Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Το Κουζεστάν και η Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας

Στην εικόνα 1 βλέπετε το Khuzestan του Ιράν, στο οποία η πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από Σιίτες Άραβες, και στην εικόνα 2 βλέπετε με πορτοκαλί ένα τμήμα της Ανατολικής Επαρχίας της Σαουδικής Αραβίας, με την πλειοψηφία στο πορτοκαλί τμήμα να αποτελούν επίσης Άραβες Σιίτες. Στην εικόνα 3 βλέπετε τα αποθέματα πετρελαίου (μαύρο) και φυσικού αερίου (κόκκινο) της περιοχής, και βλέπετε ότι οι δύο αυτές περιοχές είναι από τις πλουσιότερες περιοχές του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Εικόνα 1 Κουζεστάν


Εικόνα 2 Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας


Εικόνα 3 Αποθέματα Πετρελαίου (μαύρο) και Φυσικού Αερίου (κόκκινο)


Οι Ιρακινοί, κυρίως επί Σαντάμ Χουσέιν, προσπαθούσαν να προσαρτήσουν το  Khuzestan στο Ιράκ, ξεσηκώνοντας τους Σιίτες Άραβες, και οι Ιρανοί προσπαθούν σήμερα να ξεσηκώσουν τους Σιίτες Άραβες της Ανατολικής Επαρχίας της Σαουδικής Αραβίας. Οι Ιρακινοί εναντίον των Ιρανών στο Κουζεστάν έχουν το πλεονέκτημα ότι οι πράκτορες τους μπορούν να υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, και ακριβώς το ίδιο πλεονέκτημα έχουν και οι Ιρανοί εναντίον των Σαουδαράβων στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, όπου επίσης οι πράκτορες των Ιρανών μπορούν να υπόσχονται τα πάντα στους πάντες.

Το 1979, όταν οι Ισλαμιστές πήραν την εξουσία στο Ιράν, και κρατικοποίησαν τις Δυτικές εταιρείες πετρελαίου, διαλύοντας την συμμαχία τους με την Δύση, ο Σαντάμ Χουσέιν, που είχε συμμάχους τους Σοβιετικούς, άρπαξε την ευκαιρία και εισέβαλε στο Ιράν, διεκδικώντας μεταξύ άλλων τμήματα του Κουζεστάν. Ο Σαντάμ γνώριζε ότι οι Δυτικοί δεν θα βοηθούσαν τους Ιρανούς, οι Σοβιετικοί ήταν σύμμαχοι του, οι Άραβες του Κόλπου φοβόντουσαν περισσότερο τους Ιρανούς από τον Σαντάμ, και έτσι ξεκίνησε τον αιματηρό πόλεμο που κράτησε 8 χρόνια (1980-1988).

Παραδόξως ο Σαντάμ απέτυχε. Το Ιράν είχε στο πλευρό του την Κίνα, την Βόρεια Κορέα, την Συρία και την Λιβύη. Βέβαια οι Δυτικοί, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι δεν ενεπλάκησαν στον βαθμό που ενεπλάκησαν οι Άραβες. Η σημαντικότερη υποστήριξη στον Σαντάμ ήταν από την Γαλλία, με την μορφή πώλησης όπλων, και από τους Άραβες του Κόλπου με την μορφή της πληρωμής αυτών των όπλων. Για τον ξεσηκωμό των Αράβων Σιιτών του Κουζεστάν, και τον ξεσηκωμό των Κούρδων του Δυτικού Ιράν, που ακολούθησαν την Ισλαμική Εξέγερση του Ιράν το 1979, βλέπε “1979 Khuzestan uprising”.

Το ίδιο περίπου έργο βλέπουμε και μερικά χρόνια αργότερα στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, με την Σαουδική Αραβία να έχει χαλάσει την συμμαχία της με τις ΗΠΑ, και τους Ιρανούς να ξεσηκώνουν τους Σιίτες της Ανατολικής Επαρχίας της Σαουδικής Αραβίας. Ο Σιίτης κληρικός που αποκεφάλισαν πρόσφατα οι Σαουδάραβες είχε πρωτοστατήσει στους ξεσηκωμούς των Σιιτών στην Σαουδική Αραβία το 2011, όταν ξεκινούσε η Αραβική Άνοιξη. Για τον ξεσηκωμό των Σιιτιών στην Σαουδική Αραβία βλέπε “2011–12 Saudi Arabian protests


Ενδιαφέρον έχει ότι και οι Ιρακινοί και οι Ιρανοί πατάνε πάνω σε Σιίτες Άραβες στο Κουζεστάν και την Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, με τους Ιρακινούς να τους χρησιμοποιούν εναντίον των Ιρανών, και τους Ιρανούς αν τους χρησιμοποιούν εναντίον των Σαουδαράβων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου