Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Ιαπωνία-Πυρηνική Ενέργεια (Deutsche Welle)

Σύμφωνα με το κρατικό Γερμανικό πρακτορείο DW η Ιαπωνία κάλυπτε το 1/3 των ενεργειακών της αναγκών με πυρηνική ενέργεια πριν την πυρηνική καταστροφή της Fukushima το 2011. Από το 2011 η Ιαπωνία σταμάτησε την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και αύξησε την εισαγωγή ακριβού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Τώρα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, προκειμένου η Ιαπωνία να έχει ξανά πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια, αλλά η Ιαπωνική κοινή γνώμη είναι αντίθετη.

Οι Ιάπωνες σχεδιάζουν να καλύπτουν το 2030 το 20% περίπου των ενεργειακών τους αναγκών με πυρηνική ενέργεια με πιο αυστηρούς κανόνες ασφαλείας. Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ιαπωνία μπορεί να εισάγει αυτή την στιγμή φτηνό πετρέλαιο, αλλά η πυρηνική ενέργεια δεν είναι μόνο φτηνή, αλλά έχει και το επιπλέον πλεονέκτημα ότι επιτρέπει στην Ιαπωνία να μην είναι ενεργειακά εξαρτημένη από άλλες χώρες.

Έχω κι εγώ αναφέρει ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συζητούν με την Ρωσία την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει στις δύο χώρες Ρωσικό αέριο. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ, αναγκάστηκαν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές που έχουν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Nuclear energy has no sustainable, democratic future in Japan”, Ιανουάριος 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου