Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Η Κατάρρευση της Παραγωγής Πετρελαίου της Λιβύης

Στο μεταξύ στην Λιβύη, η παραγωγή πετρελαίου έχει πέσει από τα 1.600.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στα 400.000, και έχουν σαλτάρει οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί, που βασίζοναι στο πετρέλαιο της Λιβύης. Και φυσικό αέριο αγοράζουν από την Λιβύη.

Μετά την πτώση του Καντάφι η παραγωγή ανέβηκε γρήγορα σχεδόν στα κανονικά επίπεδα παραγωγής (βλέπε εικόνα 1), αλλά στην συνέχεια οι φυλές της Tripolitania έφτιαξαν μία κυβέρνηση Ισλαμιστών στην Τρίπολη (Ανατολικά), η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, αλλά και από το Ιράν, και οι φυλές της Cyrenaica έφτιαξαν μία κυβέρνηση στο Tobruk, η οποία υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι Ισλαμιστές της Τρίπολης σκοτώνονται με τους σοσιαλιστές του Tobruk, και σαν να μην έφτανε αυτό, ανάμεσα στις δύο πόλεις έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και ο ISIS.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρεθεί ένας τρόπος να γίνει μία κυβέρνηση, αλλά οι δύο πλευρές αρνούνται, και δεν είναι εύκολο να πιέσεις γιατί άλλος είναι σύμμαχος της Τουρκίας, πχ ΗΠΑ, και άλλος είναι σύμμαχος των Σαουδαράβων και των Αιγυπτίων πχ Γαλλία. Επομένως είναι για ακόμη μία φορά δύσκολος ο συντονισμός. Έχουν ξεκινήσει τώρα κάποιες επιχειρήσεις εναντίον του ISIS προς το παρόν. Οι Ιταλοί, που είναι αυτοί που κυρίως πλήττονται από την μειωμένη παραγωγή, έπετρεψαν “ήσυχα” όπως λέει η Wall Street Journal στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους για να χτυπήσουν τον ISIS στην Λιβύη. Οι Ιταλοί είναι χεσμένοι, γιατί φοβούνται μην πάθουν από τον ISIS αυτά που έπαθαν οι Γάλλοι τον Νοέμβριο του 2015, όταν του χτύπησαν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου στην Συρία.

Στο μεταξύ το δίκτυο της Λιβύης είναι στημένο με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να λειτουργήσουν αυτόνομα η ανατολική και δυτική πλευρά πλευρά της Λιβύης (βλέπε εικόνα 3), ειδικά τώρα που χτυπάνε ο ένας τον άλλο, και υπάρχει και στην μέση ο ISIS να κάνει δολιοφθορές στα δίκτυα. Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όμως, γιατί οι περισσότερες χώρες που υποστηρίζουν τις δύο πλευρές, πχ Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν όφελος από την μειωμένη παραγωγή της Λιβύης, και τα συμφέροντα τους είναι αντίθετα από αυτά των Γάλλων, των Ιταλών και των Ισπανών.Άρθρα

Libya's oil production at 350,000 to 400,000 bpd”, Αύγουστος 2015

Italy Quietly Agrees to Armed U.S. Drone Missions Over Libya”, Φεβρουάριος 2016


“The UAE and Qatar Wage a Proxy War in Libya”, Δεκέμβριος 2015


“Libyan PM says Turkey supplying weapons to rival Tripoli group”, Φεβρουάριος 2015


Libya's official government bans Yemenis, Iranians, Pakistanis from entry”, Σεπτέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου