Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Νέοι Μπελάδες για την Σαουδική Αραβία

Μετά τα προβλήματα της στην σχέση της με τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία αναγκάστηκε να στραφεί ακόμη περισσότερο προς έναν παραδοσιακό σύμμαχο των Αράβων τις τελευταίες δεκαετίες, την Γαλλία. Δεν υπήρχε άλλωστε και άλλη επιλογή για τους Σαουδάραβες, αφού οι Ρώσοι είναι αντίπαλοι τους στις αγορές πετρελαίου, και οι Κινέζοι έχουν πιο στενούς δεσμούς με το Ιράν.

Όπως θα διαβάσετε στο κρατικό Γαλλικό France 24, μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, η Γαλλία και το Ιράν ανακοίνωσαν συμφωνία 23 δις ευρώ, σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα αγοράσει 118 Γαλλικά Airbus. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα πάψει να είναι πιο κοντά στους Άραβες και πιο μακριά από τους Ιρανούς, αλλά σίγουρα κάπως θα επηρεάσει την κατάσταση. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι από την στιγμή που ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη στην Συρία, η Γαλλία στήριξε πάρα πολύ τους Άραβες στο θέμα της απομάκρυνσης του συμμάχου του Ιράν, του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Δεν σημαίνει ότι με τα 23 δις ευρώ η Γαλλία θα πάψει να στηρίζει την απομάκρυνση του Άσαντ, αλλά θα μπορούσε να χαλαρώσει την πίεση της. Λέω εγώ τώρα. Να θυμίσω ότι η Γαλλία ήταν η χώρα που μαζί με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τους Άραβες στήριζε μία στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, ενώ οι Ρώσοι, οι Γερμανοί και οι Ιρανοί ήταν αντίθετοι.

ΥΓ Προσθέτω και αυτό στις 30.1.2016


(Ιράν-Γαλλία Μέρος 2)

Είχα αναφέρει τις προάλλες την 23 δις ευρώ συμφωνία ανάμεσα στους παλιούς εχθρούς Γαλλία και Ιράν, σύμφωνα με την οποία οι Ιρανοί θα αγοράσουν Γαλλικά Airbus. Η συμφωνία Γαλλίας-Ιράν περιλαμβάνει και συμφωνία της Γαλλικής Peugeot με την Ιρανική εταιρεία αυτοκινήτων Khodro, σύμφωνα με την οποία η Peugeot θα κατασκευάζει αυτοκίνητα για το Ιράν, αλλά και μία συμφωνία με την Γαλλική Total, σύμφωνα με την οποία η Total θα αγοράζει ημερησίως 150 με 200 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου από το Ιράν. Η Γαλλία και το Ιράν από εχθρικές χώρες γίνονται πιτσουνάκια.

Η Σαουδική Αραβία έκανε άγριο χώσιμο στην Κίνα, παραδοσιακό σύμμαχο του Ιράν, και κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη της Κίνας στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά και το Ιράν έκανε άγριο χώσιμο στην Γαλλία, που είναι ο προστάτης της Σαουδικής Αραβίας μετά το τσούγκρισμα Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ. Βλέπε Financial Times “Rouhani and Hollande shift from ‘old bitterness’ to new business”, Ιανουάριος 2016. 


Άρθρα

France, Iran announce €23 billion Airbus deal”, Ιανουάριος 2016

“François Hollande of France Says Assad Must Go”, Σεπτέμβριος 2015

Germany's Merkel sees need to cooperate with Russia on Syria”, Σεπτέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου