Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Οι Αιτίες του Αμερικανικού Εμφυλίου

Οι ιστορικοί δίνουν διαφορετικές ερμηνείες για τον Αμερικανικό Εμφύλιο, και παρόλο που δεν το γνωρίζω το θέμα, θέλω να δώσω μία ερμηνεία που δίνουν οι Αυστριακοί οικονομολόγοι, γιατί μου ακούγεται λογική.

Την περίοδο του εμφυλίου, ο Αμερικανικός Βοράς ήταν εκβιομηχανισμένος και προσπαθούσε να συναγωνιστεί τις βιομηχανίες της Ευρώπης. Γι’αυτό τον λόγο οι Βόρειοι ήθελαν ένα καθεστώς υψηλών δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων, ώστε να προστατεύουν τις βιομηχανίες τους.

Ο Αμερικανικός Νότος αντιθέτως βασιζόταν στις αγροτικές καλλιέργειες, και κυρίως στις βαμβακοκαλλιέργειες. Οι Νότιοι δεν ήθελαν να υπάρχουν δασμοί για να μπορούν να αγοράζουν φτηνότερα Ευρωπαϊκά προϊόντα, κάτι που δυσαρεστούσε τους Βόρειους.Οι Νότιοι όμως, που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις βαμβακοκαλλιέργειες, έφερναν μαύρους δούλους από την Αφρική, ενώ η δουλεία είχε απαγορευτεί στις Βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι Βόρειοι λοιπόν ζητούσαν από τους Νότιους να καταργήσουν την δουλεία, κάτι που θα ανέβαζε το κόστος παραγωγής τους, και οι Νότιοι ζητούσαν από τους Βόρειους να μην υπάρχουν δασμοί, ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν ακριβότερα βιομηχανικά προϊόντα από τις Βόρειες Πολιτείες αντί από την Ευρώπη.

Οι Δημοκρατικοί (Democrats) εκείνη την περίοδο εκπροσωπούσαν κυρίως τους Νότιους, και ζητούσαν χαμηλούς δασμούς και την μη κατάργηση της δουλείας στις νότιες πολιτείες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι (Republicans) εκπροσωπούσαν κυρίως τις Βόρειες πολιτείες, και ζητούσαν την κατάργηση της δουλείας και υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές. Στο τέλος του 1860 ο Ρεπουμπλικάνος Λίνκολν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, και προχώρησε στην κατάργηση της δουλείας και την εισαγωγή υψηλών δασμών για τις εισαγωγές. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιες πολιτείες του Αμερικανικού Νότου να προσπαθήσουν να αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ και να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος. Η κρίση που ακολούθησε οδήγησε στον Αμερικανικό Εμφύλιο, τον οποίο τελικά κέρδισαν οι Βόρειοι, οι οποίοι και προχώρησαν στην κατάργηση της δουλείας και την εισαγωγή υψηλών δασμών.

Root Causes

Lincoln’s Tariff Wars”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου