Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

Hawala : Το Τραπεζικό Σύστημα της Al-Qaeda

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επιθέσεις τους, χρησιμοποιούν το σκιώδες τραπεζικό σύστημα Hawala. Λέγεται και Hewala ή Hundi. Βλέπε WikipediaHewala”.

To Hawala είναι ένα σκιώδες ή άτυπο ή παράλληλο τραπεζικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί χωρίς την μεταφορά χρημάτων και την έκδοση επιταγών ή άλλων αξιογράφων. Στην παρακάτω φωτογραφία της Wikipedia βλέπετε μία τυπική συναλλαγή Hewala.


  

Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, ο άνθρωπος Α στην πόλη Α, θέλει να στείλει χρήματα στον άνθρωπο Β στην πόλη Β. Για να μην στείλει χρήματα μέσω τράπεζας και αφήσει ίχνη, πηγαίνει στον μεσίτη Χ, ο οποίος βρίσκεται στην ίδια πόλη με αυτόν, και είναι κάποιος επιχειρηματίας με κύρος που κάνει διάφορες μεσιτίες, μία εκ των οποίων είναι και να είναι μεσίτης του σκιώδους συστήματος πληρωμών Hawala. Ο Α του δίνει για παράδειγμα 1 κιλό χρυσό, και ο μεσίτης Χ δίνει εντολή στον μεσίτη Μ, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος του στην πόλη Β, να δώσει 1 κιλό χρυσό, ή μετρητά, ή διαμάντια, ή οτιδήποτε άλλο, στον άνθρωπο Β, που βρίσκεται στην πόλη του.

Με αυτόν τον τρόπο η συναλλαγή δεν έχει αφήσει κανένα ίχνος, και οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν μέσω του τραπεζικού συστήματος, παρόλο που γνωρίζουν τους μεγάλους μεσίτες της Hawala. Φυσικά η Hawala παρουσιάζει διάφορα προβλήματα, γιατί οι μεταφορές γίνονται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία πχ επιταγές, τιμολόγια κτλ, και βασίζονται στην τιμή και το κύρος των μεσιτών, κάτι που σημαίνει ότι κάποιες μεταφορές δεν θα εξοφληθούν τελικά πχ λόγω χρεοκοπίας κάποιου μεσίτη της Hawala κτλ, και θα ακολουθήσει ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Παρά όμως τα όποια πρακτικά προβλήματα του συστήματος Hawala, τα οφέλη του είναι πάρα πολύ σημαντικά για τους εγκληματίες. Σκεφτείτε να θέλω εγώ από την Ελλάδα να στείλω χρήματα για ναρκωτικά ή για τρομοκρατία στην Αγγλία. Για να το κάνω αυτό σημαίνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες με γνωρίζουν, και άρα θα εντοπιστεί η αποστολή των χρημάτων. Αντιθέτως με την Hawala η συναλλαγή δεν θα αφήσει κανένα ίχνος, και θα μπορεί να εντοπιστεί μόνο αν οι μυστικές υπηρεσίες έχουν κάποιον πληροφοριοδότη από μέσα.

 Θα έχετε ακούσει ότι πάμε σε κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, γιατί το 500άρικο είναι το αγαπημένο χαρτονόμισμα των εγκληματιών. Φυσικά υπάρχει ο χρυσός, υπάρχουν τα διαμάντια, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εκτελεστούν οι συναλλαγές, αλλά τα χαρτονομίσματα είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί αρκεί ένα μηχάνημα και καθόλου γνώσεις για να εξακριβώσεις την γνησιότητα τους. Κάτι που δεν ισχύει με τον χρυσό και τα διαμάντια για παράδειγμα.

Να πω επίσης ότι η Hawala αποτελεί τελικά ένα τραπεζικό σύστημα, γιατί ένας μεσίτης στην πόλη Α πχ, χρωστάει και έχει να λαμβάνει πολλά από διάφορους μεσίτες άλλων πόλεων, με αποτέλεσμα να γίνονται συμψηφισμοί όπως ακριβώς και στις τράπεζες. Η Al-Qaeda βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα Hawala.

“500 euro notes withdrawn over organised crime fears”, Μάιος 2010Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου