Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Καντάφι VS Γαλλία

Η Λιβύη του Καντάφι, παρόλο που αναγκαστικά είχε οικονομικούς δεσμούς με την Γαλλία, αφού η Νότια Ευρώπη είναι ο ιδανικός αγοραστής των πρώτων υλών της Βόρειας Αφρικής, είχε και παραδοσιακά μεγάλη κόντρα με την Γαλλία, λόγων της μεγάλης Γαλλικής επιρροής στην Βόρεια Αφρική.

Ένα μεγάλο αγκάθι για τις δύο χώρες υπήρξε η πλούσια σε ουράνιο Λωρίδα Aouzou,  που βρίσκεται στα σύνορα Λιβύης-Τσαντ, και την οποία η Λιβύη διεκδικούσε από το Τσαντ. Η Λιβύη κατάφερε να εισβάλει και να προσαρτήσει την Aouzou Strip το 1976, αλλά το 1987 οι δυνάμεις του Τσαντ, φαντάζομαι και με την υποστήριξη της Γαλλίας, κατάφεραν να διώξουν τις δυνάμεις του Καντάφι. Η Γαλλία βασίζεται στην Βόρεια Αφρική για εισαγωγή ουρανίου, και οι Γάλλοι με τον Καντάφι βρίσκονταν σε διαφορετικά στρατόπεδα στο Τσαντ. Φαντάζομαι ότι ο Καντάφι δεν θα έβλεπε με καλό μάτι ούτε την Γαλλική επιρροή στον Νίγηρα, ο οποίος είναι ο βασικός προμηθευτής ουρανίου της Γαλλίας.

Χάρτης 2


Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που χτύπησαν τον Καντάφι κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Ο Καντάφι γυρνούσε τα κανάλια της Λιβύης και έλεγε ότι είχε δώσει χρήματα στον Σαρκοζί, και ότι ο Σαρκοζί είναι καθυστερημένος. Είναι επίσης δεδομένο ότι η πολύ καλή σχέση, αν όχι συμμαχία εκείνη την εποχή, ανάμεσα στους Καντάφι, Μπερλουσκόνι και Πούτιν,  έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση των Γάλλων να χτυπήσουν τον Καντάφι. Είναι γνωστό ότι υπάρχει συναγωνισμός ανάμεσα στην Ιταλία, την Γαλλία και την Ισπανία για τις πρώτες ύλες της Βόρειας Αφρικής.


Η εποχή που οι Γάλλοι χτύπησαν τον Καντάφι ήταν η εποχή που ο Πούτιν και ο Μπερλουσκόνι είχαν συμφωνήσει τον αγωγό South Stream, και ο Μπερλουσκόνι ζητούσε να ενταχθεί στο μέλλον η Ρωσία στην ΕΕ. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, γιατί ο South Stream ακυρώθηκε, και αντικαταστάθηκε από τον Nord Stream 2, στον οποίο οι Ρώσοι συμπεριέλαβαν τους Γάλλους (ENGIE) και όχι τους Ιταλούς (ENI).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου