Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Οι Πόλεμοι Ελλάδας-Περσίας και οι Δρόμοι του Μεταξιού

Ο παρακάτω χάρτης εμφανίζει την Περσική Αυτοκρατορία το 500 π.Χ. Ήταν η περίοδος που οι Πέρσες προσπάθησαν να καταλάβουν την Ελλάδα με δύο εκστρατείες, την περίοδο 500 π.Χ. έως 450 π.Χ., και ηττήθηκαν στην πρώτη στον Μαραθώνα, και στην δεύτερη στην Σαλαμίνα. Βλέπε “Greek-Persian Wars”.

Χάρτης 1 Περσική Αυτοκρατορία



Την περίοδο της Περσικής Αυτοκρατορίας υπήρχε ασφάλεια και εξαιρετικές συγκοινωνίες στην Περσική Αυτοκρατορία, και ήταν μία από τις καλύτερες περιόδους για τους Δρόμους του Μεταξιού, και το εμπόριο άκμασε.

Διακόσια περίπου χρόνια αργότερα, ο Μέγας Αλέξανδρος έφυγε από την Μακεδονία και εισέβαλε στην Αίγυπτο και την Περσία. Το οριστικό χτύπημα στους Πέρσες ο Μέγας Αλέξανδρος το έδωσε με την νίκη του στην Μάχη της Gaugamela, κοντά στο Erbil του Ιρακινού Κουρδιστάν. Μετά από αυτήν την νίκη οι Πέρσες διαλύθηκαν, και ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε ο κυρίαρχος των Δρόμων του Μεταξιού.

Βλέπε “Battle of Gaugamela”.

Χάρτης 2 Μακεδονική Αυτοκρατορία



Στον 21ο αιώνα οι Πέρσες κατάφεραν να ξαναβγούν στην Μεσόγειο Θάλασσα, μέσω της επιρροής τους στην Συρία και το Ιράκ. Αυτή την φορά αυτοί που καλούνται να τους σταματήσουν, με μία ανίερη συμμαχία, είναι οι Τούρκοι και οι Άραβες, που είναι και μεταξύ τους αντίπαλοι. Οι Άραβες και οι Τούρκοι έχουν ως κοινό στόχο να κόψουν την πρόσβαση των Περσών προς την Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά διεκδικούν και οι δύο για τον εαυτό τους τον έλεγχο των Δρόμων του Μεταξιού.

Χάρτης 3 (Τούρκοι+Άραβες) VS Ιρανοί




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου