Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί το Χαλέπι Είναι Τόσο Σημαντικό για τον Ερντογάν και τον ISIS

Οι δυνάμεις του Άσαντ, με την υποστήριξη των Ρώσων, κοντεύουν να πάρουν το Χαλέπι. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αυτά που συμβαίνουν στην Συρία μπορούν να γίνουν ανεκτά μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατό στην Συρία. Βλέπε Bloomberg “Erdogan Signals Turkey Prepared to Join Syria War If Asked”, Φεβρουάριος 2016.

Στο μεταξύ ήδη οι Σαουδάραβες έχουν δηλώσει έτοιμοι να στείλουν στρατό στην Συρία. Βλέπε Independent “Saudi Arabia 'ready to send ground troops' to fight Isis in Syria if US-led coalition agrees”, Φεβρουάριος 2016.

Στο μεταξύ ήδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δηλώσει έτοιμα να στείλουν στρατό στην Συρία. Βλέπε Al Jazeera “UAE says it is ready to send ground troops to Syria”, Φεβρουάριος 2016.

Όπως βλέπετε στους παρακάτω δύο χάρτες, το Χαλέπι (Aleppo), η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, και η σημαντικότερη οικονομικά, είναι στρατηγικής σημασίας για την επικοινωνία της Τουρκίας με τον ISIS, δηλαδή τους Σουνίτες Ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ. Στους δύο χάρτες βλέπετε τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν. Στον πρώτο χάρτη βλέπετε την έρημο της Συρίας, το φυσικό εμπόδιο για την τροφοδοσία του ISIS από τον Νότο.

Χάρτης 1 Η Έρημος της Συρίας


 Στον χάρτη 2 βλέπετε το δεύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν στην επικοινωνία και τροφοδοσία του ISIS, που είναι οι Κούρδοι της Συρίας, τους οποίοςυ βλέπετε με μωβ στον παρακάτω χάρτη, οι οποίοι εμποδίζουν την τροφοδοσία του ISIS από τον Βορρά.

Χάρτης 2 Το Εμπόδιο των Κούρδων της ΣυρίαςΟι Κούρδοι έχουν περάσει δυτικά του Ευφράτη, οι Ρώσοι και οι Κούρδοι κοντεύουν να πάρουν το Χαλέπι, και οι δυνάμεις του Άσαντ με την στήριξη των Ρώσων χτυπάνε και την στενή λωρίδα που ενώνει τους Άραβες με τον ISIS από τον Νότο. Ουσιαστικά ο Πούτιν προσπαθεί να αποκόψει τον ISIS από την Τουρκία και τους Άραβες.

Όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα δυσκολεύουν για τους Τούρκους και τους Άραβες, που θα ήθελαν να ενωθούν τα Σουνιτικά τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν Αραβό-Τουρκικά δίκτυα στο μέλλον, κάτι που όμως πρώτον κόβει την έξοδο του Ιράν στην Μεσόγειο, κάτι που αποτελεί το μεγάλο όραμα του Ιράν, αλλά και στέλνει τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου των Αράβων στην Τουρκία, ίσως και στην Ευρώπη, κάτι που θίγει και το Ιράν, αλλά πολύ περισσότερο θίγει την Ρωσία.

Χάρτης 3 Πιθανό Αλαουτικό, Σουνιτικό, Σιιτικό και Κουρδικό Κράτος βάσει των Δημογραφικών Στοιχείων της Συρίας και του Ιράκ Στον παρακάτω χάρτη της Wikipedia βλέπετε με ανοιχτό πράσινο το Αλαουτικό τμήμα της Συρίας, με σομόν το Σουνιτικό, και με ροζ το Κουρδικό.

Χάρτης 4 Δημογραφικός Χάρτης ΣυρίαςΆρθρα 

“Erdogan Signals Turkey Prepared to Join Syria War If Asked”, Φεβρουάριος 2016

 The Military and Political Significance of Aleppo”, Φεβρουάριος 2016

“UAE says it is ready to send ground troops to Syria”, Φεβρουάριος 2016

Saudi Arabia 'ready to send ground troops' to fight Isis in Syria if US-led coalition agrees”, Φεβρουάριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου