Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Η Στρατηγική του Ιταλού Πρωθυπουργού Απέναντι στην Γερμανία και την Ρωσία

Έχω πει πολλές φορές ότι ο Ρέντζι ήταν ο πρώτος διδάξας, και ήταν αυτός που πρώτος χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό εναντίον της Γερμανίας, φέρνοντας πάνω από 200 χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη όταν πήρε την εξουσία στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2014. Άσχετα αν αποδείχθηκε ψιλικατζής σε σχέση με τους 1 εκατομμύριο μετανάστες που έστειλαν στην Γερμανία οι Τσίπρας-Ερντογάν το 2015. Ο Ρέντζι τώρα είναι ο μόνος που μπλοκάρει την συμφωνία που έκλεισε η Μέρκελ με τον Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα λάβει 3 δις ευρώ από την ΕΕ, και κάποια άλλα ανταλλάγματα, προκειμένου να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές. Βλέπε άρθρα Reuters και Guardian παρακάτω.

Μεταναστευτικές Ροές προς ΕυρώπηΟ Τσίπρας δεν φέρνει αντίρρηση στα 3 δις ευρώ που θα πάρει η Τουρκία, πρώτον γιατί θα δημιουργήσει προβλήματα στην συμμαχία του με τον Ερντογάν, και δεύτερον γιατί θα είναι σαν να παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό εναντίον της Γερμανίας, την στιγμή που η ΕΕ είναι ήδη έξω φρενών με την Ελλάδα για το μεταναστευτικό.

Να θυμίσω ότι το European Peoples Party, που είναι το κεντροδεξιό κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου, και αποτελείται από όλα τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, ΝΔ κτλ, κατηγόρησε ευθέως τις αριστερές κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας για το μεταναστευτικό. Βλέπε Politico. Οι τρικλοποδιές του Ρέτνζι βέβαια στην συμφωνία έρχονται κουτί στον Τσίπρα, γιατί ούτε χαλάει την συμμαχία του με τον Ερντογάν εναντίον της Γερμανίας, ούτε σταματάει η Τουρκία τις μεταναστευτικές ροές. Γι’αυτό και βλέπετε όλους τους κνίτες στα κανάλια να πίνουν νερό στο όνομα του Ρέντζι.Όπως έχω ξαναπεί οι Ιταλοί είναι πάρα πολύ απογοητευμένοι από την ακύρωση του South Stream, στην οποία με μεγάλα ποσοστά συμμετείχε η Ιταλική ΕΝΙ, αλλά από την συμφωνία Ρωσίας-Γερμανίας για τον Nord Stream 2, στην οποία οι Ρώσοι άφησαν απ’έξω τους Ιταλούς. Οι Ιταλοί πιέζουν τους Ρώσους να δώσουν έναν ποσοστό του Nord Stream 2 στην ΕΝΙ (βλέπε American Interest), χρησιμοποιώντας ως μαστίγιο την δημιουργία προβλημάτων στην συμφωνία για τον Nord Stream 2 (βλέπε Financial Times), και ως καρότο την δημιουργία προβλημάτων στην ΕΕ σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (βλέπε Reuters). Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό, ο Ρέντζι ζητάει περισσότερα χρήματα από τους Γερμανούς.

Η Gazprom έχει το 50% του αγωγού, και από 10% έχουν οι Γερμανικές BASF-Wintershall και Ε.ΟΝ, η Γαλλική ENGIE, η Αυστριακή OMV, και η Αγγλο-Ολλανδική Shell.


Άρθρα


“Angela Merkel backs deal offering Turkey up to €3bn to tighten its borders”, October 2015
http://www.theguardian.com/world/2015/oct/16/angela-merkel-eu-backs-aid-deal-turkey-tighten-borders

“EU-Turkey migrant plan blocked by Italy: officials”, Ιανουάριος 2016

Italy Wants in on Russian Pipeline”, January 2016


“Center-right blames left for EU migration woes”, Οκτώβριος 2015

Italy’s Renzi joins opposition to Nord Stream 2 pipeline deal”, Δεκέμβριος 2015

Italy PM Renzi says Russian sanctions to be reviewed in coming months”, Δεκέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου