Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Al-Shabaab : Η Ισχυρότερη Τρομοκρατική Οργάνωση της Ανατολικής Αφρικής και οι Χρηματοδότες της

Η Al-Shabaab είναι η ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωση της Ανατολικής Αφρικής, και μία από τις ισχυρότερες του κόσμου. Η Al Shabaab δρα κυρίως στην Σομαλία, την Κένυα, την Ουγκάντα, και προσφάτως και στην Τανζανία. Έχω ξαναπεί πόσο σημαντικές είναι οι ακτές της Ανατολικής Αφρικής για την Κίνα. Η Κίνα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Λιμάνι Lamu της Κένυας για να στέλνει τις πρώτες ύλες της Αφρικής στην Κίνα. Με σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, αλλά και δίκτυα αγωγών πετρελαίου και αερίου, η Κίνα ευελπιστεί να συγκεντρώνει στο Λιμάνι Lamu της Κένυας ένα μεγάλο μέρος πρώτων υλών, και από εκεί να τα στέλνει στην Κίνα.

Χάρτης 1 Οι Ακτές της Ανατολικής ΑφρικήςΗ Κίνα προωθεί τον οικονομικό διάδρομο “Lamu Port and Lamu-Southern Sudan-Ethiopia Transport Corridor”, ή LAPSSET, αξίας 25 δις δολαρίων, ο οποίος θα συνδέσει τις ακτές της Κένυας με το Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία. Βλέπε Wikipedia “Lamu Port and Lamu-Southern Sudan-Ethiopia Transport Corridor”.

Lamu Port and Lamu-Southern Sudan-Ethiopia Transport Corridor”.

Ο οικονομικός διάδρομος LAPSSET είναι κατά κάποιο τρόπο για την Ανατολική Αφρική αυτό που οι αγωγοί Ιράν-Ιράκ-Συρίας και Κατάρ-Τουρκίας είναι για την Συρία και το Ιράκ, αυτό που οι αγωγοί TAPI και Ιράν-Πακιστάν-Κίνα είναι για την Κεντρική Ασία, αυτό που ο αγωγός Trans-Saharan (Νιγηρία-Αλγερία-Ευρώπη) είναι για την Βόρεια και Δυτική Αφρική, αυτό που οι αγωγοί Nord Stream 2, Turk Stream και Southern Energy Corridor είναι για την Ευρώπη.

Το λέω αυτό με την έννοια ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών της Κίνας από την Αφρική αποτελούν ουσιαστικά απώλεια εσόδων για της χώρες του Περσικού Κόλπου και της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες βασίζονται σε ένα μεγάλο βαθμό στην Κίνα για τις εξαγωγές τους. Γι’αυτό και οι Άραβες του Κόλπου, αλλά και οι Ιρανοί, στηρίζουν τους τρομοκράτες της Al-Shabaab, και συναγωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει την εύνοια τους.

Στο παρακάτω άρθρο των Financial Times θα διαβάσετε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν τους Άραβες του Περσικού Κόλπου να σταματήσουν να αγοράζουν λαθραίο κάρβουνο από την Al-Shabaab στην Σομαλία. Το κάρβουνο είναι το βασικό εξαγωγικό προϊόν της Σομαλίας, και η Al-Shabaab ελέγχει μεγάλο μέρος των δασών της χώρας, και εξάγει λαθραία μεγάλες ποσότητες, όπως θα διαβάσετε στο άρθρο των FT.

“UN pushes Gulf to cut off al-Shabaab economic lifeline in Somalia”, Σεπτέμβριος 2013
1η και 2η Παράγραφος
The UN is pushing Middle Eastern countries to crack down on a multimillion dollar charcoal trade that funds al-Qaeda-linked jihadis in Somalia in violation of international sanctions.
Charcoal is the economic lifeline of the al-Shabaab Islamist militants, who control much of southern Somalia and regularly conduct terror attacks in Mogadishu, the capital.

Στο παρακάτω άρθρο της Washington Post θα διαβάσετε ότι το Κατάρ επίσης υποστηρίζει τους Ισλαμιστές της Al-Shabaab. Στο άρθρο θα διαβάσετε ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Σομαλίας διαμαρτύρεται επειδή το Κατάρ χρηματοδοτεί την Al-Shabaab μέσω της Ερυθραίας, και οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει το Κατάρ να στέλνει χρήματα στην Al-Shabaab.

Qatar’s support for Islamists muddles its reputation as neutral broker in Mideast”, Νοέμβριος 2012
19η Παράγραφος
Qatar’s cultivation of African Islamists, principally Somalia’s al-Shabab insurgents, has similarly troubled the United States, which has accused the movement of providing a haven for al-Qaeda militants involved in attacks against Americans. In 2009, Somalia’s then-president, Sharif Ahmed, told a top U.S. diplomat that Qatar was channeling financial assistance to al-Shabab via Eritrea, according to a U.S. diplomatic cable disclosed by WikiLeaks.
Several weeks later, Susan E. Rice, the U.S. ambassador to the United Nations, urged Turkey to press Qatar to end its support for Somali insurgents. Qatar denied the accusation.

Το άρθρο της Washington Post αναφέρεται μάλιστα στην μεγάλη επιρροή του Κατάρ στον Δυτικό κόσμο, λόγω των επενδύσεων του, και στην επίσης πολύ μεγάλη του επιρροή στα Δυτικά πανεπιστήμια και think tanks. Βλέπετε και στην Ελλάδα πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις και τον εξισλαμισμό των Ελληνικών πανεπιστημίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τσίπρας και η γυναίκα του, επαγγελματίες καταληψίες και οι δύο, μεγαλωμένοι στα Ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο Τσίπρας είναι αντισυμβατικός και δεν βάζει γραβάτα στις συνόδους κορυφής των Βρυξελλών, ενώ την ίδια στιγμή η γυναίκα του φοράει όλο περηφάνια την Μουσουλμανική μαντίλα στο Ιράν. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι αποκαλούν την σάπια Ευρώπη Eurabia. Οι Ιρανοί βέβαια δεν είναι Άραβες. Αλλά το θέμα έχει να κάνει κυρίως με το πετρέλαιο παρά με τον διαχωρισμό Αράβων-Ιρανών.Όχι φυσικά ότι είναι καλύτεροι αυτοί που τα παίρνουν από τους Ρώσους. Απλά αναφέρομαι στον εξισλαμισμό των Δυτικών πανεπιστημίων.

Στο παρακάτω άρθρο του πρακτορείου Reuters θα διαβάσετε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν το Ιράν ότι στέλνει όπλα στην Al-Shabaab, κάτι που το Ιράν φυσικά αρνείται.

Iran denies shipping arms to Islamist militants in Somalia”, Φεβρουάριος 2013
1η, 2η Παράγραφος
Iran has denied allegations that it has been supplying Islamist militants in Somalia with weapons, describing the charges as "absurd fabrications," according to a letter obtained by Reuters on Thursday.
As the United States pushes for an end to the U.N. arms embargo on Somalia, U.N. monitors following Somalia sanctions are warning that Islamist militants in the Horn of Africa nation are receiving weapons from distribution networks linked to Yemen and Iran, diplomats told Reuters.

Εκτός από το πρόβλημα που δημιουργεί στους Άραβες και τους Ιρανούς ο οικονομικός διάδρομος LAPSSET που προωθεί η Κίνα, μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί και στους Ισλαμιστές Άραβες του Σουδάν. Το 2011 το Σουδάν χωρίστηκε σε Σουδάν και Νότιο Σουδάν, με τους Άραβες να παίρνουν το Βόρειο Σουδάν (Σουδάν), και τον μη Αραβικό πληθυσμό να παίρνει το Νότιο Σουδάν.

Το πρόβλημα είναι ότι το πετρέλαιο βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν, ενώ τα διυλιστήρια βρίσκονται στο Σουδάν, και η εξαγωγή γίνεται μέσω αγωγών από το λιμάνι του Σουδάν Port Sudan. Με τους αγωγούς που προωθεί η Κίνα προκειμένου να βγάλει το πετρέλαιο του Νοτίου Σουδάν στην Κένυα, αχρηστεύονται τα διυλιστήρια και οι αγωγοί του Σουδάν, αφού το Σουδάν δεν έχει σχεδόν καθόλου πετρέλαιο. Βλέπε παρακάτω άρθρο του κρατικού Καταριανού Al Jazeera.

The mega-port that threatens to sink Sudan”, Οκτώβριος 2013
1η, 2η, 3η, 4η, 5η Παράγραφος
As plans for a mega-port on Kenya's northern-most coast begin to take shape, new concerns are emerging that the project could damage already-strained relations between Sudan and South Sudan.
Kenya's $25.5bn Lamu Port and New Transport Corridor Development to Southern Sudan and Ethiopia (LAPSSET) includes the construction of a 32-berth port, three international airports, and a 1,500km railway line. A new oil refinery, in nearby Bargoni, and an oil pipeline are also planned. The pipeline would run to Kenya's Eastern Province before splitting, with one branch running to South Sudan's capital, Juba, and another through Moyale in the north to Addis Ababa. A 1,730km road network is also in the works.
The project is seen as central to development in Kenya, and East Africa more broadly. But as demonstrations across Sudan over fuel subsidy cuts continue, fears that the mega-port could further damage Sudan's ailing economy are looking more significant to regional security.
The Lamu mega-port would enable landlocked South Sudan to export its oil through Kenya, bypassing Sudan's Red Sea port and oil refineries. This would cause Sudan to lose the substantial transit fees it is paid by South Sudan. Sudan lost 75 percent of its oil reserves when South Sudan seceded in 2011, and political relations have been uneasy ever since.
The Lamu project is a huge threat to Khartoum in terms of loss of revenue. These transit fees are high, partly because they also take into account a sense of compensation for the North letting go of the oil," EJ Hogendoorn, the International Crisis Group's Africa deputy program director, told Al Jazeera. "The fact is, South Sudan feels exposed and vulnerable, and they feel like they're being almost cheated by Khartoum

Χάρτης 2 Σουδάν-Νότιο Σουδάν Πετρέλαιο και Αγωγοί Πετρελαίου Energy Information Administration
Ο Ισλαμιστής Άραβας δικτάτορας του Σουδάν Omar al-Bashir, εναντίον του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για την γενοκτονία του Νταρφούρ, δεν μπορεί να ταξιδέψει στις Δυτικές χώρες, αλλά είναι ευπρόσδεκτος στην σύμμαχο του Κίνα. Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη παρουσία στον τομέα ενέργειας του Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν, και αφού δεν κατάφερε να συμφιλιώσει τις δύο πλευρές, προσπαθεί να βρει μία εναλλακτική προκειμένου να βγάλει στον Ινδικό Ωκεανό το πετρέλαιο του Νοτίου Σουδάν. Αλλά όπως είπα αυτό θίγει το Σουδάν που είναι μία χώρα βουτηγμένη στην τρομοκρατία και την διαφθορά.

Να θυμίσω ότι στο Σουδάν, που μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχος του Ιράν, κρυβόταν πριν μεταφέρει το στρατηγείο του στο Αφγανιστάν το 1996 ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το 1996 οι Σουδανοί αναγκάστηκαν να ζητήσουν στον Οσάμα μπιν Λάντεν να φύγει, λόγω των απειλών των ΗΠΑ και του Σαουδάραβα Βασιλιά, εναντίον των οποίων στρεφόταν η Al-Qaeda. Bλέπε CNN.

“Osama Bin Laden Profile”

Η Al Qaeda, η οποία υποστηρίζεται από τμήματα της ελίτ της Σαουδικής Αραβίας που στρέφονται κατά του Σαουδάραβα Βασιλιά, είχε πολλές φορές και την υποστήριξη του Ιράν, και του Ιράκ, αλλά και του Σουδάν, αλλά και άλλων χωρών εχθρικών προς της ΗΠΑ και τον Βασιλιά της Σαουδικικής Αραβίας. Βλέπε “Η Βασιλική Οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και η Αλ-Κάιντα”.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η συμφωνία της Ουγκάντας με την Τανζανία, προκειμένου Ουγκάντα να εξάγει το πετρέλαιο της μέσω της Τανζανίας. Βλέπε άρθρο Bloomberg.

Uganda Looks at Tanzania in Search for Cheapest Oil Pipeline”, Οκτώβριος 2015
1η Παράγραφος
Uganda is taking a closer look at sending its crude oil through Tanzania after stepping back from an accord to run a pipeline through Kenya as the landlocked East African nation searches for the cheapest export route.

Uganda ups oil reserves estimate by 85 pct, finds natural gas”, Αύγουστος 2014


Με το που έγινε η συμφωνία Ουγκάντας-Τανζανίας η Al-Shabaab εμφανίστηκε και στην Τανζανία. Βλέπε Reuters.

“Tanzanians lynch suspected Somali militant, police arrest 10 others”, Απρίλιος 2015

Η μεγάλη σημασία της Al-Shabaab για τους Άραβες και τους Ιρανούς, και οι μεγάλες δωρεές είτε σε μορφή χρήματος είτε σε μορφή όπλων προς αυτήν, αλλά και οι εξαγωγές κάρβουνου, μαζί με τα έσοδα από την πειρατεία, τα ναρκωτικά, τις απαγωγές, και τις λοιπές εγκληματικές δραστηριότητες, έχουν καταστήσει την Al-Shabaab μία από τις ισχυρότερες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο. Στο παρακάτω άρθρο του Forbes, με τις 10 πλουσιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου, η Al-Shabaab βρίσκεται 8η θέση, πίσω μόνο από τον ISIS (Συρία, Ιράκ), την Χαμάς (Γάζα), την FARC (Κολομβία), την Χεζμπολάχ (Λίβανος), τους Ταλιμπάν (Αφγανιστάν), την Al-Qaeda (Σαουδική Αραβία), Lashkar e Taiba (Ινδία-Πακιστάν), και μπροστά από τον IRA (Ιρλανδία), και την Boko Haram (Νιγηρία).

“The World's 10 Richest Terrorist Organizations”, Δεκέμβριος 2014

Βλέπετε ότι μέσα στις 10 πλουσιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου υπάρχουν μόνο δύο σοσιαλιστικές οργανώσεις, ο IRA στην Ιρλανδία και η FARC στην Κολομβία. Οι Ισλαμιστές κυριαρχούν λόγω του πετρελαίου. Φαντάζομαι ότι οι σοσιαλιστές της FARC είναι τόσο ψηλά λόγω του εμπορίου ναρκωτικών που ανθεί στην Κολομβία. Αν και η Κολομβία εξάγει και πετρέλαιο.

Να μην πολυλογώ όμως, η Al-Shabaab έχει φτάσει να ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι της Σομαλίας, όπως βλέπετε στον παρακάτω χάρτη του BBC, και είναι σχεδόν σε πόλεμο με την Κένυα. Η Κένυα έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Για al Shabaab βλέπε σκούρο πράσινο στον παρακάτω χάρτη. Μέσω του λιμανιού Kismayo η Al-Shabaab κάνει συνήθως τις εξαγωγές της.

Χάρτης 3 Σομαλία –Al-ShabaabΕκτός από το θέμα των αγωγών, η Σομαλία είναι χώρα υψηλής στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των στενών Bab el Mandeb, αλλά και της Ερυθράς Θάλασσας γενικότερα. Ειδικά για τους Ιρανούς που χτυπάνε τους Σαουδάραβες από πίσω, πχ Υεμένη, η ανατολική πλευρά της Κόκκινης Θάλασσας με τις διεφθαρμένες χώρες είναι ότι πρέπει για πάτημα. Γι’αυτό και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τον έλεγχο της al-Shabab ανάμεσα στους Τούρκους, τους Άραβες και τους Ιρανούς. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Βρετανικής Telegraph, ο ISIS και η Al Qaeda συναγωνίζονται για επιρροή στην Al-Shabaab, και κάποια στελέχη της Al-Shabaab επιλέγουν τον έναν και κάποια τον άλλο.

“How al-Qaeda and Islamic State are competing for al-Shabaab in Somalia”, Ιανουάριος 2016
1η, 2η, 3η Παράγραφος
Isil and al-Qaeda are fighting a tug-of-war for the allegiance of al-Shabaab in a battle which could hasten the demise of Somalia’s jihadist movement, according to researchers.
The Islamic State of Iraq and the Levant (Isil) have released another video - purportedly filmed in Libya - urging the "brothers" in al-Shabaab in Somalia to join their struggle.
So far, two senior al-Shabaab commanders have pledged allegiance to Isil.

Η Τουρκία μάλιστα δημιουργεί στρατιωτική βάση στην Σομαλία, με σκοπό υποτίθεται να βοηθήσει την κεντρική κυβέρνηση της Σομαλίας να χτυπήσει την Al-Shabaab. Νομίζω ότι μάλλον θα θέλει να χτυπήσει τους Ισλαμιστές που δεν συνεργάζονται μαζί της, και τώρα που τα έχει βρει με τους Σαουδάραβες θα θέλει να χτυπήσει τους Ισλαμιστές που συνεργάζονται με το Ιράν. Βλέπε International Business Times.

Turkey Helping Somalia Fight Al-Shabab? Turkish Military's First Base In Africa Will Train African Soldiers”, Ιανουάριος 2016

Στο παρακάτω άρθρο των Reuters θα διαβάσετε ότι η κυβέρνηση της Σομαλίας έλαβε από την Σαουδική Αραβία 50 εκ δολάρια, την ίδια μέρα που ανακοίνωσε ότι σταματάει να συνεργάζεται με το Ιράν. Διεφθαρμένες χώρες που ελέγχονται από σοσιαλιστές και ισλαμιστές δικτάτορες, και είναι προς ενοικίαση. Αυτό που κινδυνεύει να γίνει η Ελλάδα.

Somalia received Saudi aid the day it cut ties with Iran: document”, του Ιανουαρίου 2016

Άρθρα

“Who is Supporting Al-Shabaab”?, Νοέμβριος 2011

Iran supports al-Shabaab in Somalia”, Σεπτέμβριος 2013

“FINANCING AL SHABAAB: THE VITAL PORT OF KISMAYO

Kenya-Sudan Relations

Sudan's Omar al-Bashir: Kenya issues arrest warrant”, Νοέμβριος 2011

“Kenya–Uganda–Rwanda Petroleum Products Pipeline”

“Several killed in al-Shabab raid on Kenya’s Lamu county”, Ιανουάριος 2016

Ethiopia enters Sh160b pipeline deal that could challenge Lapsset”, Οκτώβριος 2016
http://www.standardmedia.co.ke/business/article/2000178262/ethiopia-enters-sh160b-pipeline-deal-that-could-challenge-lapsset

8 σχόλια:

 1. Τι αποψη εχεις για τον Julian assange ,μιας και ανεφερες το WikiLeaks,καθως η διαρροη στοιχειων θιγει την αμερικη και βλεπω ατομα σαν τον Snowden να διαφευγουν σε χωρες οπως η ρωσια και η κινα,γνωστες για την καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων.ωραιο αρθρο κατα τ'αλλα συνεχισε την προσπαθεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ. Δεν τους έχω παρακολουθήσει τους Assange και Snowden. Αν θέλεις να μου πεις στο περίπου τι έχουν πει πολύ ευχαρίστως να ακούσω

   Διαγραφή
 2. Ειχα δει τις προαλλες τον Assange να ειναι παρεα με τον Τσομσκι στο προξενειο του Εκουαδορ στο Λονδινο.δες και το link http://www.smh.com.au/world/julian-assange-makes-balcony-appearance-with-noam-chomsky-20141125-11u47x.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν μπορείς να μου πεις πιο απλά αυτό που εννοείς? Εγώ αυτά που λέω δεν τα λέω με γρίφους

   Διαγραφή
 3. Εχω μια θεωρια,πιστευω οτι η σοβιετικη ενωση και τωρα η ρωσια,ιδιαιτερα την περιοδο μετα το 2012 που αρχισε να πεφτει η τιμη του πετρελαιου,για να υπονομευσει την ατλαντικη συμμαχια χρησιμοποιησε την τακτικη του ιδεολογικου πολεμου,παλαιοτερα με τον κριτικισμο(marcuse,adorno)και με την υποστηριξη διαφορων think tanks σε πολλα πανεπιστημια σε ευρωπη και αμερικη,και τωρα με την υποστηριξη εθνοσοσιαλιστων πολιτικων ,δημοσιογραφων που διαδιδουν θεωριες συνωμοσιας τυπου λιακοπουλου(Alex Jones),αλλα και μερικων μελων των libertarians στην αμερικη(Ron Paul)και ορισμενων whistleblowers(assange,Snowden).με αλλα λογια λογω της σχετικης αδυναμιας της ρωσιας(σε σχεση με το νατο) ,η ρωσια θελει να σπιλωσει το προσωπο της αμερικης(πετυχημενα κατα την αποψη μου),ωστε να μπορεσει με πολιτικα μεσα να πιεζει τις κυβερνησεις της δυσης και για να μην παιρνουν σημαντικες αποφασεις στις εξωτερικες τους πολιτικες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ νομίζω ότι παραβίασες ανοιχτές πόρτες. Όλες οι χώρες με ισλαμικά και σοσιαλιστικά καθεστώτα βασίζονται στην προπαγάνδα και χρησιμοποιούν τους πράκτορες τους σε αυτές τις χώρες για να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας. Για τον Assange και τον Snoweden δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου τι συμβαίνει

   Διαγραφή
  2. προφανως λεω κατι το αυτονοητο ,αλλα τις περισσοτερες φορες σε αυτην την χωρα δεν αναγνωριζουν ουτε αυτα

   Διαγραφή