Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Η Σχέση του Σαουδάραβα Βασιλιά King Salman με την Al Qaeda

Ακόμη ένα πολύ ωραίο άρθρο για το power game στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, όπου χιλιάδες μέλη της βασιλικής οικογένειας των Saud συγκρούονται για οικονομική και πολιτική εξουσία. Αυτή την στιγμή Βασιλιάς είναι ο King Salman Saud, γιος του Abdulazizibn Saud , που ίδρυσε το τρίτο Σαουδαραβικό κράτος το 1932. Ο σημερινός Βασιλιάς Salman είναι 79 χρονών, και όπως θα διαβάσετε στο άρθρο, θέλει να αφήσει για διάδοχο του θρόνου τον γιο του, που είναι όμως εγγονός του ιδρυτή του τρίτου Σαουδαραβικού κράτους, την στιγμή που ζουν ακόμη 13 από τους 50 περίπου γιους του ιδρυτή, οι οποίοι σύμφωνα με το πρωτόκολλο προηγούνται.


Τα λέω αυτά όχι για το κουτσομπολίστικο του θέματος, αλλά για τις επιπτώσεις που όλα αυτά έχουν στην εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την σχέση της με την τρομοκρατία. Γιατί τα διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά και οι διαφορετικοί χαρακτήρες και απόψεις των χιλιάδων μελών της οικογένειας των Saud, έχουν επιπτώσεις και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και στις σχέσεις της με την Al Qaeda, και την τρομοκρατία γενικότερα.

Η Al Qaeda ήταν κάποτε η βασίλισσα της τρομοκρατίας, αλλά μετά τον πόλεμο που της κήρυξαν οι ΗΠΑ, μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, αλλά και του τρόπου που οι ΗΠΑ χτύπησαν την Σαουδική Αραβία με την εξωτερική τους πολιτική, κάτι που φαντάζομαι τρομοκράτησε τους Σαουδάραβες, η Al Qaeda αποδυναμώθηκε σημαντικά.

Όπως μάλιστα θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Foreign Policy, ο σημερινός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ο King Salman, ήταν o υπεύθυνος για την χρηματοδότηση των Ισλαμιστών Αφγανών (Μουζταχεντίν) που πολεμούσαν τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν την περίοδο 1979-1989, όταν οι Σοβιετικοί είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν για να κρατήσουν στην εξουσία τους Αφγανούς κομμουνιστές. Τους Μουτζαχεντίν υποστήριζαν οι Άραβες μαζί με τις ΗΠΑ την Κίνα και το Πακιστάν, και ήταν από τους πολεμιστές του Αφγανιστάν που στην συνέχεια άντλησε στελέχη η Al Qaeda.

Πάρα πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για τις σχέσεις που είχε και στην συνέχεια ο σημερινός Βασιλιάς Salman με την Al Qaeda, μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων, και όμως είναι αυτός που σαν βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας τον Ιανουάριο του 2016 αποκεφάλισε πάρα πολλά στελέχη της Al Qaeda στην Σαουδική Αραβία, και βγήκε μάλιστα η Al Qaeda και τον απείλησε ευθέως.

Αν λάβουμε υπόψη μας το power game στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι περίεργο ένας μέλος της βασιλικής οικογένειας που αποδεδειγμένα συνδέεται με την Al Qaeda να στρέφεται και εναντίον της. Γιατί αυτό που αποκαλούμε Al Qaeda δεν σημαίνει ότι ελέγχεται από ένα μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Γι’αυτό και όπως έχω ξαναπεί μέλη της Al Qaeda μπορεί να υποστηρίζονται και από τρίτες χώρες με Ισλαμικά καθεστώτα, πχ Ιράν, Τουρκία, Πακιστάν, Σουδάν κτλ, ανάλογα με το ποιοι είναι οι χρηματοδότες τους και εναντίον ποιου στρέφονται.

Βλέπε επίσης “Η Βασιλική Οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και η Al Qaeda


Saudi Arabia's Royal Family Divided? Prince Calls For Replacement Of Monarch's Leaders Amid Tumbling Oil Prices”, Σεπτέμβριος 2015

King Salman’s Shady History”, Ιανουάριος 2015

“Al-Qaida Threatens Saudi Arabia With Retribution for Executing Militants”, Ιανουάριος 2016
http://www.haaretz.com/middle-east-news/1.696734?utm_content=Al-Qaida%3A+Saudi+Arabia+will+pay+for+executions&utm_medium=Daily&utm_source=email&utm_campaign=newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου