Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Η Στρατηγική του Ισραήλ στην Συρία

Πολύ ωραίο άρθρο του Ισραηλινού Tower για την στρατηγική του Ισραήλ στην Συρία. Το Tower είναι ένα γεωπολιτικό περιοδικό και το προτείνω ανεπιφύλακτα. Είναι free και έχει και newsletter.

Γράφει το άρθρο ότι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Συρία υπήρχε μία συζήτηση στο εσωτερικό του Ισραήλ για το αν ήταν προτιμότερο να επικρατήσουν οι Σουνίτες της Συρίας, ώστε να σπάσουν τον άξονα Ιράν-Άσαντ-Χεζμπολάχ, ή αν οι ακραίοι Σουνίτες Τζιχαντιστές, που θα έφταναν από τα σύνορα με την Τουρκία μέχρι τα Υψώματα Γκολάν, και θα υποστηρίζονταν από την Τουρκία, θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνοι από το Ιράν για το Ισραήλ.

Να προσθέσω εγώ ότι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο Άσαντ δεν χτυπούσε το Ισραήλ από τα Υψώματα Γκολάν, φοβούμενος τα αντίποινα των Ισραηλινών, αλλά επέτρεπε συστηματικά στο Ιράν να εξοπλίζει μέσα από την Συρία την Χεζμπλάχ στον Λίβανο.

Χάρτης 1Γράφει λοιπόν το άρθρο ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του Ισραήλ για το αν ήταν καλύτερα να επικρατήσουν οι Σουνίτες Τζιχανιστές στην Συρία, ή αν θα ήταν καλύτερα να επικρατήσει ο Άσαντ. Τελικά αποφασίστηκε ότι δεν συνέφερε το Ισραήλ να στηρίξει καμία από τις δύο πλευρές, που φαντάζομαι  συν τις άλλοις θα σήμαινε ότι το Ισραήλ θα εξαγρίωνε είτε την Ρωσία είτε την Τουρκία. Έτσι το Ισραήλ παρέμεινε ουδέτερο ακολουθώντας μία δική του στρατηγική στην Συρία.

Οι Ισραηλινοί αποφάσισαν ότι στα σύνορα τους με την Συρία ήταν προτιμότερο να έχουν Σουνίτες παρά Σιίτες Τζιχαντιστές. Άρχισαν λοιπόν οι Ισραηλινοί να υποστηρίζουν κάποιες ομάδες Σουνιτών Τζιχανιστών στα σύνορα τους με την Συρία, ώστε να μην πάρουν τις θέσεις τους οι Ιρανοί και οι Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινοί παρείχαν μέχρι και ιατρική περίθαλψη στους τραυματίες αυτών των Σουνιτικών συμμοριών, με αντάλλαγμα αυτές οι συμμορίες να μην κάνουν επιθέσεις στο Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, γράφει το άρθρο, οι Ισραηλινοί παρακολουθούσαν πολύ προσεκτικά πόσο στενά συνεργάζονταν ή όχι αυτές οι συμμορίες που βοηθούσαν με τον ISIS. Φαντάζομαι ότι το άρθρο εννοεί ότι οι Ισραηλινοί ήθελαν αυτές οι Σουνιτικές συμμορίες να συνεργάζονται με την Σαουδική Αραβία και όχι με την Τουρκία.

Το άρθρο γράφει επίσης ότι η στρατηγική αυτή ήταν πετυχημένη μέχρι τώρα, και αυτές οι συμμορίες όντως δεν χτύπησαν το Ισραήλ, και κράτησαν μακριά τους Ιρανούς. Οι Ισραηλινοί όμως δεν βασίστηκαν σε αυτούς τους Τζιχαντιστές γράφει το Tower, και όποτε χρειάστηκε έκαναν και οι ίδιοι χτυπήματα εναντίον των Ιρανών στα σύνορα με την Συρία. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το άρθρο αναφέρει το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2015, όταν οι Ισραηλινοί σκότωσαν αρκετά στελέχη της Χεζμπολάχ και των ειδικών δυνάμεων του Ιράν την στιγμή που επιθεωρούσαν κάποιες περιοχές στα Υψώματα Γκολάν.

Το άρθρο αναφέρει επίσης τις επιθέσεις των Ισραηλινών σε Ιρανικά φορτία με όπλα προς τον Νότιο Λίβανο και την Χεζμπολάχ, καθώς και στις περιπλοκές που προέκυψαν όταν οι Ρώσοι κατέβασαν τα ραντάρ τους και τα αντιαεροπορικά τους στην Συρία. Αλλά γράφει το άρθρο ότι μέχρι σήμερα οι Ισραηλινοί και οι Ρώσοι έχουν έρθει σε μία συμφωνία, ότι δεν θα πρέπει οι Ιρανοί να στείλουν όπλα υψηλής τεχνολογίας στην Χεζμπολάχ, και ότι αν το κάνουν οι Ισραηλινοί θα χτυπάνε τα φορτία τους με την ανοχή των Ρώσων.

Χάρτης 2
“How Israel Navigated through the Hurricane of the Syrian Civil War”, Μάρτιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου