Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Οι Συμμαχοι των Ιρανών και των Σαουδαράβων

Πολύ ωραία σύνοψη των χωρών που έχουν βρεθεί δίπλα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν, μετά την πρόσφατη κόντρα τους, από το Λιβανέζικο site Ya Libnan.Σαουδική Αραβία :  Μπαχρέιν, Σουδάν, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ισραήλ, και Παλαιστινιακή Αρχή (PA). Η Υεμένη βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, και η κυβέρνηση της, που στηρίζεται από την Σαουδική Αραβία, στηρίζει Σαουδική Αραβία, ενώ οι αντάρτες Χούτις, που στηρίζονται από το Ιράν, στηρίζουν το Ιράν.

Σημείωση :Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι η Αραβική σοσιαλιστική οργάνωση του Αραφάτ, η οποία ελέγχει την Δυτική Όχθη, και έχει μεγάλα προβλήματα με τους Ισλαμιστές Παλαιστίνιους της Χαμάς στην Γάζα.

Ιράν : Συρία, Κεντρική Κυβέρνηση του Ιράκ, και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η ΕΕ κατηγόρησε την Σαουδική Αραβία για τις εκτελέσεις.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία ζήτησαν ψυχραιμία από την Σαουδική Αραβία και το Ιράν, κρατώντας μία ουδέτερη στάση, που όμως το Bloomberg θεώρησε ότι στα σημεία ήταν υπέρ του Ιράν.

Η Ρωσία τήρησε ουδέτερη στάση, και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει ρόδο διαμεσολαβητή. Στην στάση της Ρωσίας βλέπουμε την απόσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ρωσία και το Ιράν. Πριν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν η Ρωσία θα είχε στηρίξει ξεκάθαρα το Ιράν.

Να προσθέσω ότι το άρθρο δίνει ως ουδέτερη την Τουρκία, αλλά προφανώς έχει χάσει την τελευταία εξέλιξη, με την Τουρκία να στηρίζει την Σαουδική Αραβία καθαρά, και να λέει ότι οι εκτελέσεις ήταν εσωτερικό θέμα της Σαουδικής Αραβίας, και ότι το Ιράν δεν έπρεπε να επιτρέψει να καεί η πρεσβεία της στην Τεχεράνη.

Το άρθρο δίνει επίσης το Ομάν ως ουδέτερο. Νομίζω ισχύει, γιατί το Ομάν είναι μία Αραβική χώρα που όμως προωθεί μαζί με το Ιράν τον θαλάσσιο αγωγό Ιράν-Ομάν-Ινδία, και γενικότερα έχει ενεργειακούς δεσμούς με το Ιράν.

Για το άρθρο βλέπε:
“Saudi -Iranian dispute: A look at where countries stand”, Ιανουάριος 2016
http://www.geopolintelligence.com/saudi-iranian-dispute-a-look-at-where-countries-stand/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου