Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

Το Κόστος ενός Πολέμου Ιράν-Σαουδικής Αραβίας

Λίγα λεπτά πριν την παραμονή της πρωτοχρονιάς ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φλέγονταν. Μαζί με τα πυροτεχνήματα για την αλλαγή του χρόνου καιγόταν και το ξενοδοχείο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας. Την επόμενη μέρα οι Σαουδάραβες αποκεφάλισαν πολλά μέλη της Al Qaeda, και σκότωσαν και έναν Σιίτη κληρικό. Στην συνέχεια οι Ιρανοί έκαψαν την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Πολλοί μιλάνε για τα τύμπανα του πολέμου στον Περσικό Κόλπο. Το ερώτημα είναι πως θα πάνε σε πόλεμο αυτές οι δύο χώρες, όταν όλα τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτουν βρίσκονται ανάμεσα τους, όπως βλέπετε στον χάρτη? Με μαύρο χρώμα είναι οι πετρελαιοπηγές και με κόκκινο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. 


Επίσης ποιες θα είναι οι πιέσεις που θα τους ασκήσουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα, αφού σε περίπτωση πολέμου είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει εκτόξευση των τιμών πετρελαίου?

Τα τάνκερς δεν θα μπορούν να φτάσουν ούτε καν στο Ιράκ για να προμηθευτούν πετρέλαιο σε περίπτωση ενός πολέμου Σαουδικής Αραβίας-Ιράν. Οι επιστροφή στις υψηλές τιμές πετρελαίου θα διέλυε τις εξαρτημένες στο πετρέλαιο οικονομίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας. Μόνο η Ρωσία θα έβγαινε κερδισμένη, αφού θα έβλεπε τα έσοδα τις από τις εξαγωγές πετρελαίου να αυξάνονται ραγδαία.

Αφού όμως και η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, και οι περισσότερες μεγάλες δυνάμεις, έχουν τόσο πολλά να χάσουν από έναν πόλεμο Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, σημαίνει ότι οι πιθανότητες να ξεσπάσει ένας τέτοιος πόλεμος μειώνονται. Χωρίς φυσικά να μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σίγουρα όμως είναι άλλο το κόστος του να σκοτώνονται η Σαουδική Αραβία και το Ιράν στην Συρία, την Αίγυπτο, το Ιράκ και την Υεμένη, πίσω από συμμάχους τους, και άλλο να πάνε σε μία απευθείας αναμέτρηση στον Περσικό Κόλπο.

“Blaze hits Dubai skyscraper, New Year's fireworks proceed nearby”, Δεκέμβριος 31 2015

Saudi Arabia executes 47 people in one day – including prominent Shia cleric Sheikh Nimr al-Nimr”, Ιανουάριος 2 2016

“Protesters Angry Over Nimr Execution Set Fire To Saudi Embassy In Tehran”, Ιανουάριος 2 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου