Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Σουνίτες VS Σιίτες

 Χάρτης για το Σουνιτικό Ισλάμ (κόκκινο) και Σιιτικό Ισλάμ (μπλε) από τους New York Times (χάρτης 1). Με πράσινο εμφανίζονται οι Wahhabis που ανήκουν στο Σουνιτικό Ισλάμ. Παρόλο που το 80% των Μουσουλμάνων, ίσως και παραπάνω, ανήκουν στο Σουνιτικό Ισλάμ, υπάρχουν τέσσερις χώρες με Σιιτικές πλειοψηφίες. Αυτές οι χώρες είναι το Ιράν, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και το Μπαχρέιν. Σημαντικός αριθμός Σιιτών υπάρχει και στο Αφγανιστάν και την Υεμένη.

Χάρτης 1

Στην Σαουδική Αραβία οι Σιίτες αποτελούν το 10-20% περίπου του πληθυσμού, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή που βρίσκονται οι πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στις ακτές του Περσικού Κόλπου (χάρτης 2).

Χάρτης 2

Αυτό σημαίνει ότι αν το Ιράν μπορεί να ξεσηκώσει τους Σιίτες της Σαουδικής Αραβίας, μπορεί και να προκαλέσει ανωμαλίες στην παραγωγή του Σαουδαραβικού πετρελαίου, που σημαίνει μικρότερη παραγωγή και υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Ενώ οι Σαουδάραβες προωθούν ακριβώς την αντίθετη πολιτική, με πολύ υψηλή παραγωγή και χαμηλές τιμές πετρελαίου, προσπαθώντας να βγάλουν εκτός αγοράς τις Αμερικανικές εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, και να χτυπήσουν το Ιράν και την Ρωσία που βασίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου και τους πολεμάνε στην Συρία και το Ιράκ.

Η Τουρκία στρέφεται και κατά του Ιράν και κατά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά στην κρίση που ξέσπασε πρόσφατα ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν, λόγω του αποκεφαλισμού του Σιίτη κληρικού, η Τουρκία πήρε το μέρος του Ιράν, αλλά με διακριτικό τρόπο. Η Τουρκία σίγουρα θα ήθελε την ανατροπή του Σαουδάραβα βασιλιά και την αντικατάσταση του από στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που είναι η οργάνωση που υποστηρίζει η Τουρκία και το Κατάρ. Αλλά στο θέμα του πετρελαίου η Τουρκία εξυπηρετείται πολύ καλά από τις χαμηλές τιμές, σε αντίθεση με το Ιράν και την Ρωσία, γιατί η Τουρκία δεν εξάγει, αλλά αντιθέτως εισάγει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

Έλεγα σε προηγούμενη ανάρτηση ότι τα έσοδα του ISIS από το πετρέλαιο είναι περίπου 700 εκ ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τους Financial Times, και αυτά τα ποσά είναι ψίχουλα μπροστά στο ενεργειακό κόστος της Τουρκικής οικονομίας. Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι ο Πούτιν έχει δίκιο ότι ο γιος του Ερντογάν κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου με τον ISIS, και πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να έχει δίκιο, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν θα ήθελε υψηλές τιμές πετρελαίου, κάτι που θα διέλυε την εύθραυστη Τουρκική οικονομία και τον ίδιο. Θέλω να πω ότι ο Ενρτογάν μπορεί να επιθυμεί, όπως και το Ιράν, την ανατροπή του Οίκου των Σαούντ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον ενοχλούν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, αφού δίνουν μία ανάσα στην παραφουσκωμένη Τουρκική οικονομία που έχει φτιάξει με την επιθετική του νομισματική πολιτική.

Βλέπε επίσης 

“Γιατί οι Χαμηλές Τιμές Πετρελαίου Εξυπηρετούν τον ISIS”.
http://iakovosal.blogspot.gr/2015/12/isis.html

και

“Πως Δημιουργούνται οι Οικονομικές Φούσκες”
http://iakovosal.blogspot.gr/2015/02/blog-post_46.html

Για το άρθρο και τον χάρτη των New York Times βλέπε:
“Behind Stark Political Divisions, a More
Complex Map of Sunnis and Shiites”,
Ιανουάριος 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου