Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Περισσότερα από 35 δις Δολάρια Έχουν Δαπανήσει οι ΗΠΑ για τον Αφγανικό Στρατό

Τα τελευταία 15 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περισσότερα από 35 δις δολάρια ενισχύοντας τον στρατό του Αφγανιστάν, με πολύ κατώτερα του αναμενομένου αποτελέσματα. Βλέπε άρθρο της Washington Post Stretched by its fight against Taliban, Afghan army raises recruitment age”. Οι ΗΠΑ ήλπιζαν ότι ο Αφγανικός στρατός θα καθαρίσει τους Ταλιμπάν, που υποστηρίζονται από τους Άραβες του Κόλπου και πλέον και από το Ιράν, προκειμένου να κατασκευαστεί ο αγωγός αερίου TAPI (Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδία, ο οποίος θα τροφοδοτήσει την σύμμαχο των ΗΠΑ Ινδία με φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ινδίας από το Ιράν.Επίσης, το Αφγανιστάν είχε αποτελέσει, και εξακολουθεί να αποτελεί, τον βασικό πυρήνα της τρομοκρατίας. Να θυμίσω ότι το Αφγανιστάν ήταν το στρατηγείο της Αλ Κάιντα τα προηγούμενα χρόνια, και εκεί είχε μεταφέρει το 1996 από το Σουδάν το στρατηγείο του ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, όταν οι Σουδανοί αναγκάστηκαν να τον διώξουν από το Σουδάν, φοβούμενοι τις απειλές του Τζορτζ Μπους για βομβαρδισμό του Σουδάν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του. Βλέπε 1η παράγραφο άρθρου Guardian Osama: the Sudan years”, Οκτωβρίου 2001.

Το ποσό που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι ενδεικτικό των περιορισμών της αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής, όταν αυτή η υπεροχή δεν συνοδεύεται και από άρβυλα στο έδαφος. Κοιτάξτε τι έγινε και στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ πολύ εύκολα κατάφεραν να ανατρέψουν τον σοσιαλιστή δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν, με αποτέλεσμα να πάρει την εξουσία η Σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ και να ενδυναμωθούν οι Κούρδοι του Ιράκ, αλλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επιβάλλουν την τάξη, λόγω της υποστήριξης των Τούρκων και των Αράβων του Κόλπου προς τους Σουνίτες του Ιράκ. Και σκεφτείτε ότι οι ΗΠΑ στο Ιράκ έχουν συμμάχους τους Σιίτες Άραβες, που είναι η πλειοψηφία, τους Κούρδους του Ιράκ, αλλά και τους Ιρανούς. Και παρόλα αυτά γίνεται χαμός.

Σκεφτείτε λοιπόν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ έχουν απέναντι τους και τους Άραβες και τους Ιρανούς, και από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι, οι Κινέζοι και οι Ινδοί είναι πάρα πολύ διστακτικοί στο να βοηθήσουν τους Αμερικανούς, φοβούμενοι ότι θα υποστούν αντίποινα στο εσωτερικό τους, αφού όλοι διαθέτουν πολύ μεγάλους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς.


“Stretched by its fight against Taliban, Afghan army raises recruitment age”, Φεβρουαρίου 2015

“Osama: the Sudan years”, Οκτωβρίου 2001
http://www.theguardian.com/world/2001/oct/17/afghanistan.terrorism3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου