Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί ο ISIS Προτιμάει την Τουρκία από την Σαουδική Αραβία

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τα Σουνιτικά (ροζ), Σιιτικά (πράσινα) και Κουρδικά (καφέ) τμήματα του Ιράκ, με τους Άραβες Σιίτες να αποτελούν την πλειοψηφία του Ιρακινού πληθυσμού. Ο κόκκινος κύκλος στο νότιο τμήμα είναι το μοναδικό σημείο που βγάζει το Ιράκ στον Περσικό Κόλπο, όπως βλέπετε στους δύο επόμενους χάρτες.

Χάρτης 1

Χάρτης 2


Πιο ακριβής είναι ο παρακάτω χάρτης της Wikipedia, ο οποίος εμφανίζει τις ερήμους του Ιράκ. Βλέπετε με έντονο γκρι τους Σιίτες Άραβες (Νότιο Ιράκ), με σομόν τους Σουνίτες Άραβες (Δυτικό Ιράκ), και με μωβ τους Σουνίτες Κούρδους. Με απαλό γκρι βλέπετε τις ερήμους του Ιράκ. Στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής τα μεγαλύτερα τμήματα είναι σχεδόν ακατοίκητα γιατί το μεγαλύτερο μέρος των χωρών αυτών καλύπτεται από ερήμους.

Χάρτης 3Ο παρακάτω χάρτης εμφανίζει την Μεσοποταμία, την εύφορη περιοχή του Ιράκ, που βρίσκεται ανάμεσα στους Ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, και είναι η περιοχή που από παιδιά ακούμε ότι ήταν η μητρόπολη του πολιτισμού της Μέσης Ανατολής λόγω αυτών των ποταμών, αλλά και της δυνατότητας εξόδου στον Περσικό Κόλπο. Στις όχθες του Ευφράτη, κοντά στην σημερινή Βαγδάτη, βρισκόταν η Βαβυλώνα.

Χάρτης 4


Η περιοχή της Μεσοποταμίας (Τίγρης και Ευφράτης) μαζί με την Αίγυπτο (Νείλος) ήταν η σημαντικές περιοχές, όταν οι άνθρωποι δεν σκοτώνονταν για το πετρέλαιο αλλά για το νερό. Αν και ακόμη οι άνθρωποι σκοτώνονται για το νερό. Οι Τούρκοι με τους Σύριους και τους Ιρακινούς, πολύ πριν τους πολέμους του 2011, είχαν τεράστιες διαφορές για τα νερά των Τίγρη και Ευφράτη, τα οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, πχ το φράγμα Αττατούρκ στην Νότια Τουρκία. Βλέπε “Ataturk Dam: Political Controversy”.

Χάρτης 5 Αίγυπτος και Μεσοποταμία (Τίγρης, Ευφράτης, Νείλος)


Ο παρακάτω χάρτης της Wikipedia εμφανίζει τους Σουνίτες Άραβες της Συρίας (σομόν), τους Αλαουίτες Άραβες στα παράλια της Συρίας (ανοιχτό πράσινο), και τους Κούρδους στην Βόρεια Συρία (ροζ). Με άσπρο βλέπετε την έρημο της Συρίας.

Χάρτης 5


Ο παρακάτω χάρτης είναι μία απεικόνιση του πως θα μπορούσαν μελλοντικά να διαμορφωθούν στην Συρία και το Ιράκ ένα Σουνιτικό, ένα Σιιτικό και ένα Κουρδικό κράτος, λαμβάνοντας υπόψη τα δημογραφικά στοιχεία των χωρών αυτών. Με σκούρο καφέ στα παράλια βλέπετε το Αλαουιτικό κράτος, με ανοιχτό καφέ ένα Σουνιτικό κράτος, που θα μπορούσε ενδεχομένως να ενώσει τα Σουνιτικά τμήματα Συρίας και Ιράκ, με πράσινο βλέπετε το Σιιτικό τμήμα του Ιράκ, και με μπεζ το Κουρδικό τμήμα στα βόρεια του Ιράκ και της Συρίας.

Χάρτης 6


Όταν λέμε ISIS φανταζόμαστε τους Σουνίτες Ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ, ας πούμε τα τμήματα που εμφανίζονται με ανοιχτό καφέ στον παραπάνω χάρτη. Γι’αυτό και ο ISIS της Συρίας και του Ιράκ διαφέρει από τις προηγούμενες τρομοκρατικές οργανώσεις, υπό την έννοια ότι ο ISIS της Συρίας και του Ιράκ μοιάζει περισσότερο με έναν οργανωμένο στρατό που διεκδικεί κάποια κομμάτια γης, και δεν μοιάζει με τις κλασσικές τρομοκρατικές οργανώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων σοσιαλιστικών ή ισλαμικών χωρών στο εξωτερικό.

Αυτό διαφοροποιεί τον ISIS της Συρίας και του Ιράκ από τις τρομοκρατικές οργανώσεις του παρελθόντος. Να πω επίσης ότι ο ISIS της Συρίας και του Ιράκ διαφέρει και από πολλά από τα υποκαταστήματα του ISIS σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπου οι εκεί συνεργαζόμενοι Ισλαμιστές δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις, και δρουν κυρίως με τον παραδοσιακό τρόπο, που σημαίνει ότι χτυπούν και εξαφανίζονται, και δεν δρουν ως ένας οργανωμένος στρατός όπως συμβαίνει με τον ISIS στην Συρία και το Ιράκ. Ο ISIS στην Συρία και το Ιράκ διαθέτει ακόμη και πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια, κάτι που τον καθιστά την πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση της ιστορίας, με περίπου 1 δις δολάρια έσοδα ετησίως. Και γι’αυτό και τον ISIS δεν πρέπει να τον βλέπουμε ως κάτι ενιαίο αλλά ας πούμε κάτι σαν ένα Ισλαμικό ΝΑΤΟ, όπου τα υποκαταστήματα του μπορεί να συνεργάζονται ή να μην συνεργάζονται, ανάλογα με το αν συμπίπτουν ή όχι τα συμφέροντα τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ΝΑΤΟ.

Να πω επίσης ότι στην Συρία και το Ιράκ υπάρχουν και σοσιαλιστές Σουνίτες, οι οποίοι δεν επιθυμούν τον Ισλαμικό νόμο, και οι οποίοι συντρίβονται από τους Σουνίτες Ισλαμιστές. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τους μετριοπαθείς Σουνίτες και τους Κούρδους στην Συρία εναντίον του Άσαντ και τον Σουνιτών Ισλαμιστών της Συρίας, και τους Σιίτες Άραβες και τους Κούρδους του Ιράκ, εναντίον των Σουνιτών του Ιράκ.

Λέω πάντα ότι δεν πρέπει να θεωρούμε την Τουρκία και τον ISIS ένα πράγμα. Είναι άλλο πράγμα οι Τούρκοι Ισλαμιστές και άλλο πράγμα οι Σουνίτες Ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ. Αλλά ακόμη και οι Σουνίτες Ισλαμιστές της Συρίας και οι Σουνίτες Ισλαμιστές του Ιράκ δεν είναι το ίδιο πράγμα. Απλά οι Τούρκοι υποστηρίζουν τους Σουνίτες Ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ, αυτό που αποκαλούμε ISIS επειδή έχουν κοινά συμφέροντα.

Αν δείτε τον χάρτη 6 πιο πάνω βλέπετε γιατί αυτό που λέμε ISIS στην Συρία και το Ιράκ ρέπει περισσότερο προς την Τουρκία και λιγότερο προς την Σαουδική Αραβία. Ο ISIS έχει πετρέλαιο, και έχει από κάτω του την Σαουδική Αραβία, που πουλάει πετρέλαιο, αλλά και τους Σιίτες Άραβες του Ιράκ, που επίσης πουλάνε πετρέλαιο. Από πάνω τους έχουν την Τουρκία που αγοράζει πετρέλαιο, και μπορεί να εξάγει και αύριο το πετρέλαιο τους αν δημιουργηθεί ένα Σουνιτικό κράτος στα αντίστοιχα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας. Γι’αυτό και ο ISIS της Τουρκίας και του Ιράκ είναι πιο κοντά στην Τουρκία παρά στους Άραβες του Κόλπου.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πούτιν και ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατηγόρησαν την Τουρκία ότι χρηματοδοτεί τον ISIS αγοράζοντας πετρέλαιο. Η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο επειδή το χρειάζεται και επειδή θέλει να ενισχύσει τον ISIS ως έναν σύμμαχο εναντίον του Ιράν, της Ρωσίας αλλά και της Σαουδικής Αραβίας αν χρειαστεί. Ο ISIS άλλωστε έχει ζητήσει ανοιχτά την ανατροπή του Σαουδάραβα Βασιλία. Έχετε ακούσει κανέναν να κατηγορεί την Σαουδική Αραβία ότι αγοράζει πετρέλαιο από τον ISIS? Τι να το κάνει το πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία.

Επίσης οι Σουνίτες του Ιράκ και της Συρίας γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα οι Ρώσοι θα φύγουν από το Αλαουιτικό κομμάτι της Συρίας, που είναι Ρωσικό χωράφι. Ο Άσαντ θα μπορούσε να διώξει τους Ρώσους αλλά αν το κάνει οι Ιρανοί δεν θα μπορούν να τον σώσουν από τους Τούρκους και τους Άραβες. Εκτός και αν η συμμαχία Ιράν-ΗΠΑ προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να γίνει η πλήρης ανατροπή και την θέση της Ρωσίας ως προστάτιδας του Άσαντ πάρουν οι ΗΠΑ, ώστε να μπορέσουν οι Ιρανοί και οι Αλαουίτες να διώξουν τους Ρώσους. Το Αμερικανικό Foreign Policy, στο παρακάτω άρθρο του, κατηγορεί τον Ομπάμα ότι πουλάει τους εξεγερμένους για χάρη του Άσαντ.
Obama’s Disastrous Betrayal of the Syrian Rebels”, Φεβρουαρίου 2016

Και όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Financial Times ο Πούτιν είχε ζητήσει από τον Άσαντ να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ηγεσία, προκειμένου να ικανοποιήσει τους Τούρκους και τους Άραβες, κάτι που όμως κάνει έξω φρενών τους Ιρανούς.

Αλλά τέλος πάντων αυτά είναι προς το παρόν εικασίες και η Ρωσία είναι αυτή που βρίσκεται στα παράλια της Συρίας, και αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε στα δεδομένα μας. Με αυτό λοιπόν το δεδομένο η φυσική γεωγραφική διέξοδος του ISIS της Συρίας και του Ιράκ είναι η Τουρκία, αφού με τους Σιίτες Άραβες του Ιράκ προς το παρόν σκοτώνονται. Επίσης οι Σουνίτες του Ιράκ, είναι οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν που επί χρόνια σφάζονταν με τους Ιρανούς, άρα ούτε με το Ιράν μπορεί να γίνει κάτι με τα σημερινά δεδομένα. Τέλος η Σαουδική Αραβία είναι αντίπαλος του ISIS στις αγορές πετρελαίου. Και τέλος πάντων η Σαουδική Αραβία δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει το πετρέλαιο του ISIS, αλλά ούτε και είναι τόσο ισχυρή στρατιωτική δύναμη όσο η Τουρκία.


Είναι όμως σημαντικό να μην βλέπουμε την Τουρκία και τον ISIS σαν ένα πράγμα, και είναι επίσης σημαντικό να βλέπουμε τους Σουνίτες Ισλαμιστές ως αθροίσματα συμμοριών και όχι ως κάτι ενιαίο. Αν και όπως είπα ο ISIS της Συρίας και του Ιράκ έχει την ιδιαιτερότητα να μοιάζει περισσότερο με χώρα παρά με παραδοσιακή τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου