και πετρέλαιο, και από που θα αγοράζει πετρέλαιο η Ευρώπη και η Τουρκία. Ποιο δικαστήριο θα επιβάλλει την βούληση του στην Τουρκία και την Ρωσία? Άρα αυτά τα θέματα λύνονται στην πράξη, μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη, και μέσω πολέμου αν οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να δώσουν λύση.

Γιατί σου λένε και οι Ρώσοι, “αν εσύ θες να ξεσηκώσεις του Σουνίτες της Συρίας και να δημιουργήσεις Αραβο-Τουρκικά δίκτυα, θα ξεσηκώσω κι εγώ τους Κούρδους της Τουρκίας και θα σου μπλοκάρω τα δίκτυα από την Κασπία και την Μέση Ανατολή”. Αυτή είναι η κατάσταση. Και βλέπετε τι έχει πάθει η Τουρκία μέσω του δόγματος του νεο-Οθωμανισμού. Ναι μεν όλοι τρέμουν την Τουρκία, ακόμη και οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι, και οι Ευρωπαίοι, αλλά όπως πάει η Τουρκία θα χάσει το Κουρδιστάν της Τουρκίας. Όσο περισσότερο συγκρούονται οι Τούρκοι και οι Ρώσοι, τόσο περισσότερο οι Ρώσοι θα υποστήρζουν τους Κούρδους της Τουρκίας.

Oι Κεμαλικοί είχαν ξεχάσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα περασμένα μεγαλεία, δεν διεκδικούσαν επιρροή στην Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία, και έδιναν έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια, και κατάφεραν να κρατήσουν το Κουρδιστάν της Τουρκίας υπό τουρκικό έλεγχο για 100 χρόνια. Έχω ξαναπεί ότι όταν μιλάμε για τον άξονα ΠερσικόςΚόλπος-Κασπία Θάλασσα-Δυτική Σιβηρία, μιλάμε για τα 2/3 των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου, και μιλάμε για τον ορισμό της “κατάρας των φυσικών πόρων”.

Χάρτης 3 Ο Άξονας του Πετρελαίου και του ΑερίουΟι χώρες αυτές είναι διεθνείς τρομοκράτες. Βλέπετε ότι μόλις και στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε η παραγωγή πετρελαίου και αερίου λόγω των νέων μεθόδων παραγωγής πετρελαίου και αερίου, οι οποίες επέτρεψαν την παραγωγή από σχιστόλιθο, η κατάρα των φυσικών πόρων έκανε την εμφάνιση της και στις ΗΠΑ στο πρόσωπο του Bernie Sanders. Βλέπε “Ο Bernie Sanders, το Κατάρ, και οι Αμερικανικές Εταιρείες Ενέργειας”.

Άρα είναι αστείο οι Άραβες, οι Ιρανοί, οι Τούρκοι και οι Ρώσοι να μιλάνε για το τι είναι δίκαιο και τι όχι, όταν είναι όλοι τρομοκράτες. Αυτό που πρέπει να κάνουνε είναι να βρούνε μία λύση. Ποια είναι η λύση? Πρέπει να γίνουν τα δίκτυα που θα μεταφέρουν το αέριο και το πετρέλαιο της Κασπίας, και της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, τα οποία όμως θα θίγουν οικονομικά την Ρωσία?

Χάρτης 4 Southern Energy CorridorΧάρτης 5 Ανταγωνιστικά ΔίκτυαΗ απάντηση είναι ότι θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, με τρόπο που δεν θα γονατίζουν οικονομικά την Ρωσία. Γιατί? Γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν γίνουν με τρόπο που να θίγουν πάρα πολύ οικονομικά την Ρωσία, η Ρωσία θα αντιδράσει, και θα γίνει ένας παγκόσμιος πόλεμος. Όταν μιλάμε για ενέργεια δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το τι είναι σωστό και τι όχι, αλλά το πως θα αποφευχθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος.

Οι Ευρωπαίοι από την άλλη πλευρά είναι νομίζω στην σωστή κατεύθυνση. Συμφώνησαν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί στους Γερμανορωσικούς αγωγούς Nord Stream, λόγω των ποσοστών που έδωσαν οι Ρώσοι στις εταιρείες τους στον Nord Stream 2. Στα πλαίσια του energy union που προωθεί η ΕΕ, οι χώρες μέλη δεν θα μπορούν να χρεώνουν transit fees στις άλλες χώρες μέλη, και έτσι οι Γερμανοί δεν θα χρεώνουν προμήθειες στους Άγγλους και τους Γάλλους, ώστε να μην αγοράζουν αυτοί σε υψηλότερες τιμές από τους Γερμανούς. Αν βάλουν στον Nord Stream 2 και την Ιταλική ENI, όπως ζητάνε οι Ιταλοί, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη καλύτερα.

Παραμένει το πρόβλημα ότι οι Γερμανοί θα έχουν φτηνότερες τιμές ενέργειας, γιατί μπορεί να μην χρεώνουν προμήθειες στους Άγγλους, τους Γάλλους και τους Ιταλούς, αλλά θα υπάρχει κάποιο κόστος για να φτάσει το αέριο στις χώρες αυτές. Αυτό το κόστος θα πρέπει να μοιραστεί στις μεγάλες χώρες, ώστε οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι και οι Ιταλοί να αγοράζουν ενέργεια στις ίδιες σχεδόν τιμές, ώστε να μην παραπονιέται κανείς.

Εξάλλου οι Γερμανοί ήδη δίνουν δισεκατομμύρια και τους Γάλλους και στους Ιταλούς, και είναι διατεθειμένοι να δώσουν και δισεκατομμύρια στους Τούρκους ως αποζημίωση, αφού οι Γερμανορωσικοί αγωγοί μπλοκάρουν την βασική γεωπολιτική επιδίωξη της Τουρκίας, τον Southern Energy Corridor. Όσο οι Τούρκοι Ισλαμιστές δεν μένουν ευχαριστημένοι τόσο θα ξεσηκώνουν και θα Ισλαμοποιούν τους Γερμανούς Τουρκικής καταγωγής που ανέρχονται σε περίπου 3 εκ, οι μισοί εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα. Βλέπε Spiegel “Erdogan Urges Turks Not to Assimilate”, Φεβρουάριος 2011.

Κάπως έτσι. Η άλλη λύση είναι ο Γ Π Π.

Χάρτης 6 Τουρκία VS Ρωσία


Βλέπε
“Οι Επιθέσεις του PKK Εναντίον της Τουρκίας”3 σχόλια:

 1. ολοι προσπαθουν να σμπροξουν ενεργια σε μια διαλημενη και πτωχευμενη Ευρωπη γιατι αραγε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. η να γινει το ισραηλ κεντρο εισερχομενων αγωγων απο την μεση ανατολη και εν συνεχεια να περνα στη κυπρο μεσω του ιστ-μεντ και η τελευταια να αποκτηση σταθμο υγροποιησης και μεσω της ελληνοκυπριακης αοζ και των εκει κοιτασματων να εμλουτιζεται και να φευγει στην ευρωπη ετσι θα ολοκληρωθει η ενεργειακη συνδεση που αρχισε με το καλωδιο γιοροαζια ιντερκοονεκτορ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό δεν συμφέρει ούτε την Ρωσία ούτε την Τουρκία

   Διαγραφή