Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Υποστηρίζει ο Ομπάμα την Αραβική Άνοιξη στην Σαουδική Αραβία?

Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο των Reuters, o Ομπάμα δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Σαουδική Αραβία δεν είναι μία εισβολή από το Ιράν, αλλά οι εσωτερικοί κίνδυνοι, και πιο συγκεκριμένα οι νέοι της χώρας που νοιώθουν αποξενωμένοι από την πολιτική εξουσία (6η παράγραφος). Αυτή είναι η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί η Τουρκία, η Ρωσία, το Κατάρ και το Ιράν να προσθέσω εγώ. Επομένως ο μόνος τρόπος να το ερμηνεύσει κανείς είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν αγανακτήσει με την βασιλική οικογένεια των Σαούντ. Τουλάχιστον οι Democrats που κυβερνάνε τα τελευταία χρόνια.


Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό ισχύει αυτό και για τους Ρεπουμπλικάνους. Πάντως ο Τζορτζ Μπους που αποφάσισε την επίθεση στο Ιράκ το 2003, ρεπουμπλικάνος ήτανε, και γνώριζε πολύ καλά ότι αυτή η επίθεση θα ανοίξει στο Ιράν τον δρόμο προς το Ιράκ, και ήταν ότι χειρότερο για την Σαουδική Αραβία. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι και οι Ρεπουμπλικάνοι νοιάστηκαν ιδιαίτερα για την Σαουδική Αραβία, αφού κατά την διάρκεια της δικής τους θητείας επήλθε το μεγαλύτερο πλήγμα στην Σαουδική Αραβία. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι το 2001 είχαμε την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους από την Al Qaedaτο 2002 την μεταφορά των Αμερικανικών βάσεων από την Σαουδική Αραβία στο Κατάρ, και το 2003 την επίθεση των ΗΠΑ στον Σαντάμ Χουσέιν. Αυτά αφορούν και τους Democrats και τους Ρεπουμπλικάνους.

Το άρθρο αναφέρει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας ανέρχονταν το καλοκαίρι του 2014 σε 800 περίπου δις δολάρια, και αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί προς το παρόν να γλιτώνει από την Αραβική Άνοιξη, αλλά τα αποθέματα αυτά εξαντλούνται με γρήγορο ρυθμό, λόγω των υψηλών κοινωνικών δαπανών στο εσωτερικό, προκειμένου να υπάρχει ηρεμία, αλλά και λόγω των πολέμων της Σαουδική Αραβίας με το Ιράν στην Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και το Μπαχρέιν.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το πλεονέκτημα της Σαουδικής Αραβίας έναντι του Ιράν είναι η οικονομική της ρευστότητα, και του Ιράν έναντι της Σαουδικής Αραβίας είναι ο καλύτερος στρατός, τότε η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που ξεπάγωσε 100 δις Ιρανικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ, μείωσε το πλεονέκτημα της Σαουδικής Αραβίας. Βλέπε άρθρο Business Insider. Τα κεφάλαια αυτά τα είχαν παγώσει οι ΗΠΑ από το 1979, όταν οι Ισλαμιστές Ιρανοί που ανέβηκαν στην εξουσία εθνικοποίησαν τις δυτικές εταιρείες πετρελαίου.


Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Τουρκία και το Κατάρ, ή το Ιράν, στις επιθέσεις τους προς την Σαουδική Αραβία. Αλλά αν οι Τούρκοι, οι Ρώσοι και οι Ιρανοί γνωρίζουν ότι οι Σαουδάραβες δεν έχουν πλέον την προστασία των ΗΠΑ, τότε θα μπορούν να κινηθούν και πολύ πιο επιθετικά εναντίον τους. Οι δε Τούρκοι που δεν είναι αντίπαλοι τους στον τομέα του πετρελαίου θα τους ζητάνε ολοένα και μεγαλύτερα ανταλλάγματα για να τους προστατεύσουν από τους Ρώσους και τους Ιρανούς. Οι Ρώσοι μπορεί να τους ζητάνε να συνεργαστούν στο θέμα των τιμών του πετρελαίου για να τους προστατεύσουν από τους Ιρανούς κτλ.


Να θυμίσω ότι το 1979, όταν οι ΗΠΑ έχασαν από σύμμαχο το Ιράν, έχοντας ήδη χάσει το Ιράκ, με το Δόγμα Κάρτερ το 1980 δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα αν απειληθούν τα συμφέροντα τους στον Περσικό Κόλπο. Αυτό σήμαινε ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να επιτρέψουν να συμβεί ότι έγινε στο Ιράν και το Ιράκ και στην Σαουδική Αραβία. Αυτό σήμαινε ότι η Σαουδική Αραβία είχε την απόλυτη προστασία τους, το αντίθετο από αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Σαουδική Αραβία σαν έναν απλό σύμμαχο.

Saudi Arabia faces many threats, and Iran isn’t at the top of the list”, Μάιος 2015
6η, 7η Παράγραφος
In an interview with the New York Times in early April, Obama warned that U.S. allies like Saudi Arabia should be more worried about internal threats. These states have “populations that, in some cases, are alienated, youth that are underemployed, an ideology that is destructive and nihilistic, and in some cases, just a belief that there are no legitimate political outlets for grievances,” Obama said, adding: “I think the biggest threats that they face may not be coming from Iran invading. It’s going to be from dissatisfaction inside their own countries.”
Obama’s comments angered the Arab monarchs, including the leaders of Saudi Arabia, the United Arab Emirates and Bahrain, who decided to send lower-level officials to the Camp David summit. But Obama was trying to initiate a difficult conversation with U.S. allies — a discussion that got drowned out by a focus on who did and didn’t make it to the summit.
9η Παράγραφος
While Saudi officials insist that their substantial foreign reserves allow them to withstand a long period of low oil prices — and potential regional turmoil — the reserves dropped by $36 billion in March and April alone. (Saudi reserves peaked at around $800 billion in mid 2014; some economists forecast that they could drop to $500 billion in the next two years.) When King Salman ascended to the throne after his brother’s death in January, he granted salary bonuses to all public employees and members of the military. Those bonuses most likely came out of the foreign reserves, since the kingdom was already projecting a 2015 budget deficit of $40 billion — the first in seven years. The Saudi-led war against Houthi rebels in Yemen is also draining the kingdom’s coffers, and the war will become more costly as it drags on.

“Here's what's in Iran's $100 billion in assets that will become unfrozen by the nuclear deal”, Ιούλιος 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου