Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

Ρωσία VS Ιαπωνία (Ιανουάριος 2016)

Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ρώσοι κατέλαβαν τα νησιά Kuril (κόκκινος σταυρός). Αυτός είναι και ο λόγος που οι δύο χώρες δεν υπέγραψαν ποτέ επισήμως το τέλος του πολέμου. Μετά το πυρηνικό ατύχημα της Fukushima το 2011 οι Ιάπωνες μετατράπηκαν στον μεγαλύτερο εισαγωγέα ακριβού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).Οι Ιάπωνες και οι Ρώσοι εξετάζουν την πιθανότητα να κατασκευάσουν οι Ιάπωνες έναν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, που θα συνδέσει τις δύο χώρες, ώστε οι Ιάπωνες να προμηθεύονται φθηνότερο φυσικό αέριο. Σε μία τέτοια περίπτωση οι Ρώσοι συζητούν το ενδεχόμενο να τους επιστρέψουν έναν μέρος των Νήσω Kuril.

Αυτό, εκτός από το προφανές όφελος που θα είχε για την Ιαπωνική οικονομία, θα είχε το επιπλέον όφελος ότι θα έβγαζε την Ρωσία από την μέση στην κόντρα Ιαπωνίας-Κίνας. Από την άλλη πλευρά θα δημιουργούσε στην Ιαπωνία το πρόβλημα ότι δεν θα μπορούσε να στηρίζει τον βασικό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, στις κόντρες ΗΠΑ-Ρωσίας.

“Japanese Lawmakers to Lobby Abe for Russian Gas Pipeline”, Μάιος 2014

Japan's Abe to try and resolve World War II row with Russia”, Ιανουάριος 2016
http://www.dw.com/en/japans-abe-to-try-and-resolve-world-war-ii-row-with-russia/a-18956623?maca=en-newsletter_asia_taeglich-5132-html-newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου