Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Η Κίνα Διαιτητής Ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία?

Στις 20 Ιανουαρίου από την Σαουδική Αραβία, κλείνοντας συμφωνίες δισεκατομμυρίων με τους Σαουδάραβες, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την στήριξη τους  στην Σαουδική Αραβία έναντι του Ιράν στον πόλεμο της Υεμένης. Επόμενη στάση τους ήταν η Αίγυπτος, όπου επίσης έκλεισαν συμφωνίες δισεκατομμυρίων, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον σοσιαλιστική δικτάτορα Αμπτέλ Σίσι που πολεμούν οι Ιρανοί. Τελευταία στάση για τους Κινέζους το Ιράν, όπου επίσης ανακοίνωσαν συμφωνίες δισεκατομμυρίων με τους Ιρανούς, τους παραδοσιακούς τους συμμάχους στην Μέση Ανατολή, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι οι εμπορικές σχέσεις Κίνας-Ιράν θα φτάσουν τα 600 δις δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια.

Η Κίνα είναι πλέον η καταλληλότερη χώρα για να αναλάβει τον ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία, και αυτό φάνηκε καθαρά την εβδομάδα που πέρασε. Η Κίνα έκανε ότι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει στον παραδοσιακό της σύμμαχο το Ιράν, αφού στήριξε την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη και τον εχθρό του Ιράν στην Αίγυπτο Αμπτέλ Σίσι, και αμέσως μετά πήγε στο Ιράν και ανακοίνωσε συμφωνίες δισεκατομμυρίων με τον παραδοσιακό της σύμμαχο το Ιράν.

 Η Ρωσία είναι αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν στις αγορές πετρελαίου και αερίου. Οι ΗΠΑ έχουν μειώσει πάρα πολύ τις εισαγωγές τους από τον Περσικό Κόλπο, και τους θεωρούν και οι Ιρανοί και οι Σαουδάραβες επικοινωνιακό μειονέκτημα. Οι Κινέζοι αντιθέτως είναι πλέον ο μεγάλος πελάτης του Περσικού Κόλπου, τους γλείφουν και οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί, και μπορούν να προσπαθήσουν να κάνουν τον διαιτητή, αφού και οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί συναγωνίζονται για τις εξαγωγές στην Κίνα.

China, Iran Agree to Expand Trade to $600 Billion in a Decade”, Ιανουάριος 2016

Αίγυπτος-Κίνα

“Saudi Aramco-Sinopec-CNPC”
http://iakovosal.blogspot.gr/2016/01/saudi-aramco-sinopec-cnpc-2016.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου