Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Ισραήλ-Ρωσία-Λεβιάθαν

Έλεγα πριν ότι το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι υπάρχουν προβλήματα στην συμφωνία του Ισραήλ με την Αμερικανική Noble Energy, και ότι ο Νετανιάχου είναι υποτίθεται δυσαρεστημένος με την απόφαση, αλλά ότι μου φαίνεται κάπως βολική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ. Βλέπε προηγούμενη ανάρτηση.

Όπως θα διαβάσετε το άρθρο του World Tribune, το Leviathan θα άρχιζε να παράγει φυσικό αέριο το 2019. Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο της Al Monitor, το 2020 λήγει το συμβόλαιο της Gazprom με την Τουρκία για τον Blue Stream (16 δις κυβικά μέτρα ετησίως). Άρα η Τουρκία θα μπορούσε να ακυρώσει το συμβόλαιο με την Ρωσία το 2020, και να αγοράσει Ισραηλινό φυσικό αέριο, αν το Ισραηλινό δικαστήριο δεν έβγαζε αυτή την απόφαση, που θα πάει το project πίσω έναν χρόνο το λιγότερο (βλέπε World Tribune).

Τώρα θα τρελαθούμε? Θα ήταν δηλαδή καλύτερα για τους Ισραηλινούς να πουλάνε 16 δις κυβ μέτρα φυσικού αερίου στους Τούρκους, και να μην τους επιτρέπουν οι Ρώσοι με τους S-400 να χτυπάνε τα όπλα των Ιρανών που κατευθύνονται προς την Χεζμπολάχ μέσω της Συρίας? Πόσο θα έβγαζε το Ισραήλ από τα 10 δις κυβ μέτρα που θα πουλούσε αρχικά στην Τουρκία?Δεν είναι πολύ μεγάλη σύμπτωση? Το 2020 λήγει το συμβόλαιο της Gazprom με την Τουρκία για τον Blue Stream, η Noble θα έχει έτοιμο το αέριο του Leviathan το 2019, και το Ισραηλινό δικαστήριο καθυστερεί το έργο για τουλάχιστον έναν χρόνο. Θα μπορούσε η Noble να πουλήσει το αέριο του Leviathan στην Αίγυπτο, την στιγμή που ήδη υπάρχει παραγωγή από το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα του Ισραήλ, το Tamar?
“How the PKK is Entering Energy Wars”, Μάρτιος 2016

Israel Court ruling seen as threat to U.S. energy firm”, Μάρτιος 2016
http://www.worldtribune.com/israel-court-ruling-seen-as-threat-to-u-s-energy-firm/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου