Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Ισραήλ-Σουδάν

Ωραίο άρθρο της Al Monitor για τις σχέσεις Σουδάν-Ισραήλ. Το Σουδάν ήταν μέχρι πρόσφτατα ο στενότερος σύμμαχος του Ιράν στην Αφρική, και ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ισραήλ στην Αφρική. Το Ισραήλ μάλιστα έχει βομβαρδίσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Σουδάν, και έχει σκοτώσει στο Πορτ Σουδάν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς όταν ετοιμαζόταν να στείλει ένα φορτίο με όπλα στην Γάζα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.Πρόσφατα το Σουδάν πήρε μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις από την Σαουδική Αραβία και άλλαξε στρατόπεδο, και συζητιέται η περίπτωση να επιθυμεί να παγώσουν κάπως οι σχέσεις του με το Ισραήλ. Το άρθρο γράφει ότι Ισραήλ προμηθεύει με όπλα τους μαύρους Αφρικανούς του Νοτίου Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τους Άραβες του Βορείου Σουδάν, και έχουν εδώ και λίγα χρόνια χωριστεί σε δύο κράτη. Το πετρέλαιο της χώρας βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν, αλλά τα διυλιστήρια και ο αγωγός που το εξάγει καταλήγει στο Πορτ Σουδάν. Η Κίνα προσπαθεί τώρα να βγάλει το πετρέλαιο του Σουδάν από την Κένυα, γιατί η Κίνα είναι η χώρα με την ισχυρότερη παρουσία στις αγορές πετρελαίου του Σουδάν.

Το άρθρο λέει ότι οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλλαν εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, λόγω των φοβερών εγκλημάτων που γίνονται ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά το Ισραήλ πούλησε όπλα στην Ουγκάντα, και η Ουγκάντα τα πούλησε στο Νότιο Σουδάν. Το άρθρο υπονοεί ότι το Ισραήλ γνώριζε που θα καταλήξουν τα όπλα και ότι το έκανε για να σπάσει το εμπάργκο.

Πρόσφατα ο Ισλαμιστής δικτάτορας του Σουδάν Ομάρ αλ Μπάσιρ δήλωσε ότι ακόμη και το Ισραήλ να έπαιρνε την Συρία δεν θα έκανε τα εγκλήματα που έκανε ο Άσαντ εκεί. Με αυτή την δήλωση ο αλ Μπάσιρ και κατηγόρησε τον Άσαντ, και ταυτόχρονα είπε για πρώτη φορά κάτι θετικό για τους Ισραηλινούς, για τους οποίους οι Σουδανοί συστηματικά καλλιεργούν θεωρίες συνωμοσίας.

“Will Israel revive its relationship with Khartoum”, Μάρτιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου