Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Μία Στρατηγική Win-Win για τον Αλέξη Τσίπρα

Αναρωτιέμαι αν αυτό που ζούμε με τους μετανάστες είναι ένα “ατύχημα”, ή αν είναι το τελευταίο μέρος ενός σχεδίου, που ούτε ιδιαίτερα πολύπλοκο είναι, ούτε καμία διάνοια χρειάζεται να είναι κανείς για να το εκπονήσει. Ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν σίγουρα win-win, με την έννοια ότι είναι καταδικασμένο να πετύχει. Όταν λέω ότι είναι καταδικασμένο να “πετύχει”, το λέω με την έννοια του να κατορθώσει να σώσει τα παραμάγαζα του Ελληνικού δημοσίου, αν αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει αυτόν που το έχει εκπονήσει αυτό το σχέδιο. Πχ να μην θιγεί η ΔΕΗ, να παραμείνει η Εθνική Τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο, ώστε να διοικείται από σαπάκια όπως η Λούκα Κατσέλη, να μην δημιουργηθούν ανεξάρτητες φοροελεγκτικές και δικαστικές αρχές όπως ζητάει η ΕΕ κτλ.

Από την άλλη πλευρά όταν αναφέρομαι στην λέξη “ατύχημα”, εννοώ αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι εκβιάζοντας την ΕΕ ότι θα της στείλει τζιχαντιστές θα την έπειθε να μας δώσει άφθονο χρήμα χωρίς να ζητήσει μεταρρυθμίσεις κτλ, και τελικά το σχέδιο στράβωσε, και οι Ευρωπαίοι αντί να μας δώσουν άφθονο χρήμα χωρίς όρους, επέλεξαν να κλείσουν τα σύνορα τους. Αυτό εννοώ όταν λέω “ατύχημα”. Εννοώ την περίπτωση να πίστευε όντως ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρχε περίπτωση η ΕΕ να αντιδράσει θετικά στον εκβιασμό. Να πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά και από την αρχή. Με την σειρά που λέει και ο Άδωνις.

Δύο λοιπόν είναι οι περιπτώσεις.

α) Το πρώτο σενάριο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα, πιστεύοντας ότι όντως οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμήσουν ποτέ να κλείσουν τα δικά τους σύνορα, και θα αρχίσουν κάποια στιγμή να μας παρακάλανε γονατιστοί, και να μας πετάνε δισεκατομμύρια, μήπως και τελικά τους λυπηθούμε, και αποφασίσουμε να ξανακλείσουμε τα δικά μας σύνορα.

Είναι δυνατόν να είναι κανείς τόσο αφελής, ώστε να πίστευε ότι η ΕΕ θα έκανε πίσω στον εκβιασμό? Μπορεί να το πιστεύουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι δυνατόν να το πίστευαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ? Πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του Ελληνικού δημοσίου, και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πρόσβαση στις καλύτερες και στις πιο έγκυρες συμβουλές και πληροφορίες σε όλα τα επίπεδα. Κυριολεκτικά σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο οικονομίας, σε επίπεδο άμυνας, σε επίπεδο διπλωματίας, έχουν την πιο έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, όπως και τα στελέχη όλων των κυβερνήσεων πριν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά είναι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να μας πείσουν ότι είναι χαζούληδες, αφελείς κτλ, ώστε ιστορικά να μην καταγραφεί ότι υπήρχε στις ενέργειες τους δόλος.

Αυτό είναι το σενάριο που προσπαθούν να μας πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσιογράφοι ότι βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Θέλουν δηλαδή να πείσουν τους ψηφοφόρους τους, πολλοί εκ των οποίων τρώνε σανό, ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να φυλαχθούν, και ότι αυτό που έγινε με τους μετανάστες ήταν αναπόφευκτο, και δεν έγινε για να εκβιάσουμε τους Ευρωπαίους. Τους πιο υποψιασμένους από εμάς, θέλουν να μας πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλά χαζούλης, και όντως πίστεψε ότι με το μεταναστευτικό θα κατάφερνε να εκβιάσει τους Ευρωπαίους να μας δώσουν άφθονο χρήμα χωρίς όρους, και ότι απλά δεν τους βγήκε το σχέδιο, και το τίμημα ήταν να βουλιάξει η χώρα από τους μετανάστες.

Κλείνοντας την πρώτη περίπτωση, και κάνοντας μία περίληψη, να πω ότι η πρώτη περίπτωση, αυτή που πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσιογράφοι, είναι ότι οι Ευρωπαίοι αντί να φοβηθούν ότι θα τους στείλουμε τζιχαντιστές, και να αρχίσουν να μας πετάνε δισεκατομμύρια, επέλεξαν να κλείσουν τα σύνορα τους. Με λίγα λόγια ο χαζούλης ΣΥΡΙΖΑ έκανε λανθασμένους υπολογισμούς.

β)

Η δεύτερη περίπτωση θα ακουστεί λίγο σαν θεωρία συνωμοσίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ απλό σχέδιο, καταδικασμένο να πετύχει, αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να προστατεύσεις τον δημόσιο τομέα και τίποτα άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κομμουνιστικό κόμμα, το πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού, και είναι απόλυτα λογικό να θεωρήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το ιδανικό πολίτευμα για μία χώρα είναι η κομμουνιστική δικτατορία.

Να θυμίσω ότι το 2013, μέσα στην κρίση, ενώ ο Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αντιμνημονίου, αποφάσισε να δώσει στον γιο του το όνομα Ερνέστο. Το έκανε για να τιμήσει τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, τον διασημότερο ίσως κομμουνιστή, χωρίς μάλιστα να βαφτίσει το παιδί του. Αυτή ήταν μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, άσχετα αν οι δημοσιογράφοι δεν μας λένε ποτέ τίποτα.

Εικόνα 1Ο Τσε Γκεβάρα βοήθησε πάρα πολύ τον Φιντέλ Κάστρο να επιβάλλει στην Κούβα κομμουνιστική δικτατορία, και από εκεί που η Κούβα ήταν ένας παράδεισος που ανέβαινε οικονομικά με ραγδαία ταχύτητα, εξελίχθηκε στην Κούβα των κλειστών συνόρων που όλοι γνωρίζουμε, όπου οι γυναίκες και οι άντρες πουλάνε για 10 ευρώ το κορμί τους στους τουρίστες, και όπου αν τολμήσεις να διαβάσεις απαγορευμένο βιβλίο πηγαίνεις στην ασφάλεια.

Αν λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να κάνει στην Ελλάδα αυτό που ο Τσε Γκεβάρα έκανε στην Κούβα, το όνομα Ερνέστο δεν είναι καθόλου τυχαίο, και είναι ένα όνομα υψηλού συμβολισμού. Η Κούβα για τους αριστερούς είναι το “Νησί της Επανάστασης”, και οι αριστεροί θεωρούν την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο ένα μεγάλο success story. Κούβα, Βενεζουέλα, Βολιβία κλπ.

Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβάλλει στην Ελλάδα κομμουνιστική δικτατορία, κάτι που θα ήταν απόλυτα συνεπές με την ιδεολογία του, ποιος θα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να το πετύχει? Θα ήταν ο ιδανικός τρόπος να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά τον στρατό στον δρόμο και να κάνει πραξικόπημα? Νομίζω πως όχι. Κάτι τέτοιο δεν θα το έβλεπε θετικά το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και αυτοί που τρώνε το σανό. Θα μπορούσαν λοιπόν πολύ εύκολα οι Έλληνες να βγούνε στον δρόμο για να ανατρέψουν την κομμουνιστική δικτατορία. Ακόμη και αν οι Έλληνες δεν κατάφερναν να ανατρέψουν το καθεστώς, θα υπήρχαν πολλοί νεκροί.

Αν αντιθέτως ανοίξεις τα σύνορα, και αρχίσεις να πλημμυρίζεις την Ευρώπη με μετανάστες, γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι κάποια στιγμή τα σύνορα θα τα κλείσουν οι υπόλοιπες χώρες, η Ελλάδα θα πλημμυρίσει με μετανάστες, και θα είναι οι ίδιοι οι Έλληνες που θα παρακαλάνε τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τον στρατό στους δρόμους, προκειμένου να τους προστατεύσει από τους μετανάστες. Αντί δηλαδή να βγάλεις εσύ τον στρατό στον δρόμο το 2015 και να κάνεις πραξικόπημα, χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό, περιμένεις να σου κλείσουν τα σύνορα οι άλλες χώρες, ώστε να σε παρακαλάνε οι ίδιοι Έλληνες να βγάλεις τον στρατό και να κάνεις πραξικόπημα.

Ταυτόχρονα, την κρίσιμη στιγμή, θα υπάρχει και ο “κακός” της ιστορίας. Για την κομμουνιστική και ναζιστική προπαγάνδα ο “κακός”, η δημιουργία ενός εχθρού, είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Ο εχθρός θα είναι η χώρα που κλείνει τα σύνορα και πολεμάει τον Ελληνικό λαό, είτε αυτός είναι ο κακός Γερμανός, είτε είναι ο κακός Αυστριακός, είτε ο κακός Σκοπιανός, είτε είναι κάποιος άλλος κακός. Φαίνεται ότι στην πράξη προέκυψε αυτός ο κακός να είναι ο “κακός Αυστριακός”. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζομαι θα προτιμούσε τον κακό Γερμανό, γιατί θα αποτελούσε καλύτερο σανό για τους ψηφοφόρους του, αλλά θα αναγκαστεί να προσαρμόσει την προπαγάνδα του στον “κακό Αυστριακό”.

Επίσης, το μεταναστευτικό έχει ένα ακόμη όφελος για το Ελληνικό δημόσιο. Για την ακρίβεια το μεταναστευτικό είναι χρυσορυχείο για την αριστερά και το Ελληνικό δημόσιο, γιατί όπως πολλές φορές έχω πει παίρνουν μίζες από τους Άραβες, αλλά και από όλες τις χώρες που δίνουν χρήματα για να βοηθήσουν τους μετανάστες, είτε μέσω διακρατικά, είτε μέσω ΜΚΟ, είτε μαύρα. Επίσης αυτοί οι άνθρωποι είναι αυριανοί τους ψηφοφόροι. Συν το ότι εισπράττουν αμοιβές οι δικηγόροι του πολιτικού μας συστήματος για να τακτοποιούν τους μετανάστες, κάποιοι εκ των οποίων είναι πολύ πλούσιοι. Τα έχω πει πολλές φορές αυτά να μην τα ξαναλέω.

Αυτό που δεν έχω πει, είναι ότι το μεταναστευτικό μπορεί να αποτελέσει για μία τριτοκοσμική Ελλάδα ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, με την έννοια ότι όλες οι χώρες θα αρχίσουν να μας δίνουν χρήματα για να μας βοηθήσουν, αν γεμίσει η Ελλάδα με ένα, δύο ή τρία εκατομμύρια μετανάστες. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να μην μας δίνουν επιπλέον χρήματα όταν τους εκβιάζουμε, αλλά αν βρεθούμε με εκατομμύρια μεταναστών σίγουρα θα μας δώσουν άφθονη ανθρωπιστική βοήθεια, γιατί αυτό δεν θα είναι θέμα εκβιασμού. Όντως θα χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτήν την περίπτωση.

Αντί λοιπόν να παίρνουμε χρήματα ως αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις πχ ανεξάρτητες φοροελεγκτικές και δικαστικές αρχές κτλ, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να υπάρξει ανάπτυξη, θα παίρνουμε χρήματα για να φροντίζουμε τους μετανάστες. Ένα τριτοκοσμικό μοντέλο ανάπτυξης, που όμως δεν απαιτεί μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του Ελληνικού δημοσίου, δεν απαιτεί αποκρατικοποιήσεις, και άρα μπορεί να φαίνεται ως ιδανικό στην Ελληνική αριστερά. Αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό το οικονομικό μοντέλο δεν μπορούν να το παρουσιάσουν ως επιλογή της αριστεράς, γιατί κάποια στιγμή ακόμη και οι πιο ανόητοι από τους ψηφοφόρους τους θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται, αν δεν υπάρχουν φάρμακα, αν επιτεθούν στις γυναίκες τους ή στα παιδιά τους μετανάστες, κτλ. Άρα αυτό το μοντέλο θα πρέπει να παρουσιαστεί ως κάτι που μας επιβλήθηκε από τον κακό Αυστριακό, και όχι ως επιλογή της Ελληνικής αριστεράς.

Ας δούμε λίγο τον Τσίπρα τώρα. Τι έχει να κερδίσει και τι έχει να χάσει ο Τσίπρας από όλο αυτό? Ο Φιντέλ Κάστρο, που του έκατσε στην αντίστοιχη  περίπτωση, έζησε σαν βασιλιάς για όλη του την ζωή. Γυναίκες, λεφτά, τα πάντα όλα. Ήταν πραγματικά ο βασιλιάς της Κούβας. Αντίστοιχα, αν του κάτσει, ο Τσίπρας θα είναι ο βασιλιάς της Ελλάδας. Αν δεν του κάτσει ενδεχομένως να χάσει την ζωή του. Αλλά θα έχει κερδίσει την αθανασία. Θα τον φοράνε σε μπλουζάκι μαζί με τον Τσε Γκεβάρα οι ανεγκέφαλοι Αμερικανοί φοιτητές, που δεν θα ξέρουν καν την καταστροφή που βίωσε η Ελλάδα, αν θα έχει χάσει εδάφη κτλ. Θα γνωρίζουν μόνο ότι ο Τσίπρας ήταν ένας μεγάλος επαναστάτης που πολέμησε το ευρώ.

Αν εσάς σας ρωτούσαν εσάς αν θέλετε να ζήσετε άλλα 20-30 χρόνια, ή αν προτιμάτε να γίνεται ήρωες και αθάνατοι, έστω και εκτός της χώρας σας, τι θα επιλέγατε? Αφήνω απ’έξω την πιθανότητα να σου κάτσει και να ζήσεις σαν βασιλιάς, όπως έκατσε στον Φιντέλ Κάστρο. Εγώ λέω έστω ότι καταστρέφεται η Ελλάδα, χάνει εδάφη, πέφτει ο Τσίπρας, και εκτελείται. Είναι καλύτερα να ζήσεις ακόμη 30 χρόνια ή είναι καλύτερα να γίνεις μπλουζάκι μαζί με τον Τσε Γκεβάρα? Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Η αθανασία είναι πειρασμός. Για σκεφτείτε το λίγο.

Τώρα, σχετικά με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το προβλέψω. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα, γιατί δεν είναι μόνο ο Τσίπρας που θα καθορίσει το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και ο στρατός κτλ. Επομένως δεν έχω ιδέα για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Νομίζω όμως ότι ακόμη και ο πιο αφελής μπορεί να καταλάβει ότι αυτά που λέω έχουν μία λογική. Και αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στις αναλύσεις μας. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τι θα συμβεί αύριο, γιατί δεν είναι προδιαγεγραμμένο το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ούτε ο Τσίπρας γνωρίζει το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σίγουρα έχει μία καλύτερη ιδέα από εμάς, αλλά το πως ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ούτε και αυτός, ούτε και κανένας το γνωρίζει, γιατί απλά 1 λεπτό μετά που θα σταματήσω να γράφω αυτό το κείμενο τα δεδομένα θα αλλάξουν, και θα συμβούν πράγματα που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.

Ονόμασα το κείμενο win-win, γιατί μέσα από αυτήν την ιστορία ο Τσίπρας μπορεί να κερδίσει μπορεί. Είτε θα γίνει βασιλιάς είτε αθάνατος. Υπάρχει βέβαια και η τρίτη περίπτωση, να τον πείσουν να πάει σε εκλογές. Αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να το είχε κάνει ήδη αν ήταν να το κάνει. Μακάρι να το κάνει τώρα.   


Υ.Γ. Ξέχασα να πω ότι σίγουρα στον ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζαν να βγούνε και τίποτα Ποδέμος στην Ισπανία, να ανοίξουν και αυτοί τα σύνορα της Ισπανίας, να βάλει και ένα χεράκι ο Ρένζτι στην Ισπανία, μήπως και αναγκαστούν οι Βορειοευρωπαίοι να μας δώσουν περισσότερα χρήματα. Η συμμαχία του Νότου που ακούμε χρόνια ολόκληρα.

11 σχόλια:

 1. Νομίζω ότι υπερβάλλεις με αυτό το άρθρο σχετικά με τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ας εστιάσω στο θέμα του στρατού. Για να κάνει ο Τσίπρας μια δικτατορία σημαίνει ότι υπάρχει και ανάλογη θέληση στο στράτευμα. Μου φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορεί να κάνω λάθος αλλά όχι για τον λόγο που λες.Το στράτευμα δεν είναι ένα άτομο. Υπάρχουν πολλοί ισχυροί

   Διαγραφή
  2. Εγω θεωρω οτι η 'διαπραγματευση' του 2015 ηταν μια αποτυχημενη προσπαθεια του συριζα να αλλαξει πολιτικο καθεστως στην ελλαδα,λεω αποτυχημενη επειδη ηλπιζε στην δημιουργια παραλληλου τραπεζικου συστηματος και δεν πετυχε τιποτα λογω ελλειψης στηριξης απο αλλα κρατη(καταρ,ρωσια,τουρκια).επισης πιστευω οτι σε ορισμενους κυκλους του πολιτικου συστηματος δεν αρεσε η ιδεα της συγκεντρωσης δυναμης απο το συριζα(αμεση παρεμβαση στο δικαστικο,φορολογικο συστημα και με τις αδειες των καναλιων) και προσπαθουν μα ριξουν τον συριζα.επιπλεον, πιστευω οτι ειναι εμφανης η αποστασιοποιηση αρκετων δημοσιογραφων με τον συριζα ,λογω του οτι τωρα 'ξεβαφει' η μπογια του,δεν ειναι αλλωστε τυχαιο οτι εμφανιζονται απο το πουθενα δημοσκοπησεις με την νδ μπροστα,εκει που δεν γινοντουσαν πριν σκασει το ασφαλιστικο,αλλα και σκανδαλα σχετικα με ατομα του συριζα.συνοψιζοντας θελω να πω οτι υπαρχουν ρωγμες και στο ιδιο το συριζα και στο πολιτικο συστημα ,κανοντας λιγο αδυνατη την αλλαγη καθεστωτος,χωρις να λεω οτι δεν υπαρχει λογικη στον συλλογισμο σου σχετικα με την διατηρηση του σοβιετικου τυπου κρατος που εχουμε

   Διαγραφή
  3. Κοίτα να δεις, ένα περίπου είναι αυτά που λεω. Μία γενική εικόνα. Σιγά μην ήταν εφικτό να περιγράψω με δυο-τρεις σελίδες την Ελληνική πολιτικη πραγματικότητα. Ειδικά την στιγμή που στην Ελλάδδα δεν υπάρχει ενημέρωση

   Διαγραφή
 2. "...από εκεί που η Κούβα ήταν ένας παράδεισος που ανέβαινε οικονομικά με ραγδαία ταχύτητα, εξελίχθηκε στην Κούβα των κλειστών συνόρων που όλοι γνωρίζουμε, όπου οι γυναίκες και οι άντρες πουλάνε για 10 ευρώ το κορμί τους στους τουρίστες, και όπου αν τολμήσεις να διαβάσεις απαγορευμένο βιβλίο πηγαίνεις στην ασφάλεια..."
  Οι πολιτικο-ιδεολογικές σου απόψεις ξεκάθαρα επηρεάζουν την κρίση σου και υποβαθμίζουν τις αναλύσεις σου ως προς την αντικειμενικότητα, στα όρια της ανιστορησίας. Και ενώ επιλέγεις να εκθειάσεις την Κούβα του Μπατίστα με οικονομικά δεδομένα (και μπορεί όντως για αυτούς που αξιολογούν τις χώρες μόνο βάσει αυτών, η Κούβα να ήταν μια ραγδαία εξελισσόμενη οικονομία, όπως και όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής μετά από την επέμβαση του ΔΝΤ την άνοδο φιλοαμερικανικών δικτατοριών), στην Κούβα του Κάστρο αναφέρεσαι με αποκλειστικά ανθρωπιστικά δεδομένα, μιλώντας για ανθρώπινη εξαθλίωση και κλειστά σύνορα (που στην πραγματικότητα πρόκειται για διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα).
  Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω αν το επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων στην Κούβα σήμερα είναι τόσο υψηλότερο από τα προεπαναστατικά χρόνια, όσο ισχυρίζονται οι ηγέτες της, αλλά το να το συγκρίνεις (ή καλύτερα να ΜΗΝ το συγκρίνεις) με αυτό της Κούβας του Μπατίστα, όπου επρόκειτο για μία αιμοσταγή δικτατορία υποστηριζόμενη από τους Αμερικάνους, με επίπεδο διαβίωσης ομολογουμένως χείριστο, είναι δόλιο. Όσο για την οικονομία, λες ότι αποτελούσε παράδεισο, αλλά το ερώτημα είναι για ποιους; Το 75% της γης ανήκε σε Αμερικανούς, που ανέθεταν την εκμετάλλευσή της σε ντόπιους έναντι ψωροαμειβών, και η οικονομία ελεγχόταν κυρίως από Αμερικάνους μαφιόζους, οι οποίοι μπορούσαν να ανοίγουν καζίνο και επιχειρήσεις εκεί με μηδαμινή φορολογηση. Αυτά μπορείς να τα διαβάσεις μέχρι και στη Wikipedia, την οποία και εσύ ο ίδιος πολλάκις χρησιμοποιείς ως πηγή.
  Το ξέρω ότι αυτό ήταν ένα απλό σχόλιο και δεν είχε να κάνει και πολύ με το θέμα της ανάλυσής σου, αλλά αποτελεί εξόφθαλμο παράδειγμα του πώς ο αντι-αριστερισμός σου υποβαθμίζει όλες τις προσωπικές σου τοποθετήσεις και εκτιμήσεις πάνω στα εγχώρια κυρίως, αλλά και στα διεθνή δρώμενα.

  Κώστας Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Κούβα φίλε μου, όπως και όλες οι χώρες που έχεις ως πρότυπο, από την Λιβύη του Καντάφι μέχρι το Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν, είχαν κηρύξει τον πόλεμο στην Δύση. Μήπως ήθελες να κάνουν και business? Μαζευτείτε όλοι οι τριτοκοσμικοί να κάνετε business μεταξύ σας. Δεν μπορεί να θεωρείς τρομοκράτες τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, να κάνεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τους, και να θες να ανοίγει και mcdonald στην γειτονιά σου. Γιατί να ανοίξει? Για να του βάλεις βόμβα? Κάντε εσείς φαστ φουντ με βιολογικά φαγητά που θα είναι και δωρεαν για όλους

   Διαγραφή
 3. Ιάκωβε, δεν υπάρχει λόγος να αρπάζεσαι!
  Δεν έχω, ούτε είπα ότι έχω ως πρότυπο ούτε την Κούβα του Κάστρο ούτε την Λιβύη του Καντάφι. Ούτε καν είμαι αριστερός ή σοσιαλιστής.
  Και πάραυτα, δεν απάντησες σε τίποτα από αυτά που σου έγραψα παραπάνω.
  Είναι προφανές ότι κρίνεις τις χώρες και τα καθεστώτα τους με οικονομικά και καπιταλιστικά κριτήρια. Fair enough.
  Αλλά δεν μπορείς, όταν πρόκειται για καθεστώς που δε σου αρέσει και μόνο τότε, να σε ενδιαφέρουν τα ανθρωπιστικά προβληματα! Αυτό δείχνει έλλειψη αντικειμενικότητας στις απόψεις σου.
  Μου δίνεις την εντύπωση ότι μιλάς για "καλούς" καπιταλιστές και "κακούς" αριστερούς-σοσιαλιστές, όταν και ο ίδιος έχεις γράψει σε προηγούμενα άρθρα σου ότι στη γεωπολιτική δεν υπάρχουν καλοί και κακοί.

  Φιλικά,
  Κώστας Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποτέ δεν είπα ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν οι ελεύθερες χώρες και οι σοσιαλιστικές και ισλαμικές χώρες. Εγώ απλά λέω ότι στην εξωτερική τους πολιτική οι χώρες κοιτάζουν τα συμφέροντα τους. Είναι διαφορετικό από αυτό που λες εσύ. Φυσικά και οι ΗΠΑ είναι οι καλοί ενώ οι Κινέζοι είναι οι κακοί. Και φυσικά και οι μεν και οι δε κοιτάζουν τα συμφέροντα τους.

   Επίσης δεν εκθείασα την Κούβα του Μπατίστα, αλλά την Κούβα ως έναν τόπο με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως και η Ελλάδα, που λόγω του σοσιαλισμού παραμένουν καρφωμένες στο έφαφος αντί να απογειωθούν.

   Για τον Κάστρο, γκούγκλαρε το για να δεις την σχέση του με την Σοβιετική Ένωση και την τρομοκρατία. Αν περιμένεις σου ξαναλάεω να πάνε και τα mcdonalds στην Κουβα είσαι παρανοικός. Αν και έτσι που έχει καταντήσει ο Ομπάμα τις ΗΠΑ μπορεί να το δούμε και αυτό.

   Δεν έχεις φίλους που έχουν πάει διακοπές στην Κούβα? Εγώ έχω. Σε κυνηγάνε όπως σε κυνηγούσαν οι Σοβιετικές οι Κουβανέζες. Βρες άτομα που να έχουν κυκλοφορήσει στην Κούβα και θα σου πούνε.

   Επίσης έχετε όλοι εσείς οι θολοκουλτουριάρδηες να φορτώνεται ότι δικατορία γίνεται στις ΗΠΑ. Δες την Ελλάδα που είναι 40 χρόνια στην ΕΕ, έχει απορροφήσει απιστευτα δισεκατομμύρια, και δες πόσο αντιδρούν οι σοσιαλιστές στον εκσυχρονισμό της χώρας. Σκέψου να μην μας είχαν φορτώσει με όλα αυτά τα δις, όπως συμβαίνει στην Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

   Εκτός από την δικατορία της κούβας, φορτώνεις και την διαφθορά της στις ΗΠΑ. Είσαι κολλημένο άτομο. Έχεις διαβάσει πολύ ριζοσπάστη. Τι άνθρωποι διαβάζουν ριζοσπάστη? Αρκετά ασχολήθηκα μαζί σου όμως. Γράψε το παραλήρημα σου και φύγε ήσυχα. Είστε τόσο πολλοί και τόσο ανόητοι...

   Διαγραφή
  2. http://iakovosal.blogspot.gr/2015/08/blog-post_76.html

   Διαγραφή
 4. Το ποιος είναι κολλημένος και παρανοϊκός, ας αφήσουμε τους αναγνώστες να το κρίνουν, δε συμφωνείς;
  Σίγουρα πάντως, ενας από τους δυο μας είναι, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο συνεννοήσης...
  Όπως και να χει, σε ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες στα σχόλιά μου, αν και ποτέ δεν απάντησες ουσιαστικά σε αυτά.

  Φιλικά,
  Κώστας Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εχεις μεγάλο δίκιο φίλε μου... Ενω εχεις τοσο καλες αναλυσεις ο Ιακωβος... το χαλαει ολο με τις πολιτικες του εμμονες...και στο τελος σχεδον καταληγει υβριστης λεγοντας δικαιολογιες μπουρδες... ΛΥΠΑΜΑΙ πραγματικα Ιακωβε...

   Διαγραφή