Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016

Ρεκόρ Αποκεφαλισμών στην Σαουδική Αραβία

Ρεκόρ αποκεφαλισμών στην Σαουδική Αραβία, με τον μεγαλύτερο αριθμό αποκεφαλισμών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 2015 έγιναν 157 αποκεφαλισμοί, ενώ μόνο το Σάββατο 2 Ιανουαρίου αποκεφαλίστηκαν 47 άτομα, ανάμεσα τους και ένας μεγάλος Σιίτης κληρικός, και πολλά μέλη της Al Qaeda.

Η Σαουδική Αραβία γλίτωσε την Αραβική Άνοιξη λόγω των υψηλών κοινωνικών παροχών που προσφέρει στους πολίτες της. Η απόφαση της όμως να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή πετρελαίου, και σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές, προκειμένου να βγάλει εκτός αγοράς τις Αμερικανικές εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο από σχιστόλιθο, αλλά και να γονατίσει την Ρωσία και το Ιράν που βασίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου, έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις και στα δικά της δημοσιονομικά μεγέθη.

Με αυτές τις τιμές πετρελαίου οι κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας θα είναι χαμηλότερες, και το Ιράν και η Τουρκία θα έχουν όλο και μεγαλύτερη ευκαιρία να προσεγγίσουν τους Σιίτες και τους Σουνίτες δυσαρεστημένους της Σαουδικής Αραβίας. Η Σαουδική Αραβία ήταν στην πλευρά των επιτιθέμενων σε κάποιους από τους πολέμους της Αραβικής Άνοιξης πχ Λιβύη και Συρία, αλλά ήταν στους αμυνόμενους σε κάποιους άλλους πολέμους της Αραβικής Άνοιξης πχ Αίγυπτος, Μπαχρέιν και Υεμένη.

Όσο περισσότερο μειώνει τις παροχές προς τους πολίτες της λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, τόσο μεγαλύτερο πάτημα θα δίνει στην Τουρκία και το Ιράν, και τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει κάποιαν στιγμή την Αραβική Άνοιξη και στο εσωτερικό της. Επομένως δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση η αύξηση του αριθμού των αποκεφαλισμών.

Saudi Arabia: beheadings reach highest level in two decades”, Ιανουάριος 2015

“Shi'ite cleric among 47 executed in Saudi Arabia, stirring anger in region”, Ιανουάριος 2015

“Saudis unveil radical austerity program”, Δεκεμβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου