Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Η Κόντρα Σαουδικής Αραβίας-Ιράν στην Αφρική

Ωραίο άρθρο της Deutsche Well για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στην Αφρική. Η Deutsche Welle είναι το κρατικό Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Όπως είναι το RAI, η ΕΡΤ, το France 24, το BBC, το RT (Russia Toda) κτλ. Έχει και πολύ ωραία newsletter η Deutsche Welle, τα οποία χωρίζει σε γεωγραφικές περιοχές. Σου έρχεται δηλαδή email Deutsche Welle Africa, Deutsche Welle Asia, Deutsche Welle Europe κτλ. Είναι πάρα πολύ καλό και καλό είναι να εγγραφείτε. Για να εγγραφείτε πηγαίνετε κάτω κάτω στην σελίδα και επιλέγεται “Newsletters& Cohttp://www.dw.com/en/top-stories/s-9097

Το άρθρο γράφει ότι μετά την κρίση στις σχέσεις Ιράν-Σαουδικής Αραβίας τον Ιανουάριο του 2015, το Σουδάν που μέχρι πρόσφατα ήταν χώρα σύμμαχος του Ιράν, ανακοίνωσε στους διπλωμάτες του Ιράν ότι έχουν δύο εβδομάδες καιρό για να αποχωρήσουν από την χώρα. Επίσης η Σομαλία και το Τζιμπουτί με επίσημες ανακοινώσεις τους εξέφρασαν την στήριξη τους στην Σαουδική Αραβία. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι η Σαουδική Αραβία έχει υποσχεθεί στο Σουδάν και την Σομαλία να κατασκευάσει φράγματα που θα βοηθήσουν την αγροτική παραγωγή και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Να προσθέσω ότι η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Σομαλία και το Τζιμπουτί είναι χώρες υψηλής στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της Κόκκινης Θάλασσας. Στην απέναντι πλευρά, στην Υεμένη, υπάρχει εμφύλιος, με την Σαουδική Αραβία να στηρίζει την κυβέρνηση και το Ιράν να στηρίζει στους αντάρτες Houthi.

Χάρτης 1 Κόκκινη ΘάλασσαΑυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το Ιράν δεν έχει επιρροή σε αυτές τις χώρες. Σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες, και το Ιράν είναι από τους πρωταθλητές στην τρομοκρατία, μαζί φυσικά με την Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν μάλιστα κατηγορήσει το Ιράν ότι εξοπλίζει τρομοκράτες στην Σομαλία, κάτι που το Ιράν αρνήθηκε. Βλέπε Reuters “Iran denies shipping arms to Islamist militants in Somalia”, Φεβρουάριος 2013.

Άλλωστε για τα μάτια της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης της Σομαλίας, της Al-Shabaab, σκοτώνονται ο ISIS και η Al Qaeda. Βλέπε Telegraph “How al-Qaeda and Islamic State are fighting for al-Shabaab affections in Somalia”, Νοέμβριος 2015. H Al-Shabaab (Σομαλία) και η Boko Haram (Νιγηρία) είναι οι δύο μεγαλύτερες Αφρικανικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Το καλοκαίρι του 2015 η Boko Haram δήλωσε ότι συντάσσεται με τον ISIS.

Η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο αυτή την στιγμή είναι ο ISIS, γιατί έχει ξεφύγει από τα όρια της τρομοκρατικής οργάνωσης, και αποτελεί ουσιαστικά το Σουνιτικό κομμάτι της Συρίας και του Ιράκ, και επομένως έχει και εδαφικές διεκδικήσεις, έχει δικές του πετρελαιοπηγές κτλ. Μετά έρχεται η Σαουδαραβική Al-Qaeda, που μέχρι την άνοδο του ISIS ήταν η βασίλισσα της τρομοκρατίας.

Για το κράτος του ISIS βλέπε παρακάτω χάρτη. Με καφέ εμφανίζονται τα Σουνιτικά κομμάτια της Συρίας και του Ιράκ, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μελλοντικό ενιαίο Σουνιτικιό κράτος. Με πορτοκαλί εμφανίζεται το Σιιτικό τμήμα του Ιράκ, με σκούρο καφέ το Αλαουιτικό τμήμα της Συρίας, και με μπεζ το Κουρδικό τμήμα της Συρίας και του Ιράκ.

Χάρτης 2 Το Σουνιτικό τμήμα της Συρίας και του Ιράκ


Για την Al Qaeda όμως να πω ότι δεν είναι κάτι που ελέγχεται από τον Σαουδάραβα Βασιλιά, όπως μπορεί να φαντάζεται κάποιος, αλλά κάτι πολύ πιο πολύπλοκο, που επηρεάζεται από το πλέγμα συμφερόντων και του power game στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, και αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές στρέφεται και κατά του βασιλιά, γι’αυτό και μπορεί ενίοτε να έχει την στήριξη του Ιράν και της Τουρκίας. Βλέπε “Η Συμμαχία Al-Qaeda-Ιράν”

Άλλωστε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα, ήταν φανατικός εχθρός του Σαουδάραβα Βασιλιά, και ζητούσε να φύγουν οι Αμερικανικές βάσεις από την Σαουδική Αραβία. Γι’αυτό και είναι δεδομένο ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε ενίοτε και την υποστήριξη του Ιράν. Βλέπε Breitbart “Iran Worked with Al Qaeda, Docs from Raid on Bin Laden Compound Show”, Ιούλιος 2015.

Να συνεχίσω όμως με το άρθρο της Deutsche Welle. Το άρθρο γράφει ότι όσο μεγαλώνει η ένταση ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν θα μεγαλώνει και η ένταση ανάμεσα στις χώρες της Αφρικής που έχουν Σιιτικές μειοψηφίες. Το άρθρο αναφέρει ως παράδειγμα την Νιγηρία, όπου ο στρατός συγκρούστηκε πρόσφατα με τους Σιίτες της Νιγηρίας στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Νιγηρία είναι μισή Χριστιανική (νότιο τμήμα) και μισή Μουσουλμανική (βόρειο τμήμα), και οι Μουσουλμάνοι της χώρας είναι στην πλειοψηφία τους Σουνίτες. Η Νιγηρία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε αποθέματα πετρελαίου και αερίου, και υπάρχουν συγκρούσεις και ανάμεσα στους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, και ανάμεσα στους Σουνίτες και τους Σιίτες.

Άρθρα

“Saudi-Iran row spills over into Africa”, Ιανουαρίου 2016

“Nigerian military attacks Shia group over blocked road, killing some”, Δεκέμβριος 2015

Iran denies shipping arms to Islamist militants in Somalia”, Φεβρουάριος 2013

“How al-Qaeda and Islamic State are fighting for al-Shabaab affections in Somalia”, Νοέμβριος 2015

Iran Worked with Al Qaeda, Docs from Raid on Bin Laden Compound Show”, Ιούλιος 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου