Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Ο Χάρτης του Φυσικού Αερίου

Ο παρακάτω χάρτης του κρατικού Ρωσικού Sputnik News εμφανίζει τον χάρτη με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου. Με μπλε χρώμα εμφανίζονται οι εισαγωγές μέσω αγωγών, και με πράσινο οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου με ειδικά διαμορφωμένα πλοία. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου μέσω αγωγών είναι η Ρωσία, και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι το Κατάρ. Τα μεγέθη αφορούν το 2010 και δεν ισχύουν σήμερα. Με κύκλους βλέπετε τους εξαγωγείς φυσικού αερίου.

Η λίστα των μεγαλύτερων εξαγωγέων είναι διαφορετική από την λίστα των μεγαλύτερων παραγωγών φυσικού αερίου, γιατί κάποιες χώρες καταναλώνουν πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και κάποιες πολύ μικρότερο, ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους και τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Εικόνα 1 (Sputnik News)Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε μία πιο πρόσφατη εικόνα από τους Financial Times, το 2011, μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, με την Ιαπωνία να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ο πίνακας εμφανίζει και τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου. Στους εξαγωγείς βλέπετε και τις ΗΠΑ, γιατί οι ΗΠΑ εξάγουν φυσικό αέριο στο Μεξικό και στον Καναδά, όταν αυτό είναι γεωγραφικά ευκολότερο, αλλά εισάγουν και από τους δύο πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Εικόνα 2 (Financial Times)Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου το 2013 (1η Ιανουαρίου 2014). Βλέπετε και την Ρωσία και την Ολλανδία στον χάρτη, παρόλο που είναι χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο, γιατί εισάγουν και ποσότητες πχ η Ρωσία από το Τουρκμενιστάν, και η Ολλανδία από την Νορβηγία και την Αγγλία. Απλά οι ποσότητες που εξάγουν είναι πολύ μεγαλύτερες.

Εικόνα 3 Indexmundi


Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου το 2014 από την Energy Information Administration.

Εικόνα 4


Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου το 2012, από το Αμερικανικό think tank Institute for Policy Innovation (IPI).
Εικόνα 5
“The global natural gas market”, Απρίλιος 2010
http://sputniknews.com/infographics/20100426/158748785.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου