Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Οι Μεγαλύτερες Εταιρείες του Κόσμου, οι Πλουσιότεροι Άνθρωποι του Κόσμου, και ο Τζον Ροκφέλερ

Να πω δυο πράγματα για τους φίλους που διαβάζουν Αυγή και Ελεύθερη Ώρα και οπωσδήποτε υφίστανται σκληρούς ψεκασμούς. Στον παρακάτω πίνακα της Wall Street Journal βλέπετε τις μεγαλύτερες εισηγμένες σε χρηματιστήρια εταιρείες του κόσμου, από άποψη κεφαλαιοποίησης.

Πίνακας Wall Street Journal


Πχ μία εταιρεία έχει εκδώσει 1.000 μετοχές, στο χρηματιστήριο, οι μετοχές αυτές πωλούνται σήμερα προς 2 ευρώ η μία, άρα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι 2.000 ευρώ. Αν αύριο αυξηθεί η ζήτηση των μετοχών και η μετοχή ανέβει στα 3 ευρώ, η εταιρεία θα αξίζει 3.000 ευρώ. Αν ανακοινωθεί ένα κακό νέο και όλοι τρέξουν να πουλήσουν και η τιμή της μετοχής πέσει στο 1 ευρώ, η εταιρεία θα αξίζει 1.000 ευρώ. Και πάει λέγοντας. Αν ως κριτήριο χρησιμοποιούσαμε τον τζίρο και όχι την χρηματιστηριακή αξία η λίστα θα ήταν διαφορετική. Αν χρησιμοποιούσαμε τα κέρδη η λίστα θα ήταν διαφορετική. Και πάει λέγοντας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά κριτήρια για να κατατάξουμε τις εταιρείες.

Βλέπετε στον πίνακα ότι στην κορυφή βρίσκεται η Apple, με χρηματιστηριακή αξία (κεφαλαιοποίηση) 658 δις δολάρια. Η Alphabet που βλέπετε στην δεύτερη θέση είναι η Google. Στο μεταξύ βέβαια τα στοιχεία έχουν αλλάξει γιατί η Apple ανακοίνωσε χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ η Google ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η μετοχή της Goolge ανέβηκε ενώ η μετοχή της Apple έπεσε, και η Google ξεπέρασε την Apple σε χρηματιστηριακή αξία, με την αξία της Google να ανεβαίνει στα 570 δις δολάρια και την αξία της Apple να πέφτει στα 535 περίπου δις δολάρια. Βλέπε περιοδικό Time “Google Overtakes Apple as the World’s Most Valuable Public Company”, Ιανουάριος 2016.

Ανέβασα επίσης σήμερα την λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο από το Bloomberg, με τον Bill Gates, τον ιδρυτή της Microsoft, να είναι στην πρώτη θέση με περιουσία 70 περίπου δις δολάρια, και τον Mark Zouckerberg, τον ιδρυτή του Facebook, να είναι στην 4η θέση με περιουσία περίπου 50 δις δολαρίων. Βλέπε “Οι Πλουσιότεροι Άνθρωποι στον Κόσμο”.

 Πίνακας Bloomberg


Βλέπετε ότι συσχετίζονται οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Πχ ο Bill Gates είναι πρώτος, και στην 3η θέση των μεγαλύτερων εταιρειών βρίσκεται η Microsoft, που είναι η εταιρεία που ίδρυσε ο Bill Gates. O Zuckerberg είναι 4ος, και στην 7η θέση βρίσκεται το Facebook, που είναι η εταιρεία που ίδρυσε ο Ζούκερμπεργκ. Ο Jeff Bezos βρίσκεται στην 5η θέση, και στην 10η θέση βρίσκεται η Amazon, που είναι η εταιρεία που ίδρυσε ο Bezos.

Ο λόγος που δεν μπορούν να αντιστοιχηθούν απόλυτα οι εταιρείες με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν επιλέξει να κρατήσουν διαφορετικά ποσοστά στις εταιρείες που ίδρυσαν, γιατί δεν είχαν όλοι την διάθεση να πάρουν τα ίδια ρίσκα. Επίσης κάθε ένας από αυτούς έχει ιδρύσει πολλές εταιρείες. Πχ ο Ισπανός που βρίσκεται στην 2η θέση των πλουσιότερων, ο Ortega, που είναι ο ιδιοκτήτης του ΖARA, έχει ιδρύσει πάρα πολλές εταιρείες. Συν το ότι από ένα σημείο και μετά όλοι αυτοί δεν ξέρουν τι να τα κάνουν τα λεφτά και θέλουν να γίνουν ευεργέτες και αρχίζουν και κάνουν δωρεές δισεκατομμυρίων, ώστε να εξασφαλίσουν την υστεροφημία τους. Επίσης με το πέρασμα των χρόνων οι περιουσίες χάνονται και οι μετοχές αλλάζουν χέρια.

Αυτό που θέλω να εξηγήσω είναι το εξής. Όταν λέμε ότι ο Bill Gates έχει 70 δις δολάρια περιουσία δεν εννοούμε ότι έχει ένα μπαούλο με 70 δις δολάρια όπως το περιγράφει η θολοκουλτούρα. Στην συντριπτική του πλειοψηφία ο πλούτος αυτός βρίσκεται στις μετοχές των εταιρειών αυτών των ανθρώπων. Επομένως για να φορολογήσουμε τον Bill Gates πρέπει να φορολογήσουμε την Microsoft, για να φορολογήσουμε τον Ζουκερμπεργκ πρέπει να φορολογήσουμε το Facebook, και πάει λέγοντας, γιατί εκεί βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των δισεκατομμυρίων τους.

Επομένως δεν μπορούμε να πάμε στο κουτί του Bill Gates και να πάρουμε 30 δις δολάρια. Θα πρέπει να βάλουμε στην Microsoft 30 δις δολάρια, που στην πραγματικότητα δεν θα είναι 30 δις αλλά πολύ περισσότερα, γιατί ο Bill Gates είναι μακράν ο μεγαλύτερος μέτοχος φυσικό πρόσωπο, αλλά στο σύνολο είναι και αυτός ένας μικρός μέτοχος. Επομένως για να πάρουμε 30 δις από τον Bill Gates θα πρέπει να πάρουμε 300 δις από την Microsoft, και πάει λέγοντας.

Το λέω επειδή ο κόσμος φαντάζεται ότι τα δισεκατομμύρια αυτών των ανθρώπων μέσα σε ένα συρτάρι, όπως το περιγράφει η θολοκουλτούρα. Όχι. Τα δισεκατομμύρια αυτών των ανθρώπων είναι κυρίως σε μετοχές. Αν σήμερα το Facebook πάψει να είναι το νούμερο ένα στα social media, και αντικατασταθεί από κάτι άλλο, η περιουσία του Ζούκερμπεργκ θα πέσει πχ από τα 50 δις στα 10 δις μέσα σε έναν χρόνο.

Επίσης, πολύ ψεκασμένοι φίλοι ψάχνουν να βρουν μέσα στους πλουσιότερους ανθρώπους πχ τον Ροκφέλερ, επειδή τους αρέσει για τις θεωρίες συνωμοσίες, και αυτά διαβάζουν στον Ριζοσπάστη, την Αυγή, την Ελεύθερη Ώρα κτλ. Ο Τζον Ροκφέλερ ήταν ο Bill Gates του 20ου αιώνα, και η Standard Oil ήταν η Microsoft του 20ου αιώνα. Αντίστοιχα ο Bill Gates είναι ο Τζον Ροκφέλερ του 21ου αιώνα, και η Microsoft είναι η Standard Oil του 21ου αιώνα. Αν δηλαδή κοιτούσατε μία λίστα όπως αυτήν της Wall Street Journal πριν 100 χρόνια, θα βρίσκατε μέσα τις εταιρείες του Ροκφέλερ και όχι του Bill Gates και του Ζουκερμπεργκ.

Παρόλα αυτά, οι εταιρείες του Ροκφέλερ βρίσκονται ακόμη στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, απλά δεν ελέγχονται πλέον από τους Ροκφέλερ, παρόλο που είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν πολλά μέλη της οικογένειας Ροκφέλερ που θα είναι πάμπλουτα ακόμη και σήμερα, απλά με πολύ λιγότερα περιουσιακά στοιχεία από τους Gates, Zuckerberg, Bezos κτλ, που είναι οι σημερινοί Ροκφέλερ. Οι Ροκφέλερ του 21ου αιώνα.

Η Exxon, ο ενεργειακός γίγαντας των ΗΠΑ, τον οποίο βλέπετε στην 4η θέση του πίνακα, είναι η πρώην Standard Oil, η εταιρεία του Τζον Ροκφέλερ, που χωρίστηκε στην Exxon και την Chevron. Ενδεχομένως μάλιστα μέλη της οικογένειας των Ροκφέλερ να έχουν και κάποιες μετοχές της Exxon, αλλά προφανώς όχι αρκετές για να συναγωνιστούν τους σημερινούς Ροκφέλερ, που είναι ο Gates, o Ζούκερμπεργκ, ο Ortega, ο Bezos κλπ.

Να πω επίσης ότι ο Ροκφέλερ δεν ήταν Εβραίος όπως λέει η θολοκουλτούρα, αλλά Χριστιανός και μάλιστα θρήσκος. Ο Ροθτσάιλντ ήταν Εβραίος, που ήταν και αυτός ένας Ροκφέλερ του 20ου αιώνα, και ακόμη και σήμερα υπάρχουν πλούσιοι απόγονοι της οικογένειας. Αυτά όμως δεν πρέπει να σας στενοχωρούν, και δεν πρέπει να αγχώνεστε αν δεν βρίσκεται μέσα στις λίστες με τους πρώτους τα ονόματα που θέλετε εσείς, γιατί ο Ζούκερμπεργκ είναι Εβραίος, και επομένως μπορούμε να πούμε ότι ελέγχει την σκέψη μας μέσω του Facebook, μας δίνει πληροφορίες που εξυπηρετούν την Λέσχη Μπίνλτερμπεργκ κτλ. Νομίζω, χωρίς να είμαι σίγουρος, ότι και ο Ισπανός Ortega είναι Εβραίος, και αν όντως είναι, μπορούμε να πούμε ότι τα ρούχα του έχουν ειδικές ίνες που μας κάνουν νωθρούς ώστε να μην μπορούμε να αντιδράσουμε κτλ. Με λίγη φαντασία όλα μπορούν να διορθωθούν. Λίγη φαντασία χρειάζεται μόνο και αρκετός ψεκασμός. Ψψψψψψψψ (ψεκαστικόν).

“Meet the Market Cap-tains: The $300 Billion Club, By the Numbers”, Οκτώβριος 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου