Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

(Ρωσία+Ιράν) και (Τουρκία+Ισραήλ) ?

Το Ρωσικό RBTH (Russia Beyond the Headlines), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ρωσικό κράτος, αναφέρει ότι οι Ρώσοι και οι Ιρανοί αναβαθμίζουν την αμυντική τους συνεργασία. Αν όντως συμβαίνει αυτό, θα πρέπει οι Ρώσοι να δεσμευτούν απέναντι στους Ιρανούς ότι δεν θα δεχτούν στην Συρία μία λύση η οποία θα εξυπηρετεί τους Τούρκους και τους Άραβες, οι οποίοι ζητάνε ως μίνιμου την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, κάτι που δεν συζητάνε οι Ιρανοί. Ο Μπασάρ Άσαντ, μαζί με τον πατέρα του Χαφέζ Άσαντ, ήταν οι βασικοί σύμμαχοι των Ιρανών στην Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες.

Έχω ξαναπεί ότι τους Ρώσους δεν θα τους πείραζε η απομάκρυνση του Άσαντ, όπως ζητάνε οι Τούρκοι και οι Άραβες, αφού στην πραγματικότητα ούτε τους Ρώσους εξυπηρετεί να βγει το Ιράν στην Μεσόγειο και να στείλει πετρέλαιο και αέριο στην Ευρώπη. Οι Ρώσοι στην Συρία έχουν τρία πράγματα στο μυαλό τους. Το πρώτο είναι ο αγωγός Ιράν-Ιράκ-Συρίας-Ευρώπη, το δεύτερο είναι ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας-Ευρώπη, και το τρίτο είναι ο αγωγός Ιράν-Τουρκίας-Ευρώπη.

Χάρτης 1 Ρωσία-Μέση ΑνατολήΕπομένως οι Ρώσοι πρέπει να σταματήσουν τρία δίκτυα για να προστατεύσουν τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη και την Τουρκία. Το Ιραν-Ιράκ-Συρία μπορούν να το σταματήσουν είτε με την παρουσία τους στα παράλια της Συρίας, είτε εναλλακτικά αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την κατασκευή του. Το Ιράν-Τουρκία μπορούν να το σταματήσουν είτε ξεσηκώνοντας τους Κούρδους της Τουρκία (PKK), είτε κλείνοντας με το Ιράν μία συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα δεσμεύεται ότι θα στείλει αέριο μόνο στην Κίνα, μέσω του διαδρόμου Ιράν-Πακιστάν-Κίνα. Το δίκτυο Κατάρ-Τουρκία μπορούν να το σταματήσουν μαζί με το Ιράν, μπλοκάροντας την σύνδεση Περσικού Κόλπου-Τουρκίας στην Συρία.

Χάρτης 2 ΣυρίαΑυτό που αναφέρει το Russia Beyond the Headlines μπορεί να είναι απλά ελιγμοί των Ρώσων και των Ιρανών, προκειμένου να ασκήσουν διπλωματική πίεση στους Τούρκους και τους Άραβες στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται για την κατάπαυση του πυρός στην Συρία, ώστε να κλείσουν μία συμφωνία στα μέτρα τους. Αλλά μπορεί και όντως να γίνει μία τέτοια συμφωνία, αρκεί το Ιράν να δεσμευτεί ότι δεν θα ενοχλήσει τους Ρώσους στην Τουρκική και Ευρωπαϊκή αγορά.

Εξάλλου το Ιράν χρειάζεται πολύ χρόνο μέχρι να καταφέρει να φτάσει την παραγωγή του σε επίπεδα που θα μπορούν να ικανοποιήσουν και την Ευρώπη και την Κίνα. Προς το παρόν το Ιράν δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τις εσωτερικές του ανάγκες σε φυσικό αέριο. Αυτό που λέω διευκολύνει την συνεργασία Ιράν-Ρωσίας. Βέβαια για να στείλει το Ιράν αέριο και πετρέλαιο στην Κίνα μέσω αγωγών θα πρέπει να περάσει από την Μουσουλμανική σχεδόν επαρχία της Xin Jiang, στην οποία δρα ο ISIS και η Αλ Κάιντα, και έχουν μεγάλη επιρροή οι Τούρκοι και οι Άραβες. Βλέπε χάρτη 1. Αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.

Τα παραπάνω επηρεάζουν τους πάντες, αλλά νομίζω πάνω απ’όλα επηρεάζουν τους Ισραηλινούς και τους Τούρκους. Μέχρι τώρα οι Ρώσοι δεν ανακατεύονται στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στην Συρία, όταν οι Ισραηλινοί χτυπούν τους Ιρανούς που κατευθύνονται είτε προς τον Νότιο Λίβανο είτε προς τα Υψώματα Γκολάν στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας.

Χάρτης 3 Ισραήλ


Αν οι Ρώσοι αναβαθμίσουν την συμμαχία τους με το Ιράν, θα πρέπει είτε να πούνε στους Ιρανούς ότι θα εξακολουθήσουν να μην ανακατεύονται στις κόντρες Ιράν-Ισραήλ, είτε θα συμφωνήσουν να διακόψουν την συνεργασία τους με το Ισραήλ, και να χρησιμοποιήσουν τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη, ραντάρ και αντιαεροπορικά που έχουν φέρει στην Συρία εναντίον των Ισραηλινών αεροσκαφών που δρουν στην Συρία. Αν συμβεί αυτό ουσιαστικά μιλάμε και για πόλεμο Ρωσίας-Ισραήλ μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Τουρκίας.

Αν πράγματι πάμε σε έναν πόλεμο Ρωσίας-Ισραήλ, θα γίνει πιο εύκολη η συνεργασία Ισραήλ-ΗΠΑ, και θα βρεθούν οι Τούρκοι να έχουν με τους Ισραηλινούς ως κοινό εχθρό εκτός από το Ιράν και την Ρωσία. Δεν ξέρω αν αυτό αρκεί για να καταφέρουν οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί να ξεπεράσουν τα τεράστια προβλήματα τους, αλλά σίγουρα θα είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο. Αν όμως οι Τούρκοι επιμείνουν στην άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, και οι Ισραηλινοί συμφωνήσουν, θα τραυματίσουν την σχέση τους με τους Αιγυπτίους, που δεν συζητάνε καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θέλω να πω ότι δεν ξέρω αν είναι εφικτή μία προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας χωρίς να πληγωθεί η συνεργασία Αιγύπτου-Ισραήλ.

Οι Τούρκοι διαδίδουν μέσω της Τουρκικής Todays Zaman ότι είναι πολύ κοντά σε μία συμφωνία με τους Ισραηλινούς, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους Ισραηλινούς. Νομίζω το καλύτερο σενάριο για τους Ισραηλινούς θα ήταν βάλουν οι Ρώσοι ως όρο στους Ιρανούς ότι δεν θα ανακατεύονται στις κόντρες τους με το Ισραήλ στην Συρία και τον Λίβανο, αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό. Τέλος πάντων να δούμε παρακάτω τι θα συμβεί γιατί τα πράγματα αλλάζουν απίστευτα γρήγορα.


Άρθρα

Russia, Iran step up defense, economic engagement”, Φεβρουάριος 2016

Turkey about to conclude deal with Israel on ’all issues”, Φεβρουάριος 2016

“The Middle East's Nightmare: Iran is Buying Russia's Lethal Su-30”,Φεβρουάριος 2015

Iran to get Russian S-300 air defense systems by March 2016”, Φεβρουάριος2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου