Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Σαουδική Αραβία -Δημόσιος Τομέας

Το 70% του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας είναι δημόσιοι υπάλληλοι, και το 90% των κρατικών εσόδων προέρχονται από πωλήσεις πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι όταν μειώνονται τα έσοδα από το πετρέλαιο πρέπει να μειώνονται και οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά τώρα που είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος με το Ιράν και την Ρωσία, αλλά και λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει η Σαουδική Αραβία από τις Αμερικανικές εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο από σχιστόλιθο.

Όλα όμως είναι αλυσίδα, και αργά ή γρήγορα οι χαμηλότερες αμοιβές στους δημοσίους υπαλλήλους της Σαουδικής Αραβίας θα φέρουν την Σαουδική Αραβία αντιμέτωπη με την Αραβική Άνοιξη. Θα φροντίσουν οι Ιρανοί και οι Τούρκοι γι'αυτό.

Προς το παρόν οι Σαουδάραβες τα έχουν βρει με τους Τούρκους, γιατί προκειμένου να κάνουν ντου στην Συρία οι Τούρκοι χρειάζονται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας (600 δις), που όμως εξαντλούνται με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Η επιθετική νομισματική πολιτική των Νταβούτογλου Ερντογάν έχει φουσκώσει και έχει διαλύσει την Τουρκική οικονομία. Βλέπε "Πως Δημιουργούνται οι Οικονομικές Φούσκες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου