Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Μπανγκλαντές

Το Μπανγκλαντές είναι η 3η μεγαλύτερη Μουσουλμανική χώρα στον κόσμο με 156 εκατομμύρια κατοίκους. Το Μπανγκλαντές είναι το πρώην Ανατολικό Πακιστάν, και ήταν τμήμα του Πακιστάν μέχρι το 1971, όταν με πόλεμο απέκτησε την ανεξαρτησία του.

Χάρτης 1 Ανατολικό Πακιστάν (σήμερα Μπανγκλαντές)
Η Ινδία και η Σοβιετική Ένωση βοήθησαν το Μπανγκλαντές στον πόλεμο με το Πακιστάν για την ανεξαρτησία του, ενώ η Κίνα βοήθησε το συμμαχικό της Πακιστάν. Στην  συνέχεια οι σχέσεις Ινδίας-Μπανγκλαντές ξαναέγιναν προβληματικές, λόγω διαφορών των δύο χωρών για τα σύνορα τους, αλλά και για το πως θα γίνεται η κατανομή των νερών του ποταμού Γάγγη, αλλά και πολλών άλλων ποταμών που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Χάρτης 2Όταν το Πακιστάν αναγνώρισε το Μπανγκλαντές και έγινε μία ομαλοποίηση των σχέσεων Πακιστάν-Μπανγκλαντές, και το Μπανγκλαντές πήρε αποστάσεις από την Ινδία και την Σοβιετική Ένωση, η Κίνα βελτίωσε τις σχέσεις της με το Μπανγκλαντές. Βλέπετε στον χάρτη ότι ένα μικρό σχετικά κομμάτι της Ινδίας εμποδίζει την Κίνα να βγει στον Ινδικό Ωκεανό μέσω του Μπανγκλαντές. Δεν λέω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, εννοώ ότι το Μπανγκλαντές είναι ένα ιδανικό πάτημα για την Κίνα, και υπάρχει και το Νεπάλ, που στην παρούσα φάση έχει καλύτερες σχέσεις με την Κίνα παρά με την Ινδία. Βλέπε Diplomat “Turmoil in India-Nepal Ties as China Moves In”, Νοέμβριος 2015

Οι χώρες του Περσικού Κόλπου αρνήθηκαν αρχικά να αναγνωρίσουν το Μπανγκλαντές, για να μην δυσαρεστήσουν το Πακιστάν, και προχώρησαν στην αναγνώριση του μετά την αναγνώριση του από το Πακιστάν, ενώ η Μαλαισία και η Ινδονησία το αναγνώρισαν πριν ακόμη το αναγνωρίσει το Πακιστάν. Το Μπανγκλαντές είναι μία Σουνιτική χώρα και έχει δεχτεί σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις από τους Άραβες του Κόλπου.

Όπως είπα, αμέσως μετά την ανεξαρτησία του το Μπανγκλαντές είχε πολύ καλές σχέσεις με τους Σοβιετικούς και τους Ινδούς, αλλά σταδιακά απομακρύνθηκε από τους Σοβιετικούς και τους Ινδούς και μετακινήθηκε προς την πλευρά των Κινέζων, των ΗΠΑ, των Αράβων και του Πακιστάν.

Το Μπανγκλαντές είναι μία χώρα που έχει μεγάλα προβλήματα με την τρομοκρατία. Βλέπε Bangladesh on the Brink: Between Terrorism and Democracy”, Φεβρουάριος 2016

Το Μπανγκλαντές έχει κάποια αποθέματα φυσικού αερίου, όχι κάτι σπουδαίο, και καλύπτει ένα μέρος των αναγκών του από αυτά τα αποθέματα, με εταιρείες από όλες της χώρες να δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Το Μπανγκλαντές κατασκευάζει το πρώτο του εργοστάσιο LNG, ώστε να μπορεί να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, και έχει προχωρήσει σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες με το Κατάρ για την προμήθεια LNG. Βλέπε “Bangladesh to Ink Final Deal to Build First LNG Terminal”, Φεβρουάριος 2016

To Μπαγκλνατές μπορεί να αγοράσει και από το Ιράν, και από την Αυστραλία, και από την Ινδονησία, και από την Μαλαισία, και φαντάζομαι ότι τα προβλήματα τρομοκρατίας συνδέονται και με αυτό το θέμα, όπως φυσικά και με την κόντρα Πακιστάν-Ινδίας και την κόντρα Κίνας-Ινδίας, αλλά και την κόντρα Ινδίας-Μπανγκλαντές. Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου για το 2014.

Εικόνα 1 Μεγαλύτεροι Εξαγωγείς LNG

“Major exporting countries of LNG in 2014 (in billion cubic meters)”

“THE GREAT LNG RACE: WHO WILL BE THE WINNER?”, Οκτωβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου