Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Το Τέλος της Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας στον Τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας?

Σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists, αβέβαιο είναι το μέλλον του πυρηνικού εργοστασίου που θα κατασκεύαζε η κρατική Ρωσική Rosatom στο Ακούγιου της Τουρκίας. Το έργο υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε εντός του 2016, αλλά μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας δεν είναι βέβαιο ότι όντως θα προχωρήσει. 

Η χρηματοδότηση του εργοστασίου θα βασιζόταν στην μέθοδο “build-own-operate” που σημαίνει ότι η Ρωσία θα το χρηματοδοτούσε αποκλειστικά, θα είχε την ιδιοκτησία του εργοστασίου, και θα πουλούσε συγκεκριμένες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία. Οι τιμές στις οποίες θα αγόραζε η Τουρκία ηλεκτρική ενέργεια από το εργοστάσιο θα ήταν προκαθορισμένες για 15 χρόνια, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα της επένδυσης. Η επένδυση που θα έκαναν οι Ρώσοι υπολογίζεται σε περίπου 20 δις δολάρια.

Πολύ ευχάριστο νέο για την Ελλάδα θα είναι να μην προχωρήσει αυτό το εργοστάσιο. Η Τουρκία βέβαια έχει συμφωνήσει και με τους Ιάπωνες να κατασκευάσουν από κοινού πυρηνικό εργοστάσιο στην Σινώπη, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου (Μαύρη Θάλασσα).


“Is this the end of Moscow-Ankara nuclear cooperation”?, Ιανουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου