Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Η Γεωπολιτική του Σουνιτικού Κόσμου

Οι σημαντικότερες χώρες του Σουνιτικού Μουσουλμανικού κόσμου είναι η Τουρκία, ως η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του Μουσουλμανικού κόσμου, η Σαουδική Αραβία, ως η πλουσιότερη σε πετρέλαιο χώρα του Σουνιτικού κόσμου, η Αίγυπτος, ως η μεγαλύτερη Αραβική χώρα και μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του Αραβικού κόσμου, το Πακιστάν, ως η μόνη πυρηνική δύναμη του Μουσουλμανικού κόσμου, και η Ινδονησία, ως η μεγαλύτερη Μουσουλμανική χώρα με 250 εκ κατοίκους.Η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι τρεις σύνδεσμοι ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία (Δρόμοι του Μεταξιού). Μεγαλύτερος εχθρός της Αιγύπτου η Τουρκία, με την Τουρκία να έχει την Αίγυπτο υπό τον έλεγχο της τους τελευταίους αιώνες. Μεγαλύτερος εχθρός της Τουρκίας η Ρωσία, η οποία ήταν η δύναμη που μπορούσε να κοντράρει την Τουρκία τους τελευταίους αιώνες. Η Σαουδική Αραβία ήταν παραδοσιακά υπό τον έλεγχο των Οθωμανών, και έγινε σημαντική δύναμη του Σουνιτικού κόσμου από 1938, όταν ανακαλύφθηκαν τα τεράστια αποθέματα της σε πετρέλαιο.

Η Σαουδική Αραβία διεκδικεί τον Δρόμου του Μεταξιού προς την Μεσόγειο, μέσω της Ιορδανίας και του Ισραήλ, κάτι που δεν θα της επιτρέψουν ποτέ οι μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις Αίγυπτος και Τουρκία. Και αν της το επιτρέψουν θα είναι με το αζημίωτο. Αυτό που στην νύχτα λέγεται “προστασία”. Μεγαλύτερος εχθρός της Σαουδικής Αραβίας το Ιράν, που είναι ο μεγάλος της ανταγωνιστής στις αγορές πετρελαίου. Το Ιράν διαθέτει μεγάλο γεωγραφικό πλεονέκτημα έναντι της Σαουδικής Αραβίας, γιατί μπορεί να συνδεθεί με αγωγούς και με την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, αλλά και με την Ασία, μέσω Πακιστάν, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι Σαουδάραβες.

Το Πακιστάν, Ισλαμική χώρα υψηλής διαφθοράς, έχει ως μεγαλύτερο εχθρό την Ινδία, εναντίον της οποίας συνεργάζεται με την Κίνα.

Μεγαλύτερος εχθρός της Ινδονησίας η Κίνα, με την οποία η Ινδονησία συγκρούεται για τον έλεγχο της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, την οποία η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη.Σημαντικές χώρες του Σουνιτικού κόσμου είναι και η Αλγερία με την Λιβύη. Σημαντικότερος εχθρός της Αλγερίας, από την στιγμή που τελείωσε ο πόλεμος Αλγερίας-Γαλλίας, είναι το Μαρόκο, με την Αλγερία να υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο. Η Δυτική Σαχάρα έχει πλούσια κοιτάσματα αερίου, και η κόντρα Αλγερίας-Μαρόκου έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των συνόρων των δύο χωρών.


Σημαντικότερο εχθρό της Λιβύης του Καντάφι θεωρώ την Γαλλία, λόγω της μεγάλης επιρροής της Γαλλίας στην Δυτική Αφρική, έναν χώρο που ο Καντάφι θεωρούσε ότι άνηκε στην δική του σφαίρα επιρροής. Η Αλγερία είχε παραδοσιακά πιο ισχυρότερους δεσμούς με την Γαλλία και η Λιβύη με την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου