Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Η Συνεργασία του George Bush με τον Καντάφι Εναντίον της Αλ Κάιντα

Η Λιβύη αποτελεί ένα κομμάτι της Σαχάρα, της μεγαλύτερης ερήμου στον κόσμο. Βλέπε παρακάτω χάρτες από Britanicca και Wikipedia.

Χάρτης 1 Έρημος Σαχάρα (Britanicca)
Χάρτης 2 Έρημος Σαχάρα (Wikipedia)Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Λιβύης ζει στα παράλια της Μεσογείου, όπου βρίσκονται τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, η Τρίπολη ανατολικά και η Βεγγάζη δυτικά.

Χάρτης 3 Τρίπολη και Βεγγάζη
Χάρτης 4 “List of cities in Libya”Η Λιβύη, σε αντίθεση με την Συρία και το Ιράκ, δεν χωρίζεται σε Σουνίτες, Σιίτες, Αλαουίτες κλπ. Οι Σουνίτες αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. Οι Άραβες που ζούνε στην Βόρεια Λιβύη αποτελούν με μεγάλη διαφορά την πλειοψηφία της χώρας. Με καφέ στον παρακάτω χάρτη της Wikipedia βλέπετε τις περιοχές της Λιβύης που κατοικούνται από Άραβες, με μωβ αυτές που κατοικούνται από τους νομάδες Τουαρέγκ, με πράσινο αυτές που κατοικούνται από τους Tebou, και με γκρι τις ακατοίκητες περιοχές. Αλλά όπως είπα λόγω της ερήμου οι περισσότεροι κάτοικοι της Λιβύης βρίσκονται κυρίως στα παράλια της Μεσογείου (Άραβες).

Χάρτης 5 Δημογραφικός Χάρτης Λιβύης
Η Λιβύη δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία ως Λιβύη. Τους τελευταίους αιώνες η γεωγραφική περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Λιβύη ήταν κυρίως υπό την επιρροή των Οθωμανών, και από το 1911 μέχρι το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου ήταν αποικία των Ιταλών. Το 1951 η Λιβύη έγινε ανεξάρτητο κράτος. Η Λιβύη αποτελείται από πολλές Αραβικές φυλές, και στην πραγματικότητα δεν είναι ακόμη και σήμερα ένα ενιαίο κράτος. Ένας βασικός διαχωρισμός μπορεί να γίνει ανάμεσα στην Tripolitania, την Cyrenaica και την Fezzan, με την Tripolitania να έχει ως κέντρο την Τρίπολη και την Cyrenaica να έχει ως κέντρο την Βεγγάζη. Η Σαχάρα ανέκαθεν χώριζε τις φυλές της Cyrenaica, της Tripolitania και της Fezzan, και οι φυλές αυτές δεν ήταν δεμένες μεταξύ τους. Βλέπε παρακάτω χάρτη Wikpeida.

Χάρτης 6 Οι Επαρχίες της Λιβύης
Αυτές οι τρεις επαρχίες της Λιβύης ενώθηκαν διοικητικά για πρώτη φορά από τον Μουσολίνι, κάτι που ήταν δυσάρεστο για τους τοπικούς πληθυσμούς που δεν θεωρούσαν ότι είχαν μία κοινή ταυτότητα και δεν ήταν συνηθισμένοι σε μία κεντρική εξουσία. Μάλιστα λόγω της ερήμου που χώριζε αυτές τις περιοχές, ενδεχομένως και λόγω των διαφορών τους, η Τρίπολη και η Βεγγάζη λειτουργούσαν πολύ περισσότερο στον άξονα βορά-νότου παρά στον άξονα ανατολής-δύσης, χωρίς δηλαδή να δίνεται η έμφαση στην μεταξύ τους επικοινωνία.

Οι πρώτες πετρελαιοπηγές της Λιβύης ανακαλύφθηκαν το 1956, και οι μεγάλες τις πετρελαιοπηγές το 1959. Βλέπε “National Oil Corporation : History”

Η Λιβύη με αποθέματα 48 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου είναι η πλουσιότερη σε πετρέλαιο χώρα της Αφρικής, με μόλις 6 εκατομμύρια κατοίκους, και η 10η πλουσιότερη σε πετρέλαιο χώρα στον κόσμο. Βλέπε Energy Information Administration.

Χάρτης 7
Όπως βλέπετε στους παρακάτω χάρτες από το Al Jazeera και την Wikipedia, η πλουσιότερη περιοχή της Λιβύης σε πετρέλαιο είναι η Cyrenaica.

Χάρτης 8 Πετρελαιοπηγές και Δίκτυα Λιβύης (Al Jazeera)Χάρτης 9 Πετρελαιοπηγές Λιβύης WikipediaΗ ισχυρή φυλή της Cyrenaica ήταν οι Senussi. Κάποιοι τους γράφουν Senussi, κάποιοι Sanusi, κάποιοι κάπως αλλιώς, δεν έχει σημασία. Βλέπε Wikipedia Senussi

Οι Senussi πολέμησαν τους Ιταλούς στο πλευρό των Άγγλων κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, με την υπόσχεση ότι αν οι σύμμαχοι κέρδιζαν τον πόλεμο οι Άγγλοι θα εξασφάλιζαν ότι η Λιβύη δεν θα ξαναγινόταν αποικία της Ιταλίας. Οι Άγγλοι πράγματι τήρησαν την υπόσχεση τους, και μετά την νίκη των συμμάχων η Λιβύη έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1951, με τον επικεφαλής των Senussi, τον Βασιλιά Idris, να είναι ο Βασιλιάς της Μοναρχίας της Λιβύης. Ο Βασιλιάς Idris θεωρούσε την Cyrenaica πατρίδα του, κάτι που αποτυπώθηκε και στα σύμβολα της νέας σημαίας της Λιβύης, και δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την ιδέα να διοικεί και την Tripolitania. Αλλά τέλος πάντων συμφώνησε να τεθεί επικεφαλής μίας ενιαίας Λιβύης.

Ο King Idris ήταν ένας φιλοδυτικός Βασιλιάς, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Καντάφι, ένας σύμμαχος των Σοβιετικών, και κατάφερε να τον ανατρέψει αναίμακτα το 1969, δέκα χρόνια μετά την ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου της Λιβύης. Ο Καντάφι χρησιμοποίησε τον σοσιαλισμό και τον Αραβικό εθνικισμό, και προσπάθησε από την δεκαετία του 70 και μετά να δημιουργήσει μία ενιαία ταυτότητα για τους κατοίκους της χώρας, πολλές φορές χρησιμοποιώντας ακόμη και βία.

Ο Καντάφη ήταν από την Σύρτη, περιοχή της Tripolitania, και οι κάτοικοι της Cyrenaica ήταν δυσαρεστημένοι και γιατί ο Καντάφι χρησιμοποίησε πολλές φορές βία εναντίον τους, και γιατί απαξίωνε τις παραδόσεις τους, αλλά και γιατί θεωρούσαν ότι ο Καντάφι ευνοούσε την δική του επαρχία, την Tripolitania, ενώ ήταν η Cyrenaica που ήταν πλουσιότερη σε πετρέλαιο περιοχή. Την δεκαετία όμως του 70, λόγω του εμπάργκο που επέβαλλαν οι Άραβες στις ΗΠΑ στις πωλήσεις πετρελαίου, λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ στον πόλεμο του 1973, οι τιμές πετρελαίου ανέβηκαν πάρα πολύ. Αυτό ευνόησε τον Καντάφι, που έκανε δημόσιους υπαλλήλους το 70% περίπου των κατοίκων της Λιβύης, και με αυτόν τον τρόπο υπήρχε μία σχετική ηρεμία.

Την δεκαετία όμως του 80, όταν έπεσαν οι τιμές, τα πράγματα δυσκόλεψαν για τον Καντάφι, και άρχισε να υπάρχει δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως στην Cyrenaica, οι κάτοικοι της οποίας θεωρούσαν ότι καταπιέζονταν από τον Καντάφι.

Χάρτης 10 “Oil Prices Since 1861”Χάρτης 11Την δυσαρέσκεια αυτή εκμεταλεύτηκαν οι Άραβες του Κόλπου, οι οποίοι ενίσχυαν τους Ισλαμιστές Λίβυους εναντίον του Καντάφι. Ο Καντάφι, μαζί με τους σοσιαλιστές Άραβες χτυπούσε τα μοναρχικά Ισλαμικά καθεστώτα του Περσικού Κόλπου. Ο Καντάφι όμως κοντραρίστηκε άγρια με ολόκληρο σχεδόν τον Αραβικό κόσμο, όταν στον πόλεμο που ξεκίνησε ο σοσιαλιστής Άραβας δικτάτορας του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν το 1980, ο Καντάφι στήριξε το Ιράν. Όπως έχω ξαναπεί η Λιβύη και η Συρία ήταν οι μόνες δύο Αραβικές χώρες που στήριξαν το Ιράν στον πόλεμο με το Ιράκ. Για τους λόγους αυτής της συμμαχίας βλέπε “Η Γεωπολιτική της Συμμαχίας του Καντάφι με το Ιράν”.

Η Λιβύη και οι Άραβες του Κόλπου συναγωνίζονταν στις αγορές πετρελαίου της Ευρώπης, αλλά και της Αφρικής, και ο Καντάφι ήταν σύμμαχος των Σοβιετικών και οι Άραβες του Κόλπου ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του κεντροαριστερού think tank Council of Foreign Relations (CFR), ο Καντάφι είχε πάρει μέρος σε πάρα πολλές δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών φιλοδυτικών ηγετών πχ Αιγύπτου, Τσαντ, Σαουδικής Αραβίας, Τυνησίας, Σουδάν, Ζαΐρ.

Ο Καντάφι είχε επίσης βοηθήσει στην ανατροπή φιλοδυτικών ηγετών, όπως πχ του Σάχη του Ιράν, βασικού συμμάχου των ΗΠΑ, ο οποίος ανατράπηκε τελικά από τους Ιρανούς Ισλαμιστές το 1979. Στο ίδιο άρθρο θα διαβάσετε επίσης για τις ακαδημίες εκπαίδευσης σοσιαλιστών τρομοκρατών του Καντάφι, από τις οποίες πέρασαν μέλη των μεγαλύτερων τρομοκρατικών σοσιαλιστικών οργανώσεων πχ IRA (Ιρλανδία), Ερυθρές Ταξιαρχίες (Ιταλία), ΕΤΑ (Ισπανία), η PLO του Αραφάτ κλπ. Έχω ξαναπεί ότι λόγω της συμμαχίας και της βαθιάς φιλίας που υπήρχε ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Καντάφι, θεωρώ δεδομένο ότι και οι τρομοκράτες της Ελληνικής αριστεράς θα πέρασαν από τις ακαδημίες του Καντάφι. Βλέπε “Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Καντάφι, και η 17 Νοέμβρη”.

Παρόλα αυτά, όπως θα διαβάσετε στο ίδιο άρθρο, ενώ ο Καντάφι ήταν τόσο ένθερμος υποστηρικτής της διεθνούς τρομοκρατίας, δεν υποστήριξε ποτέ την Αλ Κάιντα, και ήταν μάλιστα ο πρώτος που εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Osama bin Laden. Ο λόγος ήταν φυσικά ότι όπως ο Καντάφι έκανε επιθέσεις στους Άραβες του Κόλπου μέσω σοσιαλιστών Αράβων, αλλά και μέσω Ισλαμιστών συμμάχων, πχ Ιράν, έτσι και οι Άραβες χρησιμοποιούσαν τους Ισλαμιστές της Λιβύης εναντίον του Καντάφι, με αρκετές μάλιστα απόπειρες δολοφονίας κατά την διάρκεια των 42 χρόνων της δικτατορίας του Καντάφι.  Πολλοί από τους Ισλαμιστές Λίβυους που κυνήγησε ο Καντάφι δραπέτευσαν από την Λιβύη και κατέληξαν στο Αφγανιστάν, όπου πολέμησαν τους Σοβιετικούς την δεκαετία του 80. Αυτοί οι μαχητές αποτέλεσαν τον κορμό της Αλ Κάιντα όταν ο πόλεμος τελείωσε, και κάποιοι από αυτούς πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση που ξεκίνησε από στην Cyrenaica το 2011 εναντίον του Καντάφι όταν ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη. Για το άρθρο του Council of Foreign Relations βλέπε “How Libya Got Off the List”, Οκτώβριος 2007

1η , 2η Παράγραφος
On May 15, Secretary of State Condoleezza Rice announced that the United States was removing Libya from its list of state sponsors of terrorism and would soon resume normal diplomatic relations with the one-time pariah. Rice said the move was in response to "historic decisions taken by Libya's leadership in 2003 to renounce terrorism and to abandon its weapons of mass destruction (WMD) programs." Yet the resumption of diplomatic ties remains unsettling to some Americans. Though Libya has made a concerted effort to enter the good graces of the international community, leader Muammar el-Qaddafi has amassed a bad human-rights record since he took power in 1969.
In the early 1970s, Qaddafi established terrorist training camps on Libyan soil, provided terrorist groups with arms, and offered safe haven to terrorists, say U.S. officials. Among the groups aided by Qaddafi were the Irish Republican ArmySpain's ETA, Italy's Red Brigades, and Palestinian groups such as the Palestine Liberation Organization. Libya was also suspected of attempting to assassinate the leaders of Chad, Egypt, Saudi Arabia, Sudan, Tunisia, and Zaire (now Democratic Republic of Congo).

5η Παράγραφος
One group that Libya never supported was al-Qaeda. As Libya expert Lisa Anderson told CFR.org's Bernard Gwertzman, al-Qaeda regards Qaddafi as "no better than the Saudi government, no better than any of these other governments that they hate." In fact, Qaddafi issued the first Interpol warrant for Osama bin Laden in 1998 for the killings of two German counterterrorism agents in Tripoli four years earlier.

8η , 9η  Παράγραφος
At the same time, Qaddafi increasingly moved to cut Libya's ties to terrorism. Starting in 1999, Qaddafi expelled the Abu Nidal Organization, closed Libya's terrorist training camps, cut ties to Palestinian militants, and extradited suspected terrorists to Egypt, Yemen, and Jordan. In the 2002 edition of the state sponsors of terrorism list, the State Department said Qaddafi had "repeatedly denounced terrorism."
In August 2003, after protracted negotiations with UN, U.S., and UK representatives, Libya finally agreed to pay some $2.7 million in compensation to the victims of the Pan Am 103 bombing. Days later, Libya delivered a letter to the UN Security Council accepting responsibility for the attack.

Να πω επίσης ότι το 1990 στην Λιβύη δημουργήθηκε από τους Ισλαμιστές της Λιβύης η Libyan Islamic Fighting Group, μία οργάνωση που συνεργαζόταν με την Αλ Κάιντα, και η οποία προσπάθησε τρεις φορές να δολοφονήσει τον Καντάφι. Όταν λοιπόν οι Σαουδάαβες άρχισαν να έχουν προβλήματα με τις ΗΠΑ, με την Αλ Κάιντα να διενεργεί μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ, ο Καντάφι είδε στις ΗΠΑ έναν σύμμαχο εναντίον των Αράβων του Κόλπου και της Αλ Κάιντα, και γενικότερα εναντίον των Ισλαμιστών τρομοκρατών.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Αμερικανικού think tank Jamestown Foundation, μετά την επίθεση της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001, ο Καντάφι άρχισε να συνεργάζεται με τον Τζορτζ Μπους εναντίον της Αλ Κάιντα, στα πλαίσια του “΅War on Terror" που εξαπέλυσε ο Μπους εναντίον της Αλ Κάιντα. Όπως θα διαβάσετε μάλιστα στο άρθρο του Jamestown Foundation, πράκτορες της CIA και της Βρετανικής MI6 συναντήθηκαν στον Λονδίνο με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, ο οποίος τους έδωσε φακέλους με τα μέλη των Λίβυων Ισλαμιστών που συμμετείχαν στην Libyan Islamci Fighting Group. Για το άρθρο βλέπε “The Libyan Islamic Fighting Group (LIFG)”, Μάιος 2005.

1η Παράγραφος
Colonel Muammar Qadhafi's decades-long confrontation with the West has never given him much purchase among militant Islamists in Libya. In fact, the Libyan Islamic Fighting Group (LIFG – Al-Jama'a al-Islamiyyah al-Muqatilah fi-Libya) has waged a violent insurgency for ten years – with a hostility toward the eccentric dictator so implacable that it refuses even to negotiate with his envoys. Ironically, this internal challenge has led Qadhafi to abandon his quixotic defiance of the United States and join the Bush administration's war on terror, while the prospect of a LIFG takeover in Libya has facilitated American and European forgiveness of past transgressions.

3η Παράγραφος
So long as oil revenues remained plentiful, however, clerical angst did not inspire broad-based challenges to Qadhafi's rule. With the decline of oil prices in the 1980s, however, educated Libyans began to deeply resent the regime's heterodox religious orientation, conspicuous corruption and economic mismanagement. Adding fuel to the fire, Saudi Arabia stepped up its support for radical Wahhabi militants in the 1980s, nine of whom (including three army officers), were executed by the regime in 1987. As in other Arab states, government repression at home led many militant Libyan Islamists (estimated to be at least 500) to join the mujahideen fighting Soviet forces in Afghanistan. Some returned to Libya in the early 1990s; others traveled to the Sudan, where Osama bin Laden had begun building what would become the al-Qaeda terrorist network, or took up residence in Britain.

7η Παράγραφος
Qadhafi demanded that the Sudanese government expel Libyan operatives from his camps and began ejecting thousands of Sudanese workers from the country. Under pressure from his hosts, bin Laden reluctantly informed his Libyan compatriots that they had to leave and gave them $2,400 each and plane tickets out of the country for their families. "Most of them, they refused the offer…they were very upset and angry," a Moroccan member of al-Qaeda later recalled.

13η , 14η Παράγραφος
Following 9/11, Qadhafi jumped at the opportunity to collaborate in the Bush administration's war on radical Islamist terrorism. Just weeks after the attacks, a CIA team flew to London to meet face to face with the man believed to have planned the 1988 Lockerbie bombing – Musa Kusa, the head of Libyan intelligence. Kusa provided the CIA (and also Britain's M16 foreign intelligence service) with the names of LIFG operatives and other Libyan Islamists who trained in Afghanistan, as well as dossiers on LIFG leaders living in the UK. In light of the central role of Libyan Afghans in al-Qaeda, this was a major intelligence windfall for the Bush administration.
The American government, for its part, officially designated LIFG as a terrorist organization. Although LIFG does not have a presence in the United States, the Bush administration's designation is not merely symbolic. For starters, it means that any state providing assistance to LIFG can potentially be designated a state sponsor of terrorism by the U.S. State Department. More importantly, it means that any member of LIFG living in undemocratic countries backed by the United States (e.g. Pakistan, Egypt) runs the risk of arrest and "rendition" back to Libya.

Αυτό ήταν μία μεγάλη γεωπολιτική ανατροπή, γιατί όπως θα διαβάσετε στο άρθρο της Guardian, πριν την σύγκρουση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν βοηθήσει την Libyan Islamic Fighting Group να δολοφονήσει τον Καντάφι. Βλέπε “The Libyan Islamic Fighting Group – from al-Qaida to the Arab spring”, Σεπτέμβριος 2011.

1η , 2η , 3η , 4η Παράγραφος
British intelligence and security service interest in Libya has focused for 20 years on the Libyan Islamic Fighting Group (LIFG), whether it was opposing Muammar Gaddafi and working with al-Qaida, later renouncing its old jihadi worldview – or taking part in the armed uprising that has now overthrown the regime.
Founded in 1990 in eastern Libya and accused of attempting to kill Gaddafi three times – according to unconfirmed claims with help from MI6 – the LIFG was effectively defeated on its home turf by 1998. Its cadres fled first to Sudan and Afghanistan and Iraq where hundreds joined al-Qaida. It was officially disbanded in 2010.
According to Noman Benotman, a former LIFG commander who fought with Osama bin Laden, at its peak the group had 1,000 active members, training camps in Afghanistan and a network of supporters and fundraisers in Libya, the Middle East and Europe. Benotman now works as an analyst for the Quilliam Foundation, a UK government-funded counter-radicalisation thinktank in London.
Other top ex-LIFG figures remain in al-Qaida. Its chief of operations, Atiyah Abd al-Rahman, a Libyan, was killed two weeks ago in a CIA drone strike. His likely successor, Abu Yahya al-Libi, is also Libyan.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι ΗΠΑ ήταν διστακτικές στο να επέμβουν στην Λιβύη, παρόλο που ακολούθησαν τελικά τους Γάλλους. Βλέπε “Ο Αμερικανός Στρατηγός Wesley Clark και η Επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Λιβύη”.

Εκτιμώ χωρίς να είμαι βέβαιος ότι η απόφαση να γίνει η επέμβαση στην Λιβύη ήταν λανθασμένη, για να μην πω ότι έχει ήδη αποδειχθεί ότι ήταν μία λανθασμένη απόφαση. Ήταν λανθασμένη με την έννοια ότι δεν φαίνεται δυνατό να υπάρξει μία δημοκρατική κυβέρνηση στην Λιβύη. Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο κυβερνήσεις στην Λιβύη, μία κυβέρνηση Ισλαμιστών στην Τρίπολη που υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, και μία σοσιαλιστική κυβέρνηση στα ανατολικά (Τομπρούκ), η οποία υποστηρίζεται από την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.


Άρθρα

 “Revealed: how Blair colluded with Gaddafi regime in secret”, Ιανουάριος 2015
1η , 2η , 3η , 4η Παράγραφος
Tony Blair wrote to Colonel Muammar Gaddafi to thank him for the “excellent cooperation” between the two countries’ counter-terrorism agencies following a period during which the UK and Libya worked together to arrange for Libyan dissidents to be kidnapped and flown to Tripoli, along with their families.
The letter, written in 2007, followed a period in which the dictator’s intelligence officers were permitted to operate in the UK, approaching and intimidating Libyan refugees in an attempt to persuade them to work as informants for both countries’ agencies.
Addressed “Dear Mu’ammar” and signed “Best wishes yours ever, Tony”, the letter was among hundreds of pages of documents recovered from Libyan government offices following the 2011 revolution and pieced together by a team of London lawyers.
The lawyers are bringing damages claims on behalf of a dozen Gaddafi opponents who were targeted by the two countries’ agencies during the covert cooperation. The claimants were variously detained and allegedly mistreated in Saudi Arabia, rendered from Mali to Libya, or detained and subjected to control orders in the UK.
10η Παράγραφος
Blair’s letter from Downing Street was written on 26 April 2007, to inform Gaddafi that the UK was about to fail in its attempts to deport two Libyans allegedly linked to an Islamist opposition organisation, the Libyan Islamic Fighting Group (LIFG). The following day the court of appeal handed down ajudgment in which it said LIFG associates could not be deported to Libya as they could be tortured, regardless of any assurances offered by Gaddafi. Lawyers representing the two men did not know at that time that the intelligence assessments of their clients were based in part on information extracted from victims of the UK-Libyan rendition operations.
17η , 18η Παράγραφος
Blair’s letter was written following several years of rapprochement between the UK and Libya, a process that gathered pace after the al-Qaida attacks of 9/11.
The UK can point to a number of achievements that arose from the relationship, including Gaddafi’s decision in 2003 to abandon his attempts to develop weapons of mass destruction.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λιβύη άρχισαν τον Απρίλιο του 2003. Ο Καντάφι συμφώνησε να δώσει 2.7 δις δολάρια στους συγγενείς των θυμάτων.
“Why is the Iran deal bad? Think North Korea”, Ιούλιος 2015
2η  , 3η Παράγραφος
Libya is the shining success story of negotiated disarmament — one of the very few. On Dec. 19, 2003, following nine months of secret talks with the United States and Britain, Moammar Kadafi agreed to give up his entire arsenal of weapons of mass destruction. The component parts were to be either destroyed or shipped abroad.
Only a few months later, American officials were able to display at Oak Ridge, Tenn., nuclear equipment taken from Libya. Tons of chemical weapons and weapons precursors were destroyed. Kadafi even turned over to the U.S. for "safekeeping" five Scud-C missiles as part of his pledge to get rid of any missiles with a range longer than 300 kilometers. Earlier, Kadafi had renounced terrorism and agreed to pay $2.7 billion in compensation to the families of victims of the 1988 Pan Am 103 bombing over Lockerbie, Scotland.

Το Libyan Islamic Fighting Group απαγορεύτηκε παντού ως συνεργαζόμενο με την Al Qaeda.
Libyan Islamic Fighting Group
 3η Παράγραφος
However the organisation has a troubled history being under pressure from Muammar Gaddafi and shortly after the 9–11 attacks, LIFG was banned worldwide (as an affiliate of al-Qaeda) by the UN 1267 Committee.[4][6] Listed at the Foreign Terrorist Organizations,[7] the group has denied ever being affiliated with al-Qaeda, stating that it refused to join the global Islamic front Osama bin Laden declared against the west in 1998

FranceU.K. Have Differing Motives For Intervening In Libya”, Μαρτίου 2011.
2η, 3η και 4η Παράγραφος
France and the United Kingdom have led the charge on the intervention in Libya. For a month, both pushed the international community toward an intervention, ultimately penning U.N. Security Council Resolution 1973 authorizing the no-fly zone on March 17.
Paris’ and London’s interests in waging war on Libya are not the same, and Libya carries different weight with each. For the United KingdomLibya offers a promise of energy exploitation. It is not a country with whichLondon has a strong client-patron relationship at the moment, but one could develop if Moammar Gadhafi were removed from power. For FranceTripoli already is a significant energy exporter and arms customer. Paris’ interest in intervening is also about intra-European politics. Paris has been the most vociferous supporter of theLibya intervention. French President Nicolas Sarkozy made it his mission to gather an international coalition to wage war on Libya, and France has been at the vanguard of recognizing the legitimacy of the Benghazi-based rebels.

6η Παράγραφος
The domestic political story is fairly straightforward. At the onset of the unrest in the Middle East, Paris stalled on recognizing the protesters as legitimate. In fact, then-French Foreign Minister Michele Alliot-Marie offered the Tunisian government official help in dealing with the protesters. Three days later, longtime Tunisian President Zine El Abidine Ben Ali was forced to flee the country

10η Παράγραφος
The intervention in Libya therefore is a way to reassert to Europe, but particularly to Germany, that France still leads the Continent on foreign and military affairs. It is a message that says if Europe intends to be taken seriously as a global power, it will need French military power. France’s close coordination with the United Kingdom also is an attempt to further develop the military alliance between London and Paris formalized on Nov. 2, 2010, as a counter to Germany’s overwhelming economic and political power in the European Union.

12η Παράγραφος
As for interests in LibyaFrance has plenty, but its situation could be improved. French energy major Total SA is involved in Libya but not to the same extent as Italian ENI or even German Wintershall. Considering Libya’s plentiful and largely unexplored energy reserves, French energy companies could stand to profit from helping rebels take power in Tripoli. But it is really military sales that Paris has benefited from thus far. Between 2004 — when the European Union lifted its arms embargo against Libya — and 2011, Tripoli has purchased approximately half a billion dollars worth of arms from France, more than from any other country in Europe. However, the Italian government was in negotiation for more than a billion dollars worth of more deals in 2010, and it seemed that the Rome-Tripoli relationship was overtaking Paris’ efforts in Libya prior to the intervention.
16η Παράγραφος
London has another significant interest, namely, energy. British energy major BP has no production in Libya, although it agreed with Tripoli to drill onshore and offshore wells under a $1 billion deal signed in 2007. The negotiations on these concessions were drawn out but were finalized after the Scottish government decided to release convicted Lockerbie bomber Abdel Baset al-Megrahi on humanitarian grounds in August 2009. He was expected to die of prostate cancer within months of his release but presumably is still alive in Tripoli. The Labour government in power at the time came under heavy criticism for al-Megrahi’s release. British media speculated, not entirely unfairly, that the decision represented an effort to kick-start BP’s production in Libya and smooth relations between London and Tripoli. BP announced in 2009 that it planned to invest $20 billion in Libyan oil production over the next 20 years.

Italy's Berlusconi exposes NATO rifts over Libya”, του Ιουλίου 2011.
1η Παράγραφος
Italian Prime Minister Silvio Berlusconi said on Thursday he was against NATO intervention in Libya but had to go along with it, an admission that exposed the fragility of the alliance trying to unseat Muammar Gaddafi.
16η Παράγραφος
Potentially adding to the pressure on Italy to review its stance on Libya, a senior Libyan government spokesman said negotiations had begun with Russian and Chinese firms to take over the role of Italian energy firm ENI in oil and gas projects.

“Eni, RepsolExpatriates Evacuated from Libya”, του Ιουλίου 2014.
1η και 2η Παράγραφος
Oil giants Eni SpA and Repsol SA have evacuated expatriates from Libya following escalating violence atTripoli's airport, Libyan oil officials said over the weekend.
The move by the country's two largest foreign oil and gas investors, which comes after France's Total SA also pulled out its foreign staff, comes as capital's worst fighting in six months threatens Libya's fragile oil recovery.

Libya: Turkey's troubles with Nato and no-fly zone”, Μάρτιος 2011
2η και 3η Παράγραφος
It would be absurd, unthinkable, he said. It should not even be discussed. Two weeks later he repeated that view. Nato intervention would be useless, he said, and would have dangerous consequences.
But this week, Turkish policy towards Libya appears to have done a complete U-turn. Criticising the French government for taking the lead role in air attacks on Col Gaddafi's forces, Turkey has insisted that command of the operation be handed over to Nato, and Nato alone. For this to happen, the agreement of Turkey - a Nato member since 1952 - is essential.
12η Παράγραφος
So when the Arab uprisings began, Mr Erdogan was presented with a dilemma.
His political success in Turkey is partly due to his finely-tuned populist instincts. As a politician who has loudly stood up to Israel, he is something of a hero both among his largely Islamic constituency at home and among Arab populations elsewhere. So he wanted to do the popular thing by supporting the uprisings. But doing so put the profitable relationships his government had nurtured with the governments confronted by these uprisings at risk.
20η, 21η Παράγραφος
It was also spurred on by seeing France take the lead. Relations between France and Turkey are badly strained over French objections to eventual Turkish membership of the European Union. There was outrage in Turkey over President Sarkozy's first official visit last month, when he stayed only six hours. There was further outrage when Turkey was not invited to the summit meeting on Libya that Mr Sarkozy convened after the UN vote.
French air attacks on Libyan ground forces were denounced by the Turkish Foreign Minister as going beyond what the UN had authorised. So when France objected to Nato taking command, Turkey instinctively pushed the other way.

Libya after Gaddafi”, Ιούλιος 2011

“Libyan PM says Turkey supplyingweapons to rival Tripoli group”, Φεβρουαρίου 2015
1η και 2η Παράγραφος
Libya's internationally recognized Prime Minister Abdullah al-Thinni said his government would stop dealing with Turkey because it was sending weapons to a rival group in Tripoli so that "the Libyan people kill each other".
Two administrations, one in the capital and Thinni's in the east, have been battling for power since the armed group Libya Dawn seized Tripoli in July and reinstated lawmakers from a previous assembly, four years after Muammar Gaddafi was ousted.
10η Παράγραφος
In the CBC interview, Thinni said Turkish firms would be excluded from contracts in territory controlled by his government, adding that any outstanding bills would be paid.
13η Παράγραφος
Thinni also accused Qatar of giving "material" support to the rival side in the Libyan conflict. He did not elaborate.
17η Παράγραφος
The Brotherhood has a presence in the rival parliament in Tripoli and western Libya.
“Libyan PM says Turkey supplying weapons to rival Tripoli group”, Φεβρουάριος 2015
1η Παράγραφος
Libya's internationally recognized Prime Minister Abdullah al-Thinni said his government would stop dealing with Turkey because it was sending weapons to a rival group in Tripoli so that "the Libyan people kill each other".
4η, 5η και 6η Παράγραφος
A spokesman for Turkey's Foreign Ministry strongly denied Thinni's allegations.
"Instead of repeating the same baseless and untrue allegations, we advise them to support U.N. efforts for political dialogue," ministry spokesman Tanju Bilgic said.
"Our policy vis-a-vis Libya is very clear. We are against any external intervention in Libya and we fully support the ongoing political dialogue process under U.N. mediation."
10η Παράγραφος
In the CBC interview, Thinni said Turkish firms would be excluded from contracts in territory controlled by his government, adding that any outstanding bills would be paid.
13η Παράγραφος
Thinni also accused Qatar of giving "material" support to the rival side in the Libyan conflict. He did not elaborate.

“Libyan PM accuses Qatar of sending planes with weapons to Tripoli”, Σεπτέμβριος 2014
1η και 2η Παράγραφος
Libyan Prime Minister Abdullah al-Thinni said on Sunday Qatar had sent three military planes loaded with weapons to a Tripoli airport controlled by an armed opposition group, accusing a second country of interfering in the lawless oil producer.
The government had already accused Sudan of having tried to arm an Islamist-leaning group which seized Tripoli last month, forcing senior officials and the elected parliament to relocate to the east, part of a growing state of anarchy.

Pakistan releases 'father' of nuclear bomb from house arrest”, Φεβρουάριος 2009
1η και 2η Παράγραφος
Abdul Qadeer Khan, the Pakistani scientist accused of selling nuclear secrets, was today freed from five years of house arrest by a court and immediately declared that he can now "lead a normal life".
Khan, lionised as the "father" of Pakistan's atomic bomb, confessed in 2004 to selling nuclear secrets to Iran, North Korea and Libya. He was immediately pardoned but detained in his home.
5η , 6η , 7η Παράγραφος
Khan was detained in early 2004 after making a televised confession to nuclear proliferation, following intense international pressure on Pakistan. His nuclear trading network had been discovered by western intelligence agents.
A national hero in Pakistan for spearheading the country's nuclear weapons programme, Khan subsequently retracted his confession.
He said that, aside from having to maintain guards around him, he had been freed with the "blessing" of the government, which had been "very helpful".
11η Παράγραφος
Pakistan has prevented foreign investigators from questioning Khan, insisting it has passed on all relevant information about nuclear proliferation. That bar is likely to remain.

“In U.S.-Libya Nuclear Deal, a Qaddafi Threat Faded Away”, Μάρτιος 2011
9η και 10η Παράγραφος
The cache of nuclear technology that Libya turned over to the United States, Britain and international nuclear inspectors in early 2004 was large — far larger than American intelligence experts had expected. There were more than 4,000 centrifuges for producing enriched uranium. There were blueprints for how to build a nuclear bomb — missing some critical components but good enough to get the work started.
The whole package of goods came from a deal the Qaddafis struck with Abdul Qadeer Khan, one of the architects of Pakistan’s nuclear weapons program, who built the world’s largest black-market network in nuclear technology. The $100 million to $200 million that the Central Intelligence Agency later estimated that Libya spent on the nuclear project has never been recovered. For their part, the Libyans could never get the system working; many of the large centrifuges were still in their wooden packing crates when they were turned over.

Turkey's Secret Proxy War in Libya”?
3η Παράγραφος
The Libyan Civil War, which began after Qaddaffi’s fall, is often describedas a proxy war, with Egypt and the United Arab Emirates reportedly backing al-Thinni and the officially recognized government in Tobruk, and Qatar and Turkey reportedly backing the Islamists and other opposition factions. Turkey has made no secret about backing the country’s Islamists after Qaddaffi’s fall in 2011, and it openlyliaises with the self-declared Islamist government in Tripoli. Yet Turkey’s Libyan envoy complains that these latest allegations are a “dangerous smear campaign.”

Saudis Detail Alleged Libyan Murder Plot”, Μάρτιος 2005
Saudi Arabia has concluded that a Libyan plot to assassinate the kingdom's de facto ruler in late 2003 was cloaked to look like an al Qaeda-inspired domestic revolt and was broken up only days before it was to have been carried out, according to Saudi officials and documents that detail the investigation.

 “US to renew full ties with Libya”, Μάιος 2006
1η , 2η, 3η , 4η, 5η Παράγραφος
The US is to renew full diplomatic relations with Libya after deciding to remove it from its list of countries that support terrorism.
The US has not had normal relations with Libya since 1980, and blamed it for the 1988 Lockerbie bombing.
It lifted many economic sanctions and restored some ties in 2004 after Libya renounced weapons of mass destruction.
The US secretary of state said Libya had since shown a "continued commitment to its renunciation of terrorism".
Announcing the move to renew diplomatic ties, Condoleezza Rice praised Libya for its "excellent co-operation" in the US-led war on terror.
12η, 13η , 14η , 15η, 16η Παράγραφος
The announcement comes more than 25 years after diplomatic relations were severed following the 1979 sacking of the US embassy in Tripoli by protesters.
The US carried out air attacks on Libya in 1981 and 1986 and Tripoli was held responsible for the 1988 bombing of a Pan Am flight over Lockerbie, Scotland, which killed 270 people.
In 2003 Libya accepted legal responsibility for the attack and has since paid compensation to relatives of the victims.
It is also reported to have helped Western intelligence agencies with information about the Pakistan underground nuclear network.
In September 2004 President Bush ordered the end of many economic sanctions against Libya and allowed air flights between the two countries.

Libya indignant over Saudi rebuke”, Δεκεμβρίου 2004
17η, 18η, 19η Παράγραφος
Relations between the two states have a history of tension ever since Colonel Muammar Gaddafi overthrew the Libyan monarchy in 1969 and declared himself a revolutionary leader committed to fighting conservative Arab regimes - with Saudi Arabia at the top of the list - says the BBC's Arab affairs analyst Magdi Abdelhadi.
Ties improved during the 1980s but nosedived again during the run-up to the Iraq war, he says.
Then, in a summit spat broadcast live on Arab satellite television, Colonel Gaddafi publicly accused the Saudis of betraying their Arab brethren and of being subservient to the Americans. Crown Prince Abdullah reacted angrily, calling him a liar. 

Libya compensates terror victims”, Οκτώβριος 2008
1η Παράγραφος
Libya has paid $1.5bn into a US compensation fund for relatives of victims of terror attacks blamed on Tripoli, the US state department says.

Italy's Bad Romance: How Berlusconi Went Gaga for Gaddafi”, Φεβρουάριος 2011
1η, 2η Παράγραφος
The longest underwater pipeline in the Mediterranean runs from the coast of Libya to the Italian island of Sicily. Inaugurated in 2004 by Libyan dictator Muammar Gaddafi and Italian Prime Minister Silvio Berlusconi, the 323 miles (520 km) pipeline and its northward flow of gas might as well be a symbol of the relationship between the two countries.
Of all the mutual back-scratching among Europe's rich democracies and North Africa's strongmen, Italy's dependency on Gaddafi stands apart. Libya is Italy's largest supplier of oil, providing for roughly a third of the country's energy consumption. The dictator's government owns a substantial share of the Milan stock market, including 7.5% of Unicredit, Italy's largest bank; 2% of the Italian oil company ENI; 2% of the country's second largest industrial group, Finmeccanica; and 7% of the Turin-based Juventus soccer club. Libya also provides a critical market for its northern neighbor's struggling construction firms. And, since 2008, when Italy agreed to invest $5 billion in Libya, Gaddafi has kept a tight grip on the attempts by his citizens and other African migrants to take ships northward on the Mediterranean.
4η Παράγραφος
The two countries — which are geographically close and connected by a history of colonialism, with complementary economies — have long had tight ties. But under Berlusconi, the relationship reached new levels of chumminess. Whenever Gaddafi visited Italy, he was paraded as a guest of honor. In 2009 he was given a seat at the table during the G-8 summit in Italy. At one point, Berlusconi was even filmed kissing the dictator's hand.
6η Παράγραφος
Today the Italian approach seems to have backfired. Libya risks sliding into civil war and anarchy. Hundreds of Libyans have lost their lives. Italian citizens are being evacuated. Europe is bracing itself for a new round of immigration. And investors have been racing to sell off shares of companies like ENI, which are strongly invested in Gaddafi's Libya.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου