Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Αίγυπτος VS Τουρκία - Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Κοίτασμα Zohr

Πολύ ωραίο άρθρο από το Αμερικανικό think tank Washington Institute, για την σχέση μίσους ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία. Το άρθρο ξεκινάει από την εποχή που η Αίγυπτος ήταν αποικία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της, συνεχίζει με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με την Αίγυπτο να βρίσκεται στο πλευρό των Σοβιετικών και την Τουρκία να ανήκει στο ΝΑΤΟ, και στην συνέχεια περνάει στην συμμαχία Αιγύπτου-ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 70, που όχι απλά δεν έφερε την Αίγυπτο και την Τουρκία κοντά, αλλά ανέδειξε για μία ακόμη φορά την κόντρα τους, με την Αίγυπτο να στηρίζει την Κύπρο στην κόντρα της με την Τουρκία, και την Τουρκία να στηρίζει το Ισραήλ στην κόντρα του με την Αίγυπτο.



Το άρθρο φτάνει μέχρι την σημερινή κατάσταση και την Αραβική Άνοιξη, και στο μίσος ανάμεσα στον Ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, τον Ταγίπ Ερντογάν, και τον σοσιαλιστή ηγέτη της Αιγύπτου, τον Abdel Sisi, με τον Τούρκο πρόεδρο να στηρίζει τους Αιγύπτιους Ισλαμιστές που ανέτρεψε ο Σίσι, αλλά και στην κόντρα των δύο χωρών στην Λιβύη, με τους Αιγυπτίους να στηρίζουν την επισήμως αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Τομπρουκ στα Ανατολικά, και τους Τούρκους να παρέχουν έμμεση στήριξη στους Ισλαμιστές της κυβέρνησης της Τρίπολης, μην αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση του Τομπρούκ. Οι Αιγύπτιοι επίσης βομβαρδίζουν τον ISIS στην Λιβύη, κάτι που εξαγριώνει τους Τούρκους, και οι Αιγύπτιοι κατηγορούν τους Τούρκους ότι δίνουν όπλα στους Ισλαμιστές της Τρίπολης.

Να προσθέσω κι εγώ ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι φτιαγμένες από την γεωγραφία να είναι ανταγωνίστριες χώρες, γιατί ελέγχουν τους δύο βασικότερους από τους Δρόμους του Μεταξιού. Οι Δρόμοι του Μεταξιού είναι οι εμπορικοί δρόμοι που ενώνουν Ασία με την Ευρώπη.

Να πω επίσης ότι το θαλάσσιο κοίτασμα Zohr που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο τον Αύγουστο του 2016, και είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο κοίτασμα της Ανατολικής Μεσογείου, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, μπορεί να κάνει στο μέλλον τις σχέσεις των δύο χωρών πολύ καλύτερες ή πολύ χειρότερες. Αν η Αίγυπτος αποφασίσει να εξάγει και όχι μόνο να καταναλώσει αυτό το αέριο, μόνο η Τουρκία και η Ευρώπη μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες. Επομένως αν οι δύο χώρες συμφωνήσουν να εξάγει η Αίγυπτος στην Τουρκία αέριο, οι σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν. Αν η Αίγυπτος εξάγει στην Ευρώπη αυτό το αέριο, παρακάμπτοντας το δόγμα του νεο-Οθωμανισμού των Ερντογάν-Νταβούτογλου, οι σχέσεις τους θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο.

Για το άρθρο βλέπε:
Turkey and Egypt's Great Game in the Middle East”, Φεβρουάριος 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου