Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

ΟΠΕΚ VS Shale Oil

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Bloomberg για τον μπελά που έχουν βρει οι χώρες του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου (ΟΠΕΚ), λόγω των νέων μεθόδων παραγωγής που ανακάλυψαν οι ιδιωτικές Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας. Αυτές οι νέες μέθοδοι παραγωγής επέτρεψαν την παραγωγή πετρελαίου και αερίου από σχιστόλιθο, κάτι που αύξησε πολύ την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, και μείωσε την δυνατότητα του καρτέλ να αυξάνει τις τιμές μειώνοντας την παραγωγή.

Το άρθρο αναφέρει τον πόλεμο τιμών που έχουν εξαπολύσει οι χώρες του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου εναντίον τον Αμερικανικών frackers, προκειμένου να ρίξουν τις τιμές και να τους οδηγήσουν εκτός αγοράς, και αναφέρει ότι ούτε αυτός ο πόλεμος δεν είναι αποτελεσματικός μέχρι στιγμής, γιατί οι εταιρείες αυτές ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στις αλλαγές των τιμών. Μόλις λοιπόν οι χώρες του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου συμφωνήσουν σε κάποια μείωση της παραγωγής, ώστε να ανεβάσουν τις τιμές, οι Αμερικανικές εταιρείες σπεύδουν να καλύψουν την επιπλέον ζήτηση και οι τιμές ξαναπέφτουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι χώρες του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου συμφώνησαν να παγώσουν την παραγωγή τους, ώστε να δούνε αν μπορούν να πετύχουν κάτι με αυτό. Έχω ξαναπεί ότι οι χώρες αυτές ελπίζουν σε πολιτικούς όπως ο Μπέρνι Σάντερς, που θέλουν να φορολογήσουν άγρια και να πληγώσουν τις Αμερικανικές εταιρείες, ώστε το πετρέλαιο και το αέριο των χωρών αυτών να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Βλέπε “Bernie Sanders, Κατάρ, και Αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου”.

Βλέπετε στην Ελλάδα τους δημοσιογράφους. Είτε άμεσα είτε έμμεσα όλοι αυτοί τα παίρνουν είτε από τους Ρώσους, είτε από τους Άραβες, είτε από τους Ιρανούς, και βλέπετε πόσο υπέρ του Σόντερς είναι. Για την Ελλάδα οι χαμηλές τιμές πετρελαίου είναι κάτι πολύ καλό, και όσοι δεν παίρνετε μίζες από τους Άραβες, τους Ρώσους ή τους Ιρανούς δεν πρέπει να τις φοβάστε καθόλου.

“OPEC Unsure How It Can ‘Live Together’ With Shale Oil”, Φεβρουάριος 2016

2 σχόλια:

  1. Θεωρω οτι οι χωρες της ευρωπης και οποιαδηποτε τουλαχιστον ημικαπιταλιστικη χωρα (γιατι μιλαμε για σοσιαλδημοκρατιες) οτι θα πρεπει να ασκησει εμπαργκο σε αυτους τους τραμπουκους ,παρολο που αυτο θα επιφερει αναταραχες στην οικονομια,γιατι πιστευω οτι θα μπορεσουν οι χωρες της δυσης με την πιεση που θα τους ασκηθει ,λογω της ελλειψης ενεργειας, να αναπτυξουν καλυτερες τεχνολογιες παραγωγης ενεργειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να τους κάνεις εμπάργκο, και γιατί θα αρχίσουν να σκοτώνονται ακόμη περισσότερο μεταξύ τους, και θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής, και γιατί χρειάζεσαι το πετρέλαιο τους. Δεν είναι τόσο απλό όπως το λες. Το έκαναν στο Ιράν και στο Ιράκ για χρόνια

      Διαγραφή