Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Ολάντ-Τσίπρας-Σκόπια

Μας έχουν πρήξει οι κνίτες των ΜΜΕ με τις δηλώσεις του Μουζάλα για τα Σκόπια. Μα ποιος χέστηκε ρε παιδά για τον Μουζάλα στο εξωτερικό? Για τον Μουζάλα ενδιαφερόμαστε μόνο εμείς, στο εσωτερικό. Στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για το πως θα λέμε τα Σκόπια όταν μιλάμε μεταξύ μας στην Ελλάδα. Πραγματικά δεν δίνουν δεκάρα.

Αυτό που όντως ενδιαφέρει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, είναι να έχουν τα Σκόπια και η Ελλάδα μία λειτουργική σχέση μεταξύ τους, ώστε να μην ξαναμπλοκάρει στο μέλλον η Ελλάδα την ένταξη των  Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ, όπως έκανε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, όταν άσκησε βέτο, και μπλόκαρε τελευταία στιγμή την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Βλέπε BBC παρακάτω.

Το ζουμί της ιστορίας κατά την γνώμη μου είναι ότι ο Τσίπρας, αγκαλιά με τον Ολάντ, υπέγραψε επίσημο κείμενο, ως Έλληνας πρωθυπουργός, μέσα στο οποίο τα Σκόπια αναφέρονται ως “Μακεδονία”. Βλέπε Πρώτο Θέμα παρακάτω.

Αυτό είναι ντε φάκτο αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία από την πλευρά της Ελλάδας. Πως θα ασκήσει βέτο ένας μελλοντικός Έλληνας πρωθυπουργός, σε μία πιθανή ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ,  λόγω του ονόματος, όταν ένας προηγούμενος Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία? Αυτό είναι κατά την γνώμη μου το ζουμί, και όχι το τι είπε ο Μουζάλας. Τον Μουζάλα μας τον πασάρουν οι κνίτες των ΜΜΕ ως σανό. Ποιος ασχολείται στο εξωτερικό με τον Μουζάλα, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράφει επίσημο έγγραφο που αναφέρει τα Σκόπια ως Μακεδονία?

Εγώ να πω ότι δεν θέλω η Ελλάδα να μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Δεν θέλω να είναι συνέχεια η Ελλάδα μία χώρα πρόβλημα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μία χώρα που συνεχώς λοξοκοιτάει προς την Ρωσία, τους Άραβες και τους Ιρανούς, ακόμη και προς την Τουρκία σήμερα. Αλλά ούτε και θέλω να λέω τα Σκόπια Μακεδονία. Και θα μπορούσε η Ελλάδα πολύ εύκολα να πετύχει να είναι τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και να αποκαλούνται FYROM όταν είναι παρούσες και οι δύο χώρες.

Τέλος πάντων όμως, το θέμα είναι ότι όταν έχει υπογράψει επίσημο έγγραφο ο Έλληνας πρωθυπουργός, με το οποίο αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία, τότε τι νόημα έχει να συζητάμε για τον Μουζάλα στην Ελλάδα? Νομίζω ότι ο μόνος λόγος να συζητάμε για τον Μουζάλα, είναι για να μην συζητάμε για το κείμενο που υπέγραψε ο Τσίπρας, βάζοντας ουσιαστικά και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πάνω στο θέμα της αξιολόγησης για το μνημόνιο.

Nato Macedonia veto stokes tension”, Απρίλιος 2008

“Μακεδονία» τα Σκόπια σε επίσημο έγγραφο Τσίπρα- Ολάντ στο Παρίσι”, Μάρτιος 2016

3 σχόλια:

 1. http://www.koutipandoras.gr/article/otan-o-samaras-anagnwrise-prwtos-th-makedonia

  ή

  https://books.google.gr/books?id=NxWeAwAAQBAJ&pg=PA116&lpg=PA116&dq=eec+3567/91&source=bl&ots=wriU7G1JFl&sig=LuiFLenRZXt1FoGZhQf2E5fqR40&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiD-8f25M3LAhWh83IKHbavBgUQ6AEIODAF#v=onepage&q=eec%203567%2F91&f=false

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αποπομπή από την κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
   Στις 13 Απριλίου 1992 συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη σύνοδο, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του Α. Σαμαρά από την κυβέρνηση και ακολούθως ανέλαβε ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο Υπουργός είχε προηγουμένως διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή παρουσιάζοντας στη σύσκεψη σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.[12] Στο διάστημα από το 1992 έως το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη διατήρησε τις απόψεις του επί της εξωτερικής πολιτικής. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.https://el.wikipedia.org/.../%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE...

   Διαγραφή
  2. Πιο καλά να βαζεις για πηγή κάποιο τσοντοσάιτ παρά το Κουτί της Πανδώρας. Ο Βαξεβάνης το έχει το Κουτί της Πανδώρας

   Διαγραφή