Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

Οι Ιταλοί Ζητάνε από τους Ρώσους ένα Ποσοστό στον Nord Stream 2

Σύμφωνα με τους Financial Times o Matteo Renzi, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ζητάει από τους Ρώσους να συμπεριληφθεί η Ιταλική ΕΝΙ στον Γερμανο-Ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα στείλει ρωσικό φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία, και από εκεί στην Δυτική και Νότια Ευρώπη. Η Ιταλική ΕΝΙ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Ιταλίας, και ο μεγαλύτερος μέτοχος της, με golden shares, είναι το Ιταλικό δημόσιο.

Οι Ιταλοί ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την ακύρωση του South Stream, στον οποίο μεγάλο ποσοστό είχε η Ιταλική ΕΝΙ, και ο οποίος θα έστελνε ρωσικό φυσικό αέριο στην Βουλγαρία, και από εκεί στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Αντιθέτως στον Nord Stream 2 οι Ρώσοι έδωσαν ποσοστά στους Γερμανούς (E.ON και BASF-Wintershall), στους Αυστριακούς (OMV), στους Γάλλους (ENGIE), στους Άγγλους και τους Ολλανδούς (Royal Dutch Shell), αλλά άφησαν απ’έξω τους Ιταλούς.Οι Ιταλοί τώρα κοντράρουν τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, και ως αντάλλαγμα ζητάνε από τους Ρώσους να συμπεριλάβουν στο project του Nord Stream 2 την Ιταλική ENI. Προφανώς οι Ιταλοί θέλουν η ENI να πάρει είτε ένα ποσοστό από αυτά που έχουν δοθεί στις Γερμανικές εταιρείες (Ε.ΟΝ και BASF-Wintershall), είτε να πάρουν ένα ποσοστό από την κρατική Ρωσική Gazprom, η οποία έχει την μερίδα του λέοντος, αφού οι Ρώσοι έχουν κρατήσει για τον εαυτό τους το 50% των μετοχών, ενώ όλες οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν περίπου από 10%.

Αυτό βέβαια δεν φαντάζομαι ότι σημαίνει ότι θα σταματούσαν οι Ιταλοί να προωθούν την ενεργειακή τους πολιτική από τον νότο, ειδικά μετά την ανακάλυψη από την ΕΝΙ τον Αύγουστο του 2016 του μεγαλύτερου κοιτάσματος της Ανατολικής Μεσογείου στην Αίγυπτο (κοίτασμα Zohr). Θα μπορούσαν όμως φαντάζομαι οι Ιταλοί να εμπλέξουν τους Ρώσους στο Zohr, χωρίς να ξέρω αν θα το κάνουν. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καθόλου άσχημα για τους Ρώσους, την στιγμή που έχουν ήδη εμπλοκή στα κοιτάσματα του Ισραήλ. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα αρκούσε στους Ρώσους για να δώσουν και στους Ιταλούς ένα ποσοστό στον Nord Stream 2, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι ένα από τα σενάρια.

Italy Wants in on Russian Pipeline”, January 2016Italy’s Renzi joins opposition to Nord Stream 2 pipeline deal”, Δεκέμβριος 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου