Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Ιράν-Ινδία

Ωραίο άρθρο του Stratfor για τις οικονομικές σχέσεις Ιράν-Ινδίας. Η Ινδία αγοράζει από το Ιράν 250.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, και ο αριθμός θα αυξηθεί στα 450.000 βαρέλια μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Οι δύο χώρες συζητούν την κατασκευή του αγωγού Ιράν-Πακιστάν-Ινδίας, και τον θαλάσσιο αγωγό Ιράν-Ομάν-Ινδίας, που αποφεύγει το Πακιστάν, το οποίο μαζί με την Κίνα είναι οι βασικοί αντίπαλοι της Ινδίας.Επίσης οι δύο χώρες συζητούν να αναλάβει η Ινδία την βελτίωση και χρήση του Ιρανικού λιμανιού Chabahar. Η επένδυση στο Chabahar θα επιτρέψει στο Ιράν να δέχεται πλοία μεγαλύτερα των 100 τόνων, ενώ προς το παρόν το Ιράν μπορεί να δεχθεί πλοία μέχρι 100 τόνων στο μεγάλο λιμάνι του στο Bandar Abbas. Η Ινδία, μέσω του Chabahar, θα μπορεί να στείλει εμπορεύματα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν κτλ, αποφεύγοντας το Πακιστάν. Ταυτόχρονα με την παρουσία της στο Chabahar του Ιράν, η Ινδία θα βρεθεί πολύ κοντά στο λιμάνι Gwadar του Πακιστάν, το οποίο αναπτύσσει η Κίνα.

Η Ινδία επίσης κατασκευάζει στο Ιράν διάφορα οδικά δίκτυα, και δίκτυα σιδηροδρόμων, προκειμένου να συνδεθεί εμπορικά με την Κεντρική Ασία και να συναγωνιστεί την Κίνα, και πάλι αποφεύγοντας το Πακιστάν.

Ταυτόχρονα όμως η Ινδία υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία, φαντάζομαι λόγω της αμυντικής συνεργασίας Κίνας-Ιράν.

Να πω ότι οι χώρες του Περσικού Κόλπου συναγωνίζονται για εξαγωγές πετρελαίου και αερίου στην Κίνα και την Ινδία, και η Κίνα με την Ινδία συναγωνίζονται για επιρροή στις χώρες αυτές μέσω επενδύσεων.

Επίσης, η Κίνα και η Ινδία είναι δύο χώρες που έχουν μεγάλο πρόβλημα με την τρομοκρατία, η Ινδία λόγω της έχθρας της με το Πακιστάν, και η Κίνα λόγω της Μουσουλμανικής επαρχίας της Xin Jiang, που συνδέει την Κίνα με την Κεντρική Ασία (Καζακστάν, Τουρκμενιστάν), θίγοντας τα συμφέροντα των Ιρανών και των Αράβων. Επομένως οι Άραβες και οι Ιρανοί, αλλά και οι Τούρκοι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να κρατήσουν ήρεμους  τους Μουσουλμάνους Ισλαμιστές, αν φυσικά είναι ευχαριστημένοι από τις αγορές και τις επενδύσεις της Ινδίας και της Κίνας.

Να πω επίσης ότι το Πακιστάν θεωρείται μία από τις μεγάλες ακαδημίες της Ισλαμικής τρομοκρατίας, μαζί με το Αφγανιστάν, όπως ακριβώς παλιότερα η Λιβύη και ο Λίβανος θεωρούνταν μεγάλες ακαδημίες σοσιαλιστικής τρομοκρατίας. Λέμε συνέχεια για την συνεργασία ΗΠΑ, Αράβων, Κίνας, Πακιστάν την δεκαετία του 80 στο Αφγανιστάν, όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλλαν για να υποστηρίξουν τους Αφγανούς κομμουνιστές, και όλοι όσοι ανέφερα στήριζαν τους Αφγανούς Ισλαμιστές. Ήταν όμως ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν που λειτουργούσαν τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των Μουτζαχεντίν στο Πακιστάν, και ήταν αυτοί που είχαν την μεγάλη επιρροή. Οι υπόλοιποι έδιναν χρήμα και όπλα. Οι Πακιστανοί χρησιμοποιούσαν, και ακόμη χρησιμοποιούν, τα στρατόπεδα αυτά και για εκπαίδευση τρομοκρατών, για να κάνουν και δικές τους δουλειές, πχ τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Ινδίας.


India and Saudi Arabia Sign Defense Cooperation Pact”, Φεβρουάριος 2014

Iran: India's Gateway to Central Asia and the Middle East”, Φεβρουάριος 2016

“Chinese admiral visits Iran, wants closer defense cooperation”, Οκτώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου