Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Οι Προειδοποιήσεις του Ερντογάν για τις Επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Αυτές τις μέρες βλέπεις από την μία φιλοτουρκικά και φιλοτζιχαντιστικά σχόλια από αριστερούς, του στυλ “για τους Γάλλους τους αποικιοκράτες βάζετε σημαίες αλλά για την Τουρκία δεν βάζετε” κτλ, και από την άλλη βλέπεις και ρωσολαγνικά σχόλια, του στυλ “ο Ερντογάν γνώριζε για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες”. Λέω συνέχεια για τα φιλοτουρκικά σχόλια της αριστεράς, να πω και κάτι για τα ρωσολαγνικά σχόλια.
Λένε τα ρωσολαγνικά σχόλια ότι ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο, επειδή πριν λίγες μέρες είχε δηλώσει ότι όπως έγινε η τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία θα μπορούσε να γίνει και τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, και όντως λίγες μέρες μετά έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν όντως σχετίζεται με την επίθεση στο Βέλγιο, αλλά προφανώς και δεν είναι αυτός που έδωσε την εντολή. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Washington Post, με τίτλο “Turkeys Erdogan warned of Brussels terror just days before it happened”, του Μαρτίου 2016, μετά την επίθεση της 13ης Μαρτίου στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση αυτή θα μπορούσε να γίνει και στις Βρυξέλλες, και πράγματι λίγες μέρες μετά έλαβε χώρα η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες.

Το άρθρο μάλιστα γράφει ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, και είπε ότι ανέχονται τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Κούρδων στην Τουρκία, και είπε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος η βόμβα που έσκασε στην Άγκυρα να μην σκάσει και στις Βρυξέλλες σε λίγες μέρες, και όντως έσκασε λίγες μέρες μετά η βόμβα στις Βρυξέλλες. Και το άρθρο σημειώνει με νόημα, για όποιον παρακολουθεί το θέμα, ότι ο Ερντογάν δεν είχε απόλυτο δίκιο στην πρόβλεψη του, γιατί η βόμβα που έσκασε στις Βρυξέλλες δεν τοποθετήθηκε από Κούρδους, όπως συνέβη στην Τουρκία στις 13 Μαρτίου, αλλά από τον ISIS.

Σε αυτό βασίζονται τα ρωσολαγνικά σχόλια που λένε ότι ο Ερντογάν οργάνωσε την επίθεση στις Βρυξέλλες. Αυτό όμως φυσικά και δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι Ισλαμιστές έχουν στην παρούσα φάση κοινά συμφέροντα με τους Σουνίτες Ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ, αυτό που αποκαλούμε ISIS, και είναι δεδομένο ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προσφέρει βοήθεια στους Σουνίτες της Συρίας και του Ιράκ.

Χάρτης Συρία-ΙράκΚαι όπως έχω πει πολλές φορές η βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας, την οποία προσφέρουν οι Ρώσοι, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι, είναι πρόβλημα και για τον ISIS, αφού οι Κούρδοι χτυπούν τον ISIS και στην Συρία και στο Ιράκ, αλλά είναι πρόβλημα και για την Τουρκία, γιατί πέρα από το ότι η Τουρκία έχει στην παρούσα φάση κοινά συμφέροντα με τον ISIS στην Συρία και το Ιράκ, οι Κούρδοι της Συρίας συνεργάζονται με τους Κούρδους της Τουρκίας και χτυπούν την Τουρκία και στην Τουρκία (PKK).

Επομένως όταν έγινε στις 13 Μαρτίου του 2016 η τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία από τους Κούρδους, ο Ερντογάν έστειλε το μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι αν με κάποιο τρόπο συμβάλλουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει τον ISIS στην Ευρώπη.

Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος γιατί να μην γίνονται επιθέσεις και εναντίον των ΗΠΑ από τον ISIS στις ΗΠΑ. Πρώτον στις ΗΠΑ ζούνε μόνο 3 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι, ενώ στην Ευρώπη ζούνε 44 εκατομμύρια, και δεύτερον οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Τουρκίας εναντίον της Ρωσίας. Οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί σκοτώνονται στην Συρία και το Ιράκ, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν στην Συρία τους Κούρδους και στο Ιράκ τους Κούρδους και τους Σιίτες του Ιράκ, και τους Τούρκους να στηρίζουν τους Σουνίτες της Συρίας και του Ιράκ, αλλά εναντίον της Ρωσίας οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι είναι μαζί. Όσο για την Ρωσία πια δεν το συζητάμε. Σε πόλεμο βρίσκονται η Ρωσία και η Τουρκία.

Επομένως οι δηλώσεις του Ερντογάν ήταν όντως μία προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους, αλλά στο στυλ ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κάτι για να εμποδίσει τον ISIS, και όχι στο στυλ ότι η Τουρκία θα οργανώσει κάποια επίθεση. Αν είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι σήκωσε ο Ερντογάν το τηλέφωνο και πήρε τηλέφωνο τον ISIS και παράγγειλε τρεις βόμβες.

Να πω επίσης ότι η Τουρκία έχει επιρροή στον ISIS της Συρίας και του Ιράκ περισσότερο, και λιγότερο στις θυγατρικές του ISIS σε άλλες χώρες, που ενδεχομένως αφορούν λιγότερο την Τουρκία, και περισσότερο άλλες χώρες. Ένα άθροισμα συμμοριών είναι ο ISIS. Επομένως ναι μεν έχει βάση ο ισχυρισμός ότι η μάχη της Ευρώπης με τον ISIS είναι και μία μάχη της Ευρώπης με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει πότε θα σκάσει μία βόμβα στην Ευρώπη. Περισσότερο θα έλεγα είναι ένας πόλεμος της Τουρκίας και της Δύσης για το Κουρδικό, καθώς επίσης και για το θέμα των αγωγών, αφού οι Γερμανορωσικοί αγωγοί θίγουν τους αγωγούς που προωθεί η Τουρκία. Η Τουρκία έχει επίσης δυσαρεστηθεί επειδή δεν έγινε κάποια επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Συρία.

Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Τουρκία έχει κοινά συμφέροντα με τον ISIS στην Συρία και το Ιράκ, αλλά και ότι του παρέχει υποστήριξη, και στρατιωτική αλλά και οικονομική αγοράζοντας το πετρέλαιο του, αλλά πάντα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η Τουρκία και ο ISIS είναι πολύ διαφορετικά πράγματα. Εξάλλου όπως είπα και πριν Ισλαμιστές δεν υποστηρίζει μόνο η Τουρκία αλλά και πολλές άλλες χώρες πχ Ιράν, Πακιστάν, οι Άραβες του Κόλπου, το Σουδάν.

Για την σχέση του Ερντογάν με τις επιθέσεις στο Βέλγιο βλέπε επίσης “Κώστας Στούπας – ISIS
Turkey’s Erdogan warned of Brussels terror just days before it happened”, Μάρτιος 2016
1η , 2η Παράγραφος
Less than a week before bombs ripped through the capital of Belgium, killing dozens, Turkish President Recep Tayyip Erdogan specifically warned of the threat faced by Europe's cities.
Erdogan was speaking in the aftermath of the deadly March 13 terror attackin the Turkish capital, Ankara, which left at least 37 dead. A Kurdish militant group asserted responsibility for the assault, prompting a new round of Turkish airstrikes on Kurdish separatists' strongholds in northern Iraq.
4η, 5η , 6η Παράγραφος
On Friday, at an event marking a famous World War I battle, Erdogan condemned Europe and the United States for supposedly tolerating Kurdish terrorism against the Turkish state and suggested that the West was "nursing a viper in its bosom" for indirectly supporting these groups. He also made this eerily prescient declaration:
There is no reason for the bomb which exploded in Ankara not to explode in Brussels, where an opportunity to show off in the heart of the city to supporters of the terror organization is presented, or in any city in Europe. Despite this clear reality, European countries are paying no attention, as if they are dancing in a minefield. You can never know when you are stepping on a mine. But it is clear that this is an inevitable end.
Of course, he's not exactly right. The attacks in Brussels are once more being pinned on Islamist extremists, specifically, members of the Islamic State — a group that has in the past targeted Kurds and their leftist sympathizers in Turkey. There is no organizational correlation whatsoever between the recent bloody tragedies of Brussels and Ankara.
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/03/22/turkeys-erdogan-warned-of-terror-threat-to-brussels-just-days-before-it-happened/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου