Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Ο Bernie Sanders, το Κατάρ, και οι Αμερικανικές Εταιρείες Πετρελαίου

Το παρακάτω άρθρο του Al Jazeera, του κρατικού δικτύου του Κατάρ, το οποίο ανήκει στον Βασιλιά (Εμίρη) al-Thani του Κατάρ, εξηγεί γιατί οι Αμερικανίδες πρέπει να ψηφίσουν τον Εβραίο Bernie Sanders, και όχι την Χριστιανή Hilary Clinton, που αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Βλέπε “Why women should support Sanders not Clinton”, Φεβρουάριος 2016.

Το Κατάρ είναι η χώρα που μαζί με την Τουρκία και το Ιράν εξοπλίζει με πυραύλους τους Ισλαμιστές της Χαμάς στην Γάζα, και όπως είναι γνωστό η Χαμάς κάνει στην ιδρυτική της διακήρυξη ρητή αναφορά στην εξαφάνιση του Ισραήλ. Πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει αλλά το Al Jazeera είναι κεντροαριστερό ενημερωτικό δίκτυο, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω άρθρο της Washington Post.

Εικόνα 1 Αριστερά και Δεξιά Δίκτυα στις ΗΠΑ
Ανήκει δηλαδή το Al Jazeera στον βασιλιά του Κατάρ, αλλά έχει κυρίως κεντροαριστερούς και αριστερούς δημοσιογράφους, και το κοινό του στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αποτελείται από αριστερούς και κεντροαριστερούς, ενδεχομένως και κάποιους εθνικοσοσιαλιστές. Μιλάμε για γελοιότητες που μόνο από αριστερούς και ισλαμιστές μπορείς να δεις. Η αριστερά, ο Ισλαμισμός, ο Βασιλιάς του Κατάρ, και τα πετροδόλαρα, όλα μαζί σε ένα τσουκάλι μέσα.

Έχω ξαναπεί ότι το Αμερικανικό Al Jazeera έδωσε 500 εκ δολάρια στον αντιπρόεδρο των Democrats επί προεδρίας Κλίντον, τον Al Gore, προκειμένου να αγοράσει το κανάλι του Current TV, και να το μετατρέψει σε Al Jazeera America. Επίσης το Κατάρ δαπάνησε και άλλα 2 δις δολάρια για να προμοτάρει το κανάλι στις ΗΠΑ. Φαντάζεστε πόσα από αυτά τα 2 δις δολάρια έφαγαν δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί των ΗΠΑ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ στις ΗΠΑ είναι οι φοιτητές και οι καθηγητές των Αμερικανικών πανεπιστημίων.

Τώρα το Κατάρ κλείνει το Al Jazeera στις ΗΠΑ. Δεν ξέρω αν οι Καταριανοί το κάνουν λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και της μείωσης των εσόδων τους, ή αν το κάνουν επειδή απλά είναι απογοητευμένοι από την βελτίωση των σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ, και από την κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας στην Συρία, σχετικά με το θέμα του ISIS και των Κούρδων της Συρίας.

Το θέμα όμως είναι ότι είναι πραγματικά γελοίο να βλέπεις το Al Jazeera να υποστηρίζει τον Εβραίο υποψήφιο. Όταν έγινε η επίθεση τους Δίδυμους Πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001, το Al Jazeera έγραφε αυτά που διαδίδουν κάτι τύποι σαν τον Καρατζαφέρη και τον Πάνο Καμμένο. Υποστήριζε ότι οι εκατοντάδες Εβραίοι που εργάζονταν στους Δίδυμους Πύργους είχαν ενημερωθεί και δεν πήγαν στην εργασία τους την μέρα της επίθεσης, και άρα την επίθεση δεν οργάνωσε η Αλ Κάιντα αλλά οι Εβραίοι. Αυτά που λέει η Χρυσή Αυγή έλεγε το κεντροαριστερό Αραβικό Al Jazeera. Γενικότερα έχει ασκηθεί στο Al Jazeera κριτική για την αντικειμενικότητα του. Βλέπε Wikipedia “Al Jazeera controversies and criticism”.

Η άποψη μου είναι ότι έχει αξία να διαβάζει κανείς το Al Jazeera, την Al Arabiya (Σαυδική Αραβία) κτλ, γιατί οι αγγλικές εκδόσεις τους απευθύνονται σε διεθνή ακροατήρια και όχι στους δικούς τους πολίτες, έχουν κάποια στοιχειώδη σοβαρότητα, άσχετα αν κάνουν και την προπαγάνδα τους. Και εξάλλου μέσα από αυτά τα δίκτυα βλέπεις τις θέσεις της Σαουδικής Αραβίας, των Ην. Αρ. Εμιράτων, του Κατάρ, της Ρωσίας κτλ. Τέλος πάντων όμως δεν είναι το θέμα η αξιοπιστία του Al Jazeera, αλλά η στήριξη του στον Εβραίο Bernie Sanders.

Βλέπεις λοιπόν το κεντροαριστερό Al Jazeera, το οποίο ανήκει στον Ισλαμιστή Βασιλιά του Κατάρ, να ουρλιάζει μαζί με όλη την αριστερή θολοκουλτούρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ υπέρ του Εβραίου υποψηφίου Bernie Sanders. Μέσα στα επιχειρήματα του άρθρου του Al Jazeera είναι ότι η Κλίντον ποτέ δεν αποδοκίμασε τους “αποικιοκράτες” Ισραηλινούς, καθώς και ότι ο Sanders είναι πιο αριστερός από την Κλίντον.

Να πω ότι ο λόγος που ο Εμίρης του Κατάρ έχει την πολυτέλεια να είναι ταυτόχρονα αριστερός και βασιλιάς, και ταυτόχρονα να τον λατρεύει η Ευρωπαϊκή και Αμερικανική αριστερά, είναι ότι το Κατάρ είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε ΑΕΠ ανά κάτοικο (per capita GDP), και έχει άφθονη ρευστότητα. Είναι σαν να λέμε να ζω εγώ μόνος μου και να έχω εισόδημα 1.000.000 ευρώ, και κάποιος από εσάς να έχει εισόδημα 10.000.000 ευρώ και 10.000 παιδιά. Σε εμένα αντιστοιχούν 1.000.000 / 1 = 1.000.000 ευρώ, ενώ σε εσάς αντιστοιχούν 10.000.000 / 10.000 =1.000 ευρώ.

 Εκτός λοιπόν από την πολυτέλεια να ταΐζει πλουσιοπάροχα τους μόλις 280 χιλιάδες Καταριανούς πολίτες του, και να είναι ο al-Thani και βασιλιάς και αριστερός, μπορεί και να ταΐζει στρατιές σοσιαλιστών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είτε μέσω μαύρων χρημάτων, είτε μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), είτε μέσω τεράστιων επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και του real estate. Για τις επενδύσει τους Κατάρ βλέπε Qatar Investment Authority. Να σημειώσω ότι στο Κατάρ ζούνε περίπου 2.2 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά μόλις οι 280 χιλιάδες είναι Καταριανοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι οικονομικοί μετανάστες.

Λέγοντας τα παραπάνω δεν θέλω να πω ότι το Κατάρ λαδώνει τον Benrie Sanders. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πω αυτό, και δεν μου αρέσουν και καθόλου θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτές που προωθούν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή. Ακόμη και το ότι το Κατάρ αγόρασε το κανάλι του Al Gore δεν το θεωρώ καθόλου κακό. Το αναφέρω για να δείξω τις γνωριμίες και την επιρροή του Κατάρ. Άλλωστε η προσέγγιση του Ομπάμα με το Ιράν και η στάση των ΗΠΑ στην Συρία δεν βοηθάει το Κατάρ.

Εξάλλου ο Al Gore είναι ένας επιχειρηματίας και έχει κάθε δικαίωμα να κάνει όποιες συναλλαγές επιθυμεί με απόλυτη διαφάνεια. Δεν θεωρώ σωστό να συμμετέχουν στην πολιτική μόνο επιτυχημένοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες, άντε και τίποτα έξυπνοι δικηγόροι, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φέρνουν την δικαιοσύνη στα μέτρα τους. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν πολύ ενεργό ρόλο στην πολιτική αν θέλεις μία υγιή πολιτική σκηνή. Βλέπετε τι συμβαίνει στην Ελλάδα που οι βουλευτές είναι όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ακαδημαϊκοί και συνδικαλιστές. Το πρόβλημα είναι ότι όλους αυτούς δεν τους ενδιαφέρει πως θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Να ξαναγυρίσω στο θέμα όμως. Ένας λόγος, ενδεχομένως όχι ο βασικότερος, για τον οποίο το Κατάρ φτιάχνεται στην ιδέα να εκλεγεί ο Εβραίος Σόντερς, είναι ότι ως πιο αριστερός βλέπει τους Ισραηλινούς με μεγάλη καχυποψία, ενδεχομένως και έχθρα. Ο Σόντερς είναι στο στυλ του κομμουνιστή Αμερικανο-Εβραίου Νόαμ Τσόμσκι, που είναι ίσως ο φανατικότερος εχθρός του Ισραήλ, πάντα σημαία των Αράβων, τα βιβλία του τα αγοράζουν οι αριστεροί και οι ισλαμιστές με τις ντάνες, και στον οποίο οι Ισραηλινοί απαγόρευσαν την είσοδο στο Ισραήλ. Βλέπε Haaretz “Noam Chomsky Denied Entry Into Israel and West Bank”, Μάιος 2010.

Για την σκληρή κριτική του Sanders στο Ισραήλ από την δεκαετία του 90, και την άποψη του ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ περισσότερο, βλέπε HaaretzSanders in 1990: Wish U.S. Would Pressure Israel Harder on Palestinian Issue”,Φεβρουάριος 2016. Η Haaretz να πω ότι είναι κεντροαριστερή εφημερίδα και καθόλου φιλική προς τον κεντροδεξιό Νετανιάχου. Θέλω να πω ότι δεν είναι καμιά φιλελεύθερη εφημερίδα να πεις ότι δεν γουστάρει τον Sanders επειδή είναι αριστερός.

Ίσως ο βασικός λόγος που οι Καταριανοί γουστάρουν τον Sanders όμως να είναι άλλος. Μετά τους νέους τρόπους παραγωγής που ανακάλυψαν οι Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας, οι ΗΠΑ απέκτησαν την δυνατότητα να παράγουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο. Μέσα σε λίγα χρόνια οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως, άσχετα αν λόγω της τεράστιας οικονομίας τους παραμένουν ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Βλέπε Bloomberg “U.S. Seen as Biggest Oil Producer After Overtaking Saudi”, Ιούλιος 2014.

Αυτό το πετρέλαιο άνοιξε την όρεξη στους Αμερικανούς σοσιαλιστές, οι οποίοι διεκδικούν ένα μεγαλύτερο μερτικό από τις εταιρείες ενέργειας. Όπως θα διαβάσετε στην σελίδα του Bernie Sanders, βασική του θέση είναι η φορολόγηση των Αμερικανικών εταιρειών ενέργειας. Βλέπε το site του (15.2.2016):

“Combating Climate Change to Save the Planet” (taken 15.2.2015)
Right now, we have an energy policy that is rigged to boost the profits of big oil companies like Exxon, BP, and Shell at the expense of average Americans. CEO’s are raking in record profits while climate change ravages our planet and our people — all because the wealthiest industry in the history of our planet has bribed politicians into complacency in the face of climate change. Enough is enough. It’s time for a political revolution that takes on the fossil fuel billionaires, accelerates our transition to clean energy, and finally puts people before the profits of polluters.
                 -Senator Bernie Sanders

Όπως καταλαβαίνεται η επιβολή υψηλών φόρων στις Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας, εκτός από το να αυξήσει την ισχύ της πολιτικής νομενκλατούρας των ΗΠΑ, θα ανεβάσει και τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου, και αυτό θα ωφελήσει τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και αέριο, όπως είναι πχ το Κατάρ. Όλα αυτά φυσικά ο Σόντερς τα ζητάει στο όνομα της λαϊκής ευημερίας και της προώθησης της “πράσινης” ενέργειας.

Επομένως δεν είναι απαραίτητο οι Καταριανοί, και οι Χ Καταριανοί, να πληρώνουν τον Σόντερς για να υποστηρίζει τις θέσεις που υποστηρίζει. Κάποιους τύπους όπως τον Σόντερς μπορεί να τους πληρώνουν οι χώρες του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου (ΟΠΕΚ), αλλά κάποιοι μπορεί να κάνουν αυτά που κάνει ο Σόντερς από μόνοι τους, απλά για να αυξήσουν τα έσοδα της πολιτικής νομενκλατούρας. Και νομίζω ότι ο Σόντερς ανήκει στην δεύτερη κατηγορία και όχι στην πρώτη. Θέλω να πω ότι μπορεί απλά τα συμφέροντα του Κατάρ και του κάθε Κατάρ απλά να συμπίπτουν με αυτά του Σόντερς και του κάθε Σόντερς.

Γενικότερα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει ο όρος “resource curse” (κατάρα των φυσικών πόρων), ο οποίος αναφέρεται στο ότι οι χώρες που είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες έχουν συνήθως μικρότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη διαφθορά, αυταρχικά καθεστώτα κτλ. Δεν είναι τυχαίο ότι στον άξονα Περσικός Κόλπος – Κασπία Θάλασσα –Δυτική Σιβηρία, πάνω στον οποίο βρίσκονται περίπου τα 2/3 των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, βρίσκονται οι μεγαλύτεροι διεθνείς τρομοκράτες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Ρωσία, και με την άνοδο των Ισλαμιστών στην Τουρκία σε αυτό το άγριο παιχνίδι έχει μπει και η Τουρκία.

Χάρτης 1 Ο Άξονας του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου
Στις χώρες που έχουν σημαντικά πλούσια αποθέματα πρώτων υλών, το πιθανότερο είναι να ανέβουν στην εξουσία σοσιαλιστές ή ισλαμιστές, υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες, και να επιβάλλουν είτε ισλαμική είτε σοσιαλιστική δικτατορία προκειμένου να νέμονται τους φυσικούς πόρους. Και αυτό ακριβώς παρατηρούμε στον 20 αιώνα, και στην Σαουδική Αραβία, και στο Ιράν, και στην Σοβιετική Ένωση. Βλέπε Wikipedia “Resource Curse”.

Επομένως τώρα που υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου και αερίου και στις ΗΠΑ, υπάρχει ο κίνδυνος να ανεβεί στην εξουσία μία σοσιαλιστική νομενκλατούρα, η οποία θα διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγής, πάντα στο όνομα του λαού και της δημοκρατίας. Ενδεχομένως ο Σόντερς να είναι για τις ΗΠΑ ένα από τα αρχικά συμπτώματα της “κατάρας των φυσικών πόρων”.

Βέβαια στις ΗΠΑ δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτό που βλέπουμε στην Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Ρωσία, γιατί έχει προηγηθεί ο καπιταλισμός, και έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και χρόνο για να διαρραγεί. Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να συμβεί στις ΗΠΑ είναι να γίνουν οι ΗΠΑ κάτι σαν την Νορβηγία, όπου έχοντας προηγηθεί ο καπιταλισμός δημιουργήθηκε ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, όπως και στην Σουηδία, και αυτό δεν επέτρεψε στην Νορβηγία να πέσει στα χέρια σοσιαλιστών δικτατόρων. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλάμε γιατί το πετρέλαιο στην Νορβηγία ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60.

Εξάλλου τα αποθέματα της Νορβηγίας είναι ψίχουλα σε σχέση με αυτά του Περσικού Κόλπου, της Κασπίας Θάλασσας και της Σιβηρίας. Βλέπε “Ο Μύθος του Σουηδικού και Νορβηγικού Οικονομικού Μοντέλου”.

Βλέπετε επίσης ότι η Νορβηγία βρίσκεται στην 32η θέση στον πίνακα με τις χώρες με τις πιο ελεύθερες οικονομίες, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 138η θέση.

Εικόνα 2 Πίνακας Οικονομικής Ελευθερίας

Γι’αυτό και λέω ότι επειδή η Ελλάδα είναι μία σκληρά σοσιαλιστική χώρα, με πολύ αδύναμο θεσμικό πλαίσιο, αν ποτέ βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, είναι δεδομένο ότι θα πάμε σε σκληρή δικτατορία, όπως αυτές των Αραβικών χωρών. Πιστεύω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θα μας είχε ήδη πάει σε δικτατορία την δεκαετία του 80, αν δεν είχε εξασφαλίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την είσοδο μας στην ΕΕ, ώστε να ξέρουν οι κομμουνιστές που είχε μαζέψει ο Ανδρέας στο ΠΑΣΟΚ ότι θα ακολουθήσει ένας ποταμός κοινοτικών κονδυλίων. Επίσης η νοικοκυρεμένη οικονομία που παρέδωσε ο Καραμανλής στον Παπανδρέου το 1981 επέτρεψε στους κομμουνιστές να δανείζονται δισεκατομμύρια από τις αγορές, και να τα ρίχνουν στον κομματικό τους στρατό.

Να θυμίσω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θαύμαζε την Λιβύη του συμμάχου και φίλου του Καντάφι, την οποία αποκαλούσε πρότυπο δημοκρατίας. Βλέπε “Ανδρέας ο Φιλορώσος Ηγέτης”.

Γι’αυτό και θα πρέπει να τρέμετε στην ιδέα να βρεθούν μεγάλα αποθέματα στην Ελλάδα. Αν κάποια στιγμή αποκτήσουμε ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό που διαθέτουν οι καπιταλιστικές χώρες, τότε φυσικά και θα είναι ευλογία να βρεθούν αποθέματα στην Ελλάδα. Αλλά προς το παρόν η πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών είναι Κομμουνιστές και Ναζί, οι οποίοι μάλιστα συνεργάζονται πλέον και μεταξύ τους. Σκεφτείτε να βρίσκαμε πετρέλαιο και αέριο τι θα γινότανε. Δεν θα μπορούσες να ξεχωρίσεις τις σβάστικες από τα σφυροδρέπανα.

Κάτι άλλο που με ανησυχεί σχετικά με την άνοδο του Σόντερς, είναι το πως συνδέεται η άνοδος του με το Ισραήλ. Είναι δεδομένο ότι η Αραβική Άνοιξη θα αποτελέσει για το Ισραήλ μία μεγάλη δοκιμασία, και υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι ίσως να μην καταφέρει το Ισραήλ να ξεπεράσει αυτήν την δοκιμασία, και λόγω της μείωσης των Αμερικανικών στρατευμάτων στην Μέση Ανατολή, αλλά και λόγω της προσέγγισης των ΗΠΑ με το Ιράν.

Επίσης, η προσέγγισης ΗΠΑ-Ιράν, ανάγκασε τους Ρώσους να κατέβουν οι ίδιοι στην Συρία, με τον πιο εξελιγμένο οπλισμό τους σε ραντάρ, αντιαεροπορικά, αεροσκάφη κτλ, κάτι που αναγκάζει τους Ισραηλινούς να συνεργάζονται με τους Ρώσους, προκειμένου να έχουν την ανοχή τους όταν χτυπάνε τους Ιρανούς στα Υψώματα Γκολάν και τους Λιβανέζους της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Και το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν ως επίσημη θέση της εξωτερικής τους πολιτικής τον αφανισμό του Ισραήλ. Όσο όμως περισσότερο οι Ισραηλινοί συνεργάζονται με τους Ρώσους, τόσο λιγότερο χρήσιμοι είναι για τους Αμερικανούς, άσχετα αν η συνεργασία Ρωσίας-Ισραήλ είναι σε μεγάλο βαθμό ένα παράγωγο της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο παρακάτω άρθρο του Yahoo θα διαβάσετε ότι η CIA θεωρεί τους Ισραηλινούς ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποκλοπών για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Βλέπε Yahoo “US sees Israel, tight Mideast ally, as spy threat”, Ιουλίου 2012

Είναι λογικό οι μυστικές υπηρεσίες μίας χώρας να προσπαθούν να αρπάξουν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες μίας άλλης χώρας, ακόμη και χώρας συμμάχου, αλλά αυτό γίνεται πολύ πιο σοβαρό λόγω της συνεργασίας Ισραήλ-Ρωσίας. Και επαναλαμβάνω ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό έφερε κοντά την Ρωσία και το Ισραήλ, γιατί δεν είναι οι αιτίες αυτό που μετράει αλλά το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι η συνεργασία Ρωσίας-Ισραήλ, και ενώ οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Τουρκία εναντίον της Ρωσίας, οι Ισραηλινοί συνεργάζονται με την Ρωσία εναντίον της Τουρκίας. Και ούτε πάλι έχει σημασία ότι ήταν η Τουρκία που αποφάσισε να χτυπήσει το Ισραήλ. Είναι και πάλι το αποτέλεσμα που μετράει. Οι Ισραηλινοί βέβαια εξακολουθούν να δηλώνουν, και όντως να είναι, πιο στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά όπως είπα η συνεργασία τους με την Ρωσία μειώνει την χρησιμότητα τους για τις ΗΠΑ.

Επίσης το Ισραήλ είναι μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν. Το Ιράν αποτελείται από Σιίτες Μουσουλμάνους, και οι Σιίτες αποτελούν μόλις το 15-20% του Μουσουλμανικού κόσμου. Ο πόλεμος εναντίον του Ισραήλ ήταν για το Ιράν έναν τεράστιο επικοινωνιακό πλεονέκτημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αριθμητική υπεροχή των Σουνιτών της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, αφού οι Τούρκοι ήταν σύμμαχοι με το Ισραήλ, και οι Σαουδάραβες δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν σε ένταση τις επιθέσεις των Ιρανών εναντίον των Ισραηλινών, γιατί οι Σαουδάραβες ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Επομένως δεν τίθεται το ερώτημα αν οι ΗΠΑ θα θελήσουν να ρίξουν το Ισραήλ, αλλά τίθεται το ερώτημα αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να φορτωθούν το κόστος που απαιτείται για να το κρατήσουν το Ισραήλ όρθιο. Οι Democrats, οι Αμερικανόι κεντοαριστεροί ας πούμε, είναι αυτοί που υποστήριξαν την συμμαχία με το Ιράν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν το Ιράν, και τους Ισλαμιστές γενικότερα, με πολύ μεγαλύτερη καχυποψία.

Επομένως οι democrats, άθελα τους βέβαια, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ισραηλινοί. Επομένως αν κάποιοι κύκλοι των democrats εκτιμούν, ελπίζουν, ή φοβούνται, ανάλογα με το πως το βλέπει ο καθένας, ότι στα επόμενα χρόνια μπορεί να πέσει το Ισραήλ, ίσως να θέλουν ως επικεφαλής τους έναν Αμερικανό-Εβραίο, που είναι συν τις άλλοις και πολύ αυστηρός με το Ισραήλ. Θα είναι διαφορετικά για τις ΗΠΑ να πέσει το Ισραήλ και πρόεδρος στις ΗΠΑ να είναι ένας Εβραίος. Οι ευθύνες θα είναι πολύ μικρότερες, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο. Γιατί όλοι ξέρουν ότι αν μπούνε στο Ισραήλ οι Άραβες, οι Τούρκοι και οι Ιρανοί δεν θα μείνει κεφάλι.

Επίσης, οι democrats ίσως να θέλουν να τιμωρήσουν τον Νετανιάχου, λόγω της ανυπακοής και της ασέβειας που έδειξε στον Ομπάμα. Σκεφτείτε πχ να έβαζαν οι Democrats τον Νόαμ Τσόμσκι για πρόεδρο των ΗΠΑ, και να ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ένας Εβραίος ο οποίος θα έβριζε το Ισραήλ από το πρωί ως το βράδυ. Μιλάμε για μία επικοινωνιακή καταστροφή. Σκεφτείτε τον κόσμο που δεν παρακολουθεί και πολύ να ακούει έναν Αμερικανό-Εβραίο πρόεδρο να βρίζει τόσο πολύ το Ισραήλ. Θα σκεφτεί το αφού ακόμη και οι Εβραίοι βρίζουν τόσο πολύ το Ισραήλ, το Ισραήλ είναι όντως ένα ναζιστικό κράτος, όπως λένε οι αριστεροί, οι εθνικοσοσιαλιστές και οι Ισλαμιστές.

Αυτά που λέω δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας. Θεωρώ δεδομένο ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πέσει η μόνη δημοκρατία της Μέσης Ανατολής. Ούτε ο Ομπάμα θέλει να πέσει το Ισραήλ. Ούτε ο Σόντερς θέλει να πέσει το Ισραήλ. Αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα, και μέσα σε αυτήν κινούνται όλοι. Βλέπετε στον παρακάτω χάρτη την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Στον Νότιο Λίβανο έχει την Χεζμπολάχ που ζητάει τον αφανισμό του, και υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει Ρωσικό κυρίως οπλισμό. Στα Υψώματα Γκολάν, στα σύνορα με την Συρία, συναγωνίζονται οι Ιρανοί με τον ISIS για το ποιος θα πάρει την καλύτερη θέση. Και οι Ιρανοί και ο ISIS ζητούν τον αφανισμό του Ισραήλ. Στην Ιορδανία και την Δυτική Όχθη έχει εισβάλει ο ISIS, και αύριο οι Ισραηλινοί μπορεί να αντιμετωπίζουν την Τουρκία στην Δυτική Όχθη. Στην Γάζα διοικεί η Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, την Τουρκία και το Κατάρ, η οποία επίσης ζητάει τον αφανισμό του Ισραήλ.

Χάρτης 2 ΙσραήλΑυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, και μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να κινηθεί, και μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να κινηθούν και οι ΗΠΑ. Και όλα αυτά ενώ οι Ισραηλινοί αναγκάζονται να συνεργάζονται με τους Ρώσους. Επομένως οι ΗΠΑ θα πρέπει να πούνε είτε ότι κρατάνε το Ισραήλ όρθιο με όποιο κόστος, ή θα πρέπει να πούνε ότι είναι πια πολύ μεγάλο αυτό το κόστος, και ότι θα δίνουν κάποια οικονομική και διπλωματική στήριξη στο Ισραήλ, και ας τα βγάλει το Ισραήλ πέρα μόνο του.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται όλα όσα είπα. Δεν μιλάω για κάποια θεωρία συνωμοσίας. Θέλω να πω ότι ο Σόντερς μπορεί να είναι βολικός για την πολιτική νομενκλατούρα των ΗΠΑ, αλλά και του Κατάρ, επειδή ζητάει μεγαλύτερη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας, μπορεί να είναι βολικός επειδή είναι πιο αριστερός, ταυτόχρονα μπορεί να είναι βολικός ώστε αν πέσει το Ισραήλ κανείς να μην μπορεί να κατηγορήσει τους Democrats, μπορεί να είναι βολικός επειδή με την υποψηφιότητα τους οι Democrats κουνάνε το δάχτυλο στον Νετανιάχου λόγω της συνεργασίας του με τους Ρώσους, μπορεί να είναι βολικός για πολλούς λόγους. Ο Σόντερς μπορεί να είναι πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα, τα οποία όμως καμία σχέση δεν έχουν με θεωρίες συνωμοσίας, και απλά εντάσσονται στην πολιτική και γεωπολιτική πραγματικότητα. Και φυσικά μαντεύω, και κάποια από αυτά, ίσως και όλα, μπορεί να είναι λανθασμένα. Άλλωστε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εκλεγεί ο Μπένρι Σόντερς, και φυσικά ελπίζω να μην εκλγεί.

Άρθρα


“Islamic State Lured a Son of Jordan’s Elite”, Δεκέμβριος 2015

“Op-Ed: New Study: 'Preparing for a Post Israel Middle East”, Σεπτέμβριος 2012

“Το Κατάρ Κλείνει το Al Jazeera στις ΗΠΑ”

“Al Jazeera to Shut Down American News Channel”, Ιανουάριος 2016

“The case against Al Jazeera America”, Ιανουάριος 2013

“Ranking the media from liberal to conservative, based on their audiences”, Φεβρουάριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου