Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Ανατολική Αφρική

Ωραία άρθρο του Stratfor για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ουγκάντας, που παίζει ανάμεσα στην Κένυα και την Τανζανία, προκειμένου να επιλέξει ποιον αγωγό πετρελαίου θα κατασκευάσει για να εξάγει το πετρέλαιο της στον Ινδικό Ωκεανό. Βλέπε “Rival Pipeline Routes Benefit Uganda”, Μάρτιος 2016.

Χάρτης 1 Πιθανοί Αγωγοί Πετρελαίου Ουγκάντας (Stratfor)Η Κένυα, η Τανζανία και η Σομαλία εξυπηρετούν τις ίδιες χώρες, χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε θάλασσα, και αυτό δημιουργεί ένταση μεταξύ τους, γιατί συναγωνίζονται για έργα που θα εξάγουν τις πρώτες ύλες της Αφρικής στον Ινδικό Ωκεανό πχ σιδηροδρόμους, αυτοκινητοδρόμους, και αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα μεγάλα έργα προωθούνται από την Κίνα στα πλαίσια των Νέων Δρόμων του Μεταξιού.

Χάρτης 2 Αφρική-ΚίναΥπάρχει επίσης το θέμα Αιθιοπίας-Κένυας, που ενώ έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή του οικονομικού διαδρόμου LAPSSET (Νότιο Σουδάν-Αιθιοπία-Κένυα), τον οποίο προωθεί η Κίνα, και θα εξάγει μεταξύ άλλων και το πετρέλαιο του Νοτίου Σουδάν στον Ινδικό, η Αιθιοπία συμφώνησε με το Τζιμπουτί τον αγωγό Αιθιοπίας-Τζιμπουτί. Βλέπε “Why Kenya Is No Longer At Ease Over Her Neighbours”. 

Και η μία και η άλλη περίπτωση θίγουν τους Ισλαμιστές του Σουδάν, που δεν έχουν πετρέλαιο και βασίζονται στην επεξεργασία του πετρελαίου του Νοτίου Σουδάν στα διυλιστήρια τους, και την εξαγωγή αυτού του πετρελαίου από το Port Sudan. Το Σουδάν είναι κράτος τρομοκράτης, χρόνια σύμμαχος του Ιράν, και φιλοξενούσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν από το 1992 μέχρι το 1996. Πρόσφατα οι Ισλαμιστές του Σουδάν μετακινήθηκαν προς την Σαουδική Αραβία.

Χάρτης 3Στην περιοχή υπάρχει επίσης το θέμα των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που προωθεί η Αιθιοπία με τα νερά του Μπλε Νείλου, κάτι που θα της επιτρέψει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στους γείτονες της, αλλά και να έχει χαμηλές τιμές ενέργειας. Αυτό όμως θίγει την Αίγυπτο και το Σουδάν που είναι εξαρτημένοι από τα νερά του Νείλου.

Χάρτης 4 ΝείλοςΕπίσης, έχω ξαναπεί ότι οι εξαγωγές πρώτων υλών από την Ανατολική Αφρική στην Ασία θίγουν τους Άραβες και τους Ιρανούς, και στην Σομαλία, την Κένυα και την Τανζανία δραστηριοποιείται η τρομοκρατική οργάνωση Al-Shabaab, για τα μάτια της οποίας συγκρούονται Άραβες, Ιρανοί και Τούρκοι. Βλέπε “Al-Shabaab η Ισχυρότερη Τρομοκρατική Οργάνωση της Ανατολικής Αφρικής”.

Άρθρα

“Rival Pipeline Routes Benefit Uganda”, Μάρτιος 2016

Kenya and Tanzania step up port rivalry”, Αύγουστος 2013

“Why Kenya Is No Longer At Ease Over Her Neighbours”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου