Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Ινδία VS Κίνα

Μέσα στα 46 δις δολάρια του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (China Pakistan Economic Corridor) συμπεριλαμβάνεται και η ναυτική βάση που θα δημιουργήσει η Κίνα στο λιμάνι Gwadar του Πακιστάν στον Ινδικό Ωκεανό. Οι ναυτικές βάσεις της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό θα μετατρέψουν την Κίνα σε χώρα δύο ωκεανών, και θα τις επιτρέψουν μαζί με το συμμαχικό της Πακιστάν να περικυκλώσει την Ινδία.

Η Ινδία από την άλλη πλευρά, με τις αμυντικές συμφωνίες με το Βιετνάμ, την Αυστραλία, την Ινδονησία, την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, προσπαθεί επίσης να περικυκλώσει την Κίνα.
Η Ινδία έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι παρόλο που έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, λόγω του κοινού μετώπου εναντίον της Κίνας, δεν έχει χαλάσει τις σχέσεις της με τον παραδοσιακό της σύμμαχο από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, την Ρωσία. Επομένως η Ρωσία δεν μπορεί να επέμβει στην κόντρα Ινδίας-Κίνας, ενώ αντιθέτως οι ΗΠΑ και η Κίνα τρώγονται σαν τα σκυλιά στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, την οποία η Κίνα διεκδικεί σχεδόν εξολοκλήρου.
Άρθρα

“The Keys to Closer India-Japan Ties After Abe’s Successful Visit”, Ιανουάριος 2016

India’s Strategic Vietnam Defense Relations”, Νοέμβριος 2014

India, Indonesia to Cooperate on Maritime Security, Defense Procurement”, Αύγουστος 2015

Australia, India step up defence ties”, Σεπτέμβριος 2015

Pakistan hands management of strategic Gwadar port to China”, Φεβρουάριος 2013

South Korea and India to boost defence ties, infrastructure finance”, Μάιος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου