Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Το Αζερμπαιτζάν Ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία

Ωραίο άρθρο του New Eastern Europe για τον ρόλο του Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία. Βλέπε “Azerbaijan: Time to Choose Sides”, Μάρτιος 2016. Το Αζερμπαϊτζάν είναι μία χώρα που ζει από την εξαγωγή πετρελαίου και αερίου, και έχει δύσκολες σχέσεις με όλους τους γείτονες, γιατί και οι γειτονικές χώρες ζούνε από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου (Ρωσία, Ιράν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν).

Χάρτης 1Το Αζερμπαϊτζάν είναι μία από τις 3 Μουσουλμανικές χώρες που έχουν Σιιτική και όχι Σουνιτική πλειοψηφία, μαζί με το Ιράν και το Ιράκ, αλλά έχει πολύ κακές σχέσεις με το Ιράν, φαντάζομαι επειδή και οι δύο εξάγουν πετρέλαιο και αέριο στην Τουρκία. Το Αζερμπαϊτζάν έχει δεθεί στον άξονα Τουρκίας-Γεωργίας, και αντιμετωπίζει τον άξονα Ρωσίας-Ιράν-Αρμενίας.

Χάρτης 2Το άρθρο γράφει ότι οι Αζέροι και οι Τούρκοι έχουν την ίδια σχεδόν γλώσσα, και μάλιστα οι Τούρκοι και οι Αζέροι χαρακτηρίζουν τις χώρες τους “ένα έθνος-δύο κράτη”. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της περιοχής που μπορεί να απορροφήσει πετρέλαιο και αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Αν δεν συνέβαινε αυτό αντί να έχουμε “ένα έθνος-δύο κράτη” θα είχαμε το “από δυο χωριά χωριάτες”.

Οι Ρώσοι ζητάνε από τους Αζέρους να εξάγουν το πετρέλαιο και το φυσικό τους αέριο μέσω Ρωσίας, αφού υπάρχουν και αγωγοί πετρελαίου και αερίου που συνδέουν την Ρωσία με το Αζερμπαϊτζάν.

Χάρτης 3Χάρτης 4Το άρθρο γράφει ότι οι Αζέροι προτιμούν τους Τούρκους, ενώ τους Ρώσους τους βλέπουν ως αποικιοκράτες, αλλά φοβούνται την Ρωσία γιατί έχει στρατιωτικές βάσεις στην Αρμενία. Με την Αρμενία οι Αζέροι πήγαν σε πόλεμο για τελευταία φορά το 1994.

Το άρθρο γράφει ότι όσο αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία θα αυξάνεται και η πίεση στο Αζερμπαϊτζάν να επιλέξουν στρατόπεδο. Το άρθρο λέει ότι αν το Αζερμπαϊτζάν αναγκαστεί να επιλέξει στρατόπεδο μάλλον θα επιλέξει την Τουρκία.

Για το άρθρο βλέπε
Azerbaijan: Time to Choose Sides”, Μάρτιος 2016

3 σχόλια:

 1. Το Αζερμπαϊτζάν δεν τα πάει καλά με το Ιραν για ένα επιπλέον λόγο: περισσότεροι Αζέροι ζουν στο Ιραν απ΄ό,τι στο Αζερμπαϊτζάν. Δες εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Azerbaijanis, https://en.wikipedia.org/wiki/Ethnicities_in_Iran. Για την ακρίβεια, η μειονότητα των Αζέρων είναι η αχίλλειος πτέρνα για το Ιραν, όπως ακριβώς είναι οι Κούρδοι για τους Τούρκους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, βέβαια. Πολύ ωραία παρατήρηση

   Διαγραφή
  2. http://arsenalfordemocracy.com/wp-content/uploads/2015/08/iran-ethnic-minorities-map.png

   Διαγραφή