Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Σαουδική Αραβία-Αίγυπτος Μάρτιος 2016

Ωραίο άρθρο για το αν η Σαουδική Αραβία θα ακυρώσει επενδύσεις 8 δις δολαρίων που σχεδιάζει να κάνει στην Αίγυπτο, μετά την διαφοροποίηση της Αιγύπτου από την Σαουδική Αραβία στο θέμα της Συρίας.

Η Σαουδική Αραβία έστειλε αεροπλάνα στην Τουρκία, και είπε ότι είναι διατεθειμένη να στείλει και στρατό στην Συρία, ενώ η Αίγυπτος, που τα έχει πολύ καλά με την Ρωσία και σκοτώνεται με την Τουρκία, διαφώνησε και είπε ότι πρέπει να βρεθεί μία πολιτική λύση.

Το άρθρο μάλιστα αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 2015 οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου είχαν επιτρέψει να γίνει μία μεγάλη διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αίγυπτο, σχετικά με την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Το άρθρο γενικά αναφέρεται στις πιέσεις που η Αίγυπτος ασκεί στην Σαουδική Αραβία για να την υποστηρίζει στρατιωτικά.

Η βελτίωση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας, και η συνεργασία των δύο χωρών στην Συρία εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα της Σαουδικής Αραβίας, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, δυσκολεύουν τις σχέσεις Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας.

Από την μία πλευρά για την Αίγυπτο ο μεγάλος εχθρός δεν είναι το Ιράν αλλά η  Τουρκία, και με την Ρωσία η Αίγυπτος έχει πολύ καλές σχέσεις.

Σε αυτό προστίθεται η δυσκολία της Σαουδικής Αραβίας να χρηματοδοτεί όλες τις Σουνιτικές χώρες για να μην στηρίζουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα (Ισλαμιστές-Σοσιαλιστές) στο εσωτερικό της, και ταυτόχρονα να την βοηθούν εναντίον του Ιράν, που στηρίζει και την Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Αλ Κάιντα στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και τους Σιίτες της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι βρίσκονται μάλιστα στις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές.Will Riyadh cancel aid to Egypt?, Μάρτιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου