Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Το Πακιστάν Παραδέχεται την Επιρροή του στους Ταλιμπάν

Χθες, για πρώτη φορά, το Πακιστάν παραδέχτηκε με επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού του ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν και οι οικογένειες τους φιλοξενούνται στο Πακιστάν, καθώς και ότι το Πακιστάν έχει κάποια επιρροή επί των Ταλιμπάν. Βέβαια κάποιοι Ταλιμπάν έχουν στρίψει προς την Αλ Κάιντα, κάποιοι άλλοι προς τον ISIS, και γενικότερα υπάρχει μεγάλη διχόνοια ανάμεσα στους Ισλαμιστές του Αφγανιστάν. Αλλά είναι γεγονός ότι οι Πακιστανοί όντως έχουν μεγάλη επιρροή στους Ταλιμπάν.

Το περίεργο δεν είναι όμως ότι το Πακιστάν έχει επιρροή στους Ταλιμπάν, γιατί αυτό είναι μία παλιά ιστορία γνωστή σε όλους. Το περίεργο είναι ότι το Πακιστάν ανακοίνωσε επισήμως αυτήν την επιρροή. Ο λόγος που φαντάζομαι έκανε αυτή την δήλωση ο Πακιστανός πρωθυπουργός είναι επειδή θέλει να καθίσει με μεγαλύτερο κύρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης στον εμφύλιο του Αφγανιστάν.

Έχω ξαναπεί ότι το Τουρκμενιστάν με την Ινδία προωθούν τον αγωγό ΤΑΡΙ (Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδία), με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και ότι οι Άραβες και οι Ιρανοί χτυπάνε τον αγωγό στο Αφγανιστάν. Επίσης οι Κινέζοι προωθούν έργα δισεκατομμυρίων μέσω του διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν, και έχουν τεράστια επιρροή στο Πακιστάν, που είναι άλλωστε παραδοσιακός τους σύμμαχος.

Επομένως οι δύο παραδοσιακοί σύμμαχοι των Πακιστανών, οι ΗΠΑ και η Κίνα, ζητάνε από τους Πακιστανούς να βοηθήσουν να βρεθεί μία λύση στο Αφγανιστάν, ενώ οι άλλοι παραδοσιακοί τους σύμμαχοι, οι Άραβες του Κόλπου, μαζί με τους Ιρανούς, πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, στηρίζοντας διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις. και οι Ιρανοί, οι οποίοι κάνουν μεγάλες business με τους Πακιστανούς. Οι Ιρανοί μάλιστα έχουν ήδη κατασκευάσει τον αγωγό Ιράν-Πακιστάν, που είναι το Ιρανικό τμήμα του αγωγού Ιράν-Πακιστάν που είχαν συμφωνήσει να κατασκευάσουν οι δύο χώρες, αλλά το Πακιστάν δεν προχώρησε το δικό του κομμάτι.

Οι Πακιστανοί είναι αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τον αγωγό Ινδίας-Τουρκμενιστάν, και από τα έργα της Κίνας, και γι’αυτό επιθυμούν την ειρήνη στο Αφγανιστάν. Οι Πακιστανοί δηλώνουν ανοιχτά πλέον ότι έχουν μεγάλη επιρροή στους Αφγανούς Ταλιμπάν, ώστε να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι μόνο ως Πακιστάν, αλλά και ως εκπρόσωποι των Ταλιμπάν, κάτι που θα τους δώσει μεγαλύτερη ισχύ, και θα τους επιτρέψει να ζητήσουν και για τους ίδιους μεγαλύτερα ανταλλάγματα.

Τα πράγματα μπλέκονται και λόγων του ανομοιογενούς πληθυσμού του Αφγανιστάν. Για παράδειγμα στα βόρεια σύνορα υπάρχουν πολλοί Ουζμπέκοι, 2 εκ περίπου, που μπορούμε να θεωρήσουμε ότι επηρεάζονται από το Ουζμπεκιστάν, που στέλνει το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν στην Κίνα, και ενδεχομένως να μην θέλει να βρει το Τουρκμενιστάν άλλη διέξοδο. Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα συμφέροντα στο Αφγανιστάν, και σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερα αντικρουόμενα συμφέροντα από αυτά που περιγράφω εγώ.

http://www.mapsofworld.com/afghanistan/maps/afghanistan-ethnic-map.jpg

Pakistan's admission about Afghan Taliban and its impact”, Μάρτιος 2016
http://www.dw.com/en/pakistans-admission-about-afghan-taliban-and-its-impact/a-19095193?maca=en-newsletter_asia_taeglich-5132-html-newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου