Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Περσικός Κόλπος - Φορολογία

Οι Αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, λόγω του τεράστιου πλούτου τους σε αποθέματα πετρελαίου, παρέχουν στους πολίτες τους μεγάλες κοινωνικές παροχές, και μηδενική σχεδόν φορολογία. Λόγω όμως της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και του πολέμου με την Ρωσία και το Ιράν στην Συρία, αλλά και αλλού, τα οικονομικά των χωρών αυτών είναι πολύ πιεσμένα.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Wall Street Journal, οι χώρες αυτές, εκτός από το ότι σκέφτονται να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες, σκέφτονται να εισάγουν και κάποιους μικρούς φόρους εισοδήματος, αλλά και για πρώτη φορά να θεσμοθετηθεί ένας φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) 3-5%. Για όσους ζούμε στις Δυτικές χώρες και είμαστε μαθημένοι σε πολύ βαριά φορολογία ο ΦΠΑ 3%-5% ακούγεται σαν ψίχουλα, αλλά είναι σίγουρο ότι θα εκνευρίσει τους καλομαθημένους Άραβες του Κόλπου, που είναι μαθημένοι σε μεγάλες κρατικές δαπάνες και καθόλου φορολογία, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα είναι και δημόσιοι υπάλληλοι.

Αυτή η κατάσταση θα κάνει τις χώρες αυτές πιο ευάλωτες στο Ιράν και την Αραβική Άνοιξη, την οποία γλίτωσαν το 2011 λόγω ακριβώς των όσων περιγράφω παραπάνω.

“As Oil Profits Plunge, Gulf Regimes Weigh the Unmentionable: Taxes”, Φεβρουαρίου 2016

“Six Gulf states will start taxing people for the first time”, Δεκέμβριος 2015
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/six-gulf-states-will-start-taxing-people-for-the-first-time-a6768206.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου