Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Ιράν-Αλ Κάιντα (Μάρτιος 2016)

Πριν λίγες μέρες τα Αμερικανικά δικαστήρια καταδίκασαν το Ιράν σε πρόστιμα 10.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για υποστήριξη στους Σαουδάραβες της Al Qaeda που πραγματοποίησαν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001 (9/11). Βλέπε Bloomberg “Iran Told to Pay $10.5 Billion to Sept. 11 Kin, Insurers”, Μάρτιος 2016.

Η Σαουδαραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σαουδικής Αραβίας, φιλική προς την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και εχθρική φυσικά προς το Ιράν, δημοσιεύει αναλυτικά τα έγγραφα πάνω στα οποία τα Αμερικανικά δικαστήρια βάσισαν την ετυμηγορία τους. Βλέπε “Six Exclusive Documents Indict Iran, Hezbollah for 9/11 Attacks”, Μάρτιος 2016.Έχω ξαναπεί ότι παρόλο που η Al Qaeda είναι Σαουδαραβική οργάνωση, συνδέεται με τον εμφύλιο που μαίνεται στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, της οικογένειας των Σαούντ, και στρέφεται και εναντίον του Σαουδάραβα βασιλιά. Οι επιθέσεις κατά του Σαουδάραβα βασιλιά, και ο αντιαμερικανισμός της Αλ Κάιντα, έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε συνεργασία της Αλ Κάιντα με το Ιράν, και τον μέχρι πρόσφατα πολύ στενό σύμμαχο του Ιράν, το Σουδάν. Το Σουδάν εδώ και έναν χρόνο πήρε μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις από την Σαουδική Αραβία, και έγινε σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τις προηγούμενες δεκαετίες το Σουδάν ήταν βασικός σύμμαχος του Ιράν.

Στο Σουδάν μάλιστα όπως έχω ξαναπεί φιλοξενούνταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν μέχρι το 1996. Το 1996 ο Σαουδάραβας Οσάμα μπιν Λάντεν αναγκάστηκε να φύγει από το Σουδάν, και να μεταφέρει το στρατηγείο του στο Αφγανιστάν, όταν υπό τις απειλές των ΗΠΑ για βομβαρδισμό του Σουδάν, ο Άραβας Ισλαμιστής και πρόεδρος του Σουδάν Omar al Bashir, αναγκάστηκε να ζητήσει από τον μπιν Λάντεν να αποχωρήσει.

Παρόλο λοιπόν που η Αλ Κάιντα χρηματοδοτείται κυρίως από μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αριθμεί σε χιλιάδες μέλη, αφού κάθε μέλος κάνει δεκάδες παιδιά, συνεργάζεται και με το Ιράν όταν ο στόχος είναι είτε οι ΗΠΑ, είτε κάποια αντίπαλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα εναντίον των ΗΠΑ είχαν επίσης υποστηριχθεί από τον Σαντάμ Χουσέιν, τον Σουνίτη δικτάτορα του Ιράκ, τον οποίο έφαγαν οι ΗΠΑ το 2003.

Άλλωστε η Αλ Κάιντα είναι άθροισμα συμμοριών, και όχι μία μόνο συμμορία. Θέλω να πω ότι διάφορα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν επαφές με διάφορες συμμορίες, ανάλογα με τις δωρεές που κάνουν σε αυτές τις συμμορίες. Οι συμμορίες αυτές ανά διαστήματα αλλάζουν τις συνεργασίες τους ανάλογα με το ποιος πληρώνει καλύτερα.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος στράφηκε κατά των ΗΠΑ και του Σαουδάραβα βασιλιά, ήταν γιος ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της Σαουδικής Αραβίας, και μεγάλωσε με στενούς δεσμούς με πάρα πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ο μπιν Λάντεν μεγάλωσε ουσιαστικά μέσα στην βασιλική οικογένεια των Σαούντ.

Να πω επίσης ότι ο τρόπος που έφυγε ο Οσάμα μπιν Λάντεν από το Σουδάν θυμίζει τον τρόπο που έφυγε ο Οτσαλάν από την Συρία. Ο Οτσαλάν είναι ο Κούρδος κομμουνιστής και αρχηγός του  PKK, τον οποίο επί χρόνια φιλοξενούσε η Συρία. Η Συρία, σύμμαχος του Ιράν και της Ρωσίας, στήριζε τις τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK στην Τουρκία, αλλά κάποια στιγμή το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο, η Τουρκία απείλησε την Συρία με πόλεμο, και η Συρία αναγκάστηκε να διώξει τον Οτσαλάν.

Ακολούθησε η περιπλάνηση του Οτσαλάν σε διάφορες χώρες με εχθρικές σχέσεις με την Τουρκία, μέχρι που έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Θυμάστε ότι είχε προσπαθήσει και η Ελλάδα να σώσει τον Οτσαλάν, αλλά τελικά μάσησε στις απειλές της Τουρκίας. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να κρύψει τον Οτσαλάν, έναν άνθρωπο με τόσες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία στο ενεργητικό του, και να αποφύγει ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Άρθρα

Iran Told to Pay $10.5 Billion to Sept. 11 Kin, Insurers, Μάρτιος 2016

“Six Exclusive Documents Indict Iran, Hezbollah for 9/11 Attacks”, Μάρτιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου