Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Ο Αγωγός Ρωσίας-Τουρκίας-Ισραήλ

Δεν το συζητάει πια κανείς, όμως το 2006 η Ρωσία, η Τουρκία και το Ισραήλ συζητούσαν την κατασκευή ενός αγωγού, από το Ceyhan της Τουρκίας στο Ashkelon του Ισραήλ. Ο αγωγός αυτός θα συνδεόταν με τον αγωγό Ashkelon-Eilat του Ισραήλ, και θα έβγαζε Ρωσικό αέριο στην Κόκκινη Θάλασσα και την Αίγυπτο, αφού προηγουμένως θα κάλυπτε τις ανάγκες και της Τουρκίας και του Ισραήλ.Με αυτό τον τρόπο το Ρωσικό αέριο θα έφτανε στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Ο αγωγός θα είχε τέσσερα ποδιά (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και αέριο). Για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική το νερό είναι εξίσου πολύτιμο με το πετρέλαιο.

Πολύ φιλόδοξο σχέδιο, αλλά τελικά δεν προχώρησαν ούτε το Ρωσο-Τουρκικό ούτε το Τουρκό-Ισραηλινό κομμάτι. Εξάλλου μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος του Ισραήλ το 2010 (Leviathan), και του Αιγυπτιακού Zohr το 2015, δεν χρειάζεται να κατέβει Ρωσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλλον την αντίθετη φορά πρέπει να ακολουθήσει το αέριο, δηλαδή από την Αίγυπτο και το Ισραήλ προς την Τουρκία.

Ένας ενεργειακός άξονας Ρωσίας-Τουρκίας-Ισραήλ θα είχε πάντως ενδιαφέρον αν είχε δημιουργηθεί. Οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να αντιστρέψουν τον άξονα, δίνοντας στους Ρώσους ποσοστά στα δικά τους κοιτάσματα, ώστε να δημιουργηθεί ο άξονας Ισραήλ-(Ρωσία)-Τουρκία, , ή Ισραήλ-(Ρωσία)-Αίγυπτος, αλλά στην πορεία έγιναν μπίλιες οι Ισραηλινοί με τους Τούρκους και οι Τούρκοι με τους Ρώσους. Εξάλλου ο άξονας Ισραήλ-(Ρωσία)-Τουρκία αποκλείεται να ικανοποιήσει τους Ρώσους όπως θα τους ικανοποιούσε ο άξονας Ρωσία-Τουρκία-Ισραήλ, μέσα στον οποίο θα έτρεχε δικό τους αέριο και πετρέλαιο, και όχι Ισραηλινό που απλά θα τους δίνει προμηθειούλες.

Δεν νομίζω ότι είναι και τυχαίο ότι το 2006 ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ με την χρηματοδοτούμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο.

Turkey, Israel to build Mediterranean pipeline / 4 legs would carry crude oil, electricity, natural gas and water”, Απρίλιος 2006

“The Lebanon War 2006”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου